Tăierea pădurilor a devenit o chestiune care sensibilizează pe foarte multă lume. Drept dovadă, în mai multe oraşe din ţară, la sfârşitul săptămânii trecute, mii de oameni au ieşit în stradă într-un protest, denumit generic "Marşul pentru păduri".
Organizatorii au încercat să explice situaţia de ansamblu şi de ce este cazul ca societatea civilă să se implice: "Dacă lucrurile continuă aşa, în câţiva ani vom avea o Românie fără păduri, fără aer curat şi patrimoniu natural. Cele mai vaste păduri virgine din Europa şi speciile rare cu care am convieţuit până acum vor dispărea dacă interesele mes-chine şi goana după profit imediat prevalează. Asaltul asupra zonelor împădurite alimentează anual piaţa neagră şi fenomenul corupţiei cu miliarde de lei smulse din moştenirea noastră comună. Aceste câştiguri murdare nasc violenţă, dezbină comunităţi şi plantează neîncredere în ţesutul social".(...) Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, alunecări de teren, avalanşe, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, pădurari ucişi în stil mafiot, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România".
Manifestanţii au cerut modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din ţara noastră. Printre protestatari s-a numărat şi liderul PNL Iaşi, Costel Alexe, ministrul propus al Mediului. Costel Alexe a declarat că susţine revendicările participanţilor la Marşul pentru Păduri, precizând că Ministerul Mediului a avut, încă din anul 2014, un instrument cu care putea pune capăt jafului din pădurile noastre: "Acest instrument se numeşte SUMAL (Sistemul Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase) şi poate urmări tot traseul materialului lemnos, având capacitatea de a identifica transporturile ilegale de lemn. Gata cu jaful. Voi operaţionaliza SUMAL şi voi introduce obligativitatea GPS-ului pentru toate camioanele care transportă lemn. De asemenea, voi asigura supravegherea video şi identificarea camioanelor care trans-portă lemn către gatere şi depozite. Voi asigura finanţarea supravegherii prin satelit pe o perioadă suficient de lungă, astfel încât, dacă voi pleca mai devreme decât trebuie de la Minister, să nu fie scos din priză de cel care va veni după mine, pe motiv că nu sunt bani". Protestatarii susţin că anual dispar 20 de milioane de metri cubi de lemn din ţara noastră, că autorităţile descoperă doar 1% din tăierile ilegale de lemn şi că ariile protejate sunt protejate doar pe hârtie.