Efectele secundare ale măsurilor neconvenţionale adoptate de Banca Centrală Europeană (BC) sunt sub control şi nu există motive să deviem de la politica noastră monetară, a afirmat, ieri, preşedintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.
"Când am introdus instrumente neconvenţionale de politică monetară, în scopul de a asigura revenirea spre obiectivul nostru privind inflaţia, eram conştienţi că aceste noi instrumente ar putea avea ca rezultat efecte secundare mai pronunţate decât instrumentele convenţionale de politică monetară. Aceste efecte secundare rămân sub control", a declarat Draghi la o conferinţă desfăşurată la Madrid, adăugând: "Actuala noastră estimare a efectelor secundare sugerează prin urmare că nu avem motive să deviem de la indicaţiile pe care le-am furnizat în mod constant în declaraţiile de la conferinţele noastre de presă".
Din 2015, Banca Centrală Europeană a creat lichiditate în exces în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de euro, prin achiziţii agresive de obligaţiuni şi credite ieftine pe termen lung acordate băncilor, în cadrul măsurilor neconvenţionale de politică monetară (QE).
Consiliul guvernatorilor BCE şi-a reafirmat decizia, potrivit Agerpres, de a continua să achiziţioneze lunar obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro. În plus, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.