Mark Rutte, şeful NATO, a declarat că atingerea obiectivelor militare ale alianţei ar putea necesita cheltuieli de până la 3,7% din PIB pentru apărare, dar aceste costuri ar putea fi reduse prin inovare şi achiziţii comune, transmite news.ro.
Şeful NATO a declarat că noile obiective militare ale alianţei ar putea necesita cheltuieli de peste 3% din PIB, depăşind actualul obiectiv de 2%, îndeplinit de 23 de membri în 2024. Declaraţia vine după ce Donald Trump a sugerat un nivel de 5%, considerat impracticabil politic şi economic pentru majoritatea celor 32 de membri NATO.
El a specificat că achiziţionarea în comun de arme şi echipamente, precum şi inovarea, ar putea reduce suma de finanţare necesară. "Dacă deducem acest lucru, nu trebuie să ajungem la ceea ce ne temem că am avea nevoie acum, care este de 3,6 - 3,7 (procente), astfel încât am aduce acest număr oarecum în jos, dar va fi simţitor mai mult decât 2%", a afirmat Rutte.
Luni, secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a adresat Parlamentului European, subliniind priorităţile NATO: cheltuielile de apărare, sprijinul pentru Ucraina şi colaborarea cu UE pentru rezilienţă în faţa tacticilor destabilizatoare.
Amiralul Rob Bauer, şeful Comitetului Militar al NATO, a anunţat că alianţa va devansa decizia privind noile obiective de armament şi trupe, planificând cea mai amplă revizuire de la Războiul Rece, în contextul intensificării ameninţărilor din partea Rusiei.
NATO, presată de invazia Rusiei în Ucraina şi solicitările interne, inclusiv cele ale preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, pentru creşterea cheltuielilor de apărare, caută să finalizeze noile obiective de capabilităţi înaintea summitului de la Haga, din 24-26 iunie, conform amiralului Rob Bauer.
"Vom căuta să ajungem la un acord înainte de summitul de la Hagam pentru a ne asigura că, dacă mai există probleme, acestea pot fi rezolvate, dacă este necesar, de către lideri", a precizat el.
NATO accelerează implementarea noilor obiective de capabilităţi, inclusiv arme şi trupe, pentru a aborda lipsurile expuse în planurile de apărare adoptate în 2023. Alianţa discută majorarea cheltuielilor militare peste 2% din PIB, iar summitul din iunie va analiza noile ţinte, inclusiv propunerea de 5% avansată de Donald Trump. Germania şi alte state membre resping această cifră si au subliniat necesitatea unei implementări rapide şi eficiente a obiectivelor NATO, în contextul creşterii ameninţărilor cibernetice şi convenţionale.
Opinia Cititorului