Marius Budăi, ministrul Muncii, a demisionat, ieri, în urma scandalului declanşat la nivel naţional şi internaţional cu privire la situaţia azilelor de bătrâni din ţara noastră.
"Din punctul meu de vedere, este un gest de onoare pentru care îi mulţumesc şi sunt convins că aceasta este reacţia firească a unui decident politic într-o asemenea criză. Este reacţia firească în orice democraţie consolidată a Europei", a afirmat la începutul şedinţei de guvern care a avut loc ieri premierul Marcel Ciolacu, fără să spună nimic despre eventualitatea sau oportunitatea unei demisii de onoare din partea Gabrielei Firea, ministrul Familiei.
Demisia lui Marius Budăi vine odată cu prezentarea dezastrului existent în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice din ţara noastră. Potrivit datelor furnizat de Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, la nivelul municipiului Bucureşti al celor 41 de judeţe sunt licenţiate, în baza Legii 197/2012, 5197 de servicii sociale, dintre care 2.812 în sistem public şi 2.385 în sistem privat. Până ieri fuseseră verificate şi evaluate 1.037 de astfel de centre, dar suplimentar faţă de acestea, au fost descoperite fără licenţă 24 de centre rezidenţiale, care practic funcţionau ilegal.
"În urma colectării datelor din primele zile de control de la instituţiile care au atribuţii de control, potrivit legilor de organizare, date centralizate la nivelul prefecţilor şi apoi la nivelul celor trei ministere amintite, putem să comunicăm faptul că, din toate cele 1.037 de centre verificate, au fost dispuse 56 de măsuri complementare, respectiv, 43 măsuri de suspendare, 7 de retragere a autorizaţiei sanitare şi 6 de închidere.
Deci, practic, în total, 13 centre nu îşi mai desfăşoară în acest moment activitatea. La faţa locului au fost evaluate 13.044 de persoane rezidente, din care 144 de persoane au necesitat relocalizarea, aproximativ 1,1% din toate persoanele evaluate. Au fost întocmite nouă dosare penale, din care cinci vizează infracţiuni contra persoanei şi patru infracţiuni de natură economică. Au fost constatate şi aplicate un număr de 3.640 de sancţiuni contravenţionale, în valoare aproximativă de 10 milioane de lei", a afirmat Cătălin Predoiu, la începutul şedinţei de guvern, care a precizat că la finalul acţiunii de control în toate centrele va oferi o actualizare a datelor.
1. D-ale lui Ciolacu
(mesaj trimis de Toni în data de 14.07.2023, 14:00)
Ciolacu nu se dezminte. La scurt timp după preluarea functiei de Prim-ministru , Marcel Ciolacu a declarat în conferința privind proiectul Neptun Deep, dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz că „România trece de la fapte la vorbe”. Numai că Marcel Ciolacu nu prea are proprietatea vorbelor. La ședința de Guvern de joi, 13 iulie, Ciolacu anunta decizia ministrului Muncii, Marius Budăi, de a demisiona din funcție, in urma scandalului din „azilele groazei”, acesta spune la un moment dat: " Am văzut dezvăluiri ale presei care denotă că nu mai există niciun gram de empatie”. Ciolacu nu stie că empatia nu se măsoară in grame. Corect ar fi "dram de empatie".
Mai departe, Ciolacu mai face o gafă : „Aş dori să le cer autorităţilor să nu picăm în cealaltă extremă şi să facem uz de zel." De aici rezultă că premierul nu stie că "zel" înseamnă râvnă, sârguință; ardoare, entuziasm. Prin urmare , a face uz de zel înseamnă a pune însuflețire puternică într-o acțiune. Altfel spus termenul "a face uz de zel" este ceva de bine si nu de rău. Probabil Ciolacu voia să spună "exces de zel", care înseamnă exagerare inutilă în îndeplinirea unei acțiuni, conform zicalei "Mai binele este dușmanul binelui".
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2023, 16:59)
Pfuaiiii, ce veste nasosla.... Cina mai recalculeaza inca 10 ani toate pensiile?
Probabil alt luzar!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2023, 19:48)
Si ce daca, GIO merge bine inainte.