Valul de vânzări ce a măturat pieţele internaţionale de acţiuni în luna martie, declanşat de perspectivele unei recesiuni globale majore, în urma îngheţării majorităţii activităţilor economice, ca strategie de luptă împotriva pandemiei de Covid-19, a cuprins şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), toţi indicii pieţei noastre de capital încheind luna trecută cu scăderi de două cifre.
BET, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre, a încheiat luna la 7.625,38 de puncte, echivalentul unei scăderi de 16,4% faţă de închiderea din februarie, în timp ce indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 16,34%, până la 1.141,37 puncte.
BET-NG, ce captează evoluţia sectorului energetic şi a utilităţilor, a coborât în martie cu 14,3%, la 580,32 de puncte, într-o lună în care cotaţia barilului de ţiţei s-a prăbuşit în plan internaţional cu peste 50%, pe fondul scăderii puternice a cererii şi a declanşării unui război al preţurilor între Rusia şi membrii OPEC conduşi de Arabia Saudită.
În Europa, tabloul lunii martie a fost de un roşu aprins, indicele STOXX 600 având o cădere de 14,8%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt s-a depreciat cu 16,44%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, scăderea a fost de 13,81%.
Peste Atlantic, indicele Dow Jones Industrial Average a coborât cu 13,74%, luna trecută, în timp ce S&P 500 s-a depreciat cu 12,51%, iar Nasdaq Composite a avut un recul de 10,12%.
• Scădere pentru toate cotaţiile componentelor indicelui BET
Este contextul în care, toate acţiunile componente ale indicelui BET au cunoscut deprecieri ale preţurilor în luna martie, dividendele înaintate de majoritatea companiilor nefiind suficiente pentru a menţine cotaţiile în teritoriul pozitiv.
"Chiar dacă dividendele propuse, în anumite situaţii, sunt semnificative, perspectivele economice slabe au avut rolul principal în deprecierea cursurilor de tranzacţionare", notează echipa de la Prime Transaction în ultimul raport de analiză, referindu-se îndeosebi la sectoarele bancar şi cel al petrolului şi gazelor, pe care le consideră printre cele mai afectate de actuala criză.
În plus, Banca Naţională a României (BNR) a urmat exemplul Băncii Centrale Europene (BCE) şi a recomandat instituţiilor de credit din ţara noastră să nu acorde dividende în acest an. În acest context, săptămâna trecută, acţionarul majoritar al BRD, Societe Generale, a solicitat completarea ordinei de zi a adunării de bilanţ, cu un punct ce prevede alocare întregului profit aferent anului trecut la rezultatul reportat, ceea ce înseamnă că, probabil, BRD - Groupe Societe Generale nu va acorda dividende în acest an.
Pe de altă parte, analiştii consideră că, ţinând cont de nevoia de bani la buget, companiile ce au statul drept acţionar majoritar, vor aproba distribuţiile propuse de conducerile societăţilor.
• Declin de 1,07% pentru SNN şi de 1,69% pentru BVB, cele mai reduse deprecieri din structura principalului coş de acţiuni al pieţei
Cu o depreciere a cotaţiei de numai 1,07%, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) sunt titlurile cu cea mai mică scădere din BET, în martie, cotaţia SNN încheind luna la 13,82 lei.
Este efectul dividendului, în condiţiile în care, ulterior propunerii companiei de a aloca către acţionari 92% din profitul anului trecut, preţul acţiunii a cunoscut numai creşteri după ce, la jumătatea lunii, cotaţia SNN atingea un minim de 10,98 lei, nivel nemaiîntâlnit din vara anului trecut.
Dividendul pe acţiune este de 1,65306302 lei, echivalentul unui randament brut de 11,96% faţă de ultimul preţ al titlului SNN din martie.
Acţiunile BVB, operatorul pieţei noastre de capital, au coborât cu 1,69%, până la 23,3 lei/unitate, a doua cea mai mică depreciere din cadrul indicelui BET.
"Titlurile BVB înregistrează o creştere semnificativă a rulajelor efectuate cu acţiuni", menţionează echipa de la Prime Transaction, în raportul ce analizează evoluţia companiilor din BET în primul trimestru al anului, brokerii fiind de părere că Bursa de Valori Bucureşti se găseşte printre companiile care au şanse să fie mai puţin afectate economic de pandemia Covid-19.
Operatorul pieţei noastre de capital a propus un dividend de 0,81491 lei, care la preţul acţiunii BVB din ultima zi a lunii martie, oferă un randament brut de 3,5%.
Titlurile TeraPlast (TRP), care în luna trecută au fost incluse în BET, au coborât în martie cu 6,07%, la preţul de 0,263 lei, a treia cea mai redusă depreciere din indice. Conducerea companiei a propus acţionarilor majorarea capitalului social, prin emisiune de titluri noi, un investitor urmând să primească zece acţiuni gratuite la 33 deţinute.
Picaj de 32,9% pentru cotaţia ALR şi de 29,61% pentru SFG, cele mai lovite titluri din BET
Marcând o veritabilă cădere a cotaţiei în martie, de 32,9%, până la 1,295 lei, titlurile Alro Slatina (ALR) au avut cea mai mare depreciere din cadrul indicelui BET, în luna tocmai încheiată.
Alro a raportat pierderi încă dinaintea apariţiei pandemiei, fiind singura companie din principalul coş de acţiuni al pieţei noastre care a avut un rezultat negativ în 2019.
Luna trecută, preşedintele Sindicatului Aluministul, Constantin Popescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că fabrica este în pericol de a fi închisă chiar în vara acestui an, în principal din cauza costurilor cu energia, în preţul căreia sunt incluse şi certificatele verzi, potrivit Agerpres. Popescu a precizat că dificultăţile sunt determinate şi de scăderea cotaţiei aluminiului la bursa din Londra, de diminuarea vânzărilor în contextul internaţional al apariţiei Covid-19, precum şi unor măsuri protecţioniste impuse de SUA şi China pentru importurile de aluminiu.
Cu o scădere de 29,61%, acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) reprezintă titlurile cu a doua cea mai mare depreciere din BET, în martie, cotaţia SFG încheind luna la 12,6 lei.
Activitatea Sphera, ce operează lanţurile de alimentaţie publică KFC, PizzaHut şi Taco Bell este puternic afectată de deciziile Guvernului care au vizat închiderea restaurantelor şi limitarea circulaţiei persoanelor pe teritoriul ţării noastre, pentru reducerea răspândirii pandemiei de Covid - 19.
În aceste condiţii, conducerea companiei a propus acţionarilor să nu distribuie dividende din profitul anului trecut.
Banca Transilvania (TLV), cea mai lichidă acţiune de la BVB şi vehicul folosit de investitorii străini care vor să ia expunere la bursa noastră, a înregistrat un declin de 22,39%, în martie, până la 1,816 lei. Este, poate, imaginea ce reflectă aşteptările investitorilor privind mersul economiei pentru cel puţin următoarele şase luni, cu rezultate financiare ale companiilor mult diminuate sau pierderi, intrări în incapacitate de plată şi şomaj, ce se vor regăsi într-o anumită proporţie bilanţurile băncilor.
De altfel, în Raportul Consiliului de Administraţie pentru 2019, instituţia de credit din Cluj a estimat pentru acest an, un profit net de 514 milioane de lei, cu 68% sub cel din anul trecut, când rezultatul net s-a ridicat la 1,62 miliarde de lei.
Banca Transilvania a propus, ca din profitul anului 2019, acţionarii să primească un dividend de 0,115028677 lei care, raportat la ultimul preţ al acţiunii TLV din luna martie, are un randament brut de 6,33%. De asemenea, pe lângă distribuţia de dividende, instituţia de credit din Cluj vrea să acorde şi o acţiune gratuită la zece deţinute.
• Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 35,93% pentru SIF Moldova şi 67,93% în cazul SIF Muntenia
Indicele BET-FI, ce include în structura sa SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a avut un declin de 13,45%, în luna martie, până la 39.441,94 de puncte.
SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5) au aprobat eliminarea, din actele constitutive, a prevederilor referitoare la limita de deţinere de 5%, fapt ce va intra în vigoare începând cu data de 24 iulie a acestui an.
Randamentele brute ale dividendelor propuse de SIF-uri, raportate la ultima cotaţie a acţiunilor din luna martie, se situeză între 2,16% pentru SIF1 şi 11,87% pentru SIF3.
Pe de altă parte, în cazul SIF1 şi SIF4, mai există pe ordinea de zi a adunărilor acţionarilor varianta unor programe de răscumpărare, caz în care nu se vor distribui dividende, iar pentru SIF3 mai există propunerea de distribuiţie a unui dividend de 0,03 lei, echivalentul unui randament brut de 10,03%.
Fondul Proprietatea a încheiat, luna trecută, oferta publică prin care şi-a răscumpărat 200 milioane de acţiuni proprii (atât titluri tranzacţionate la BVB cât şi GDR-uri la Londra), echivalentul a 2,62% din capitalul social, operaţiunea de piaţă fiind suprasubscrisă de 16,86 de ori. Oferta s-a derulat la preţul de 1,39 lei/unitate ce a reprezentat o ancoră pentru cotaţia FP din piaţă, până în data de 13 martie, când operaţiunea s-a încheiat, ulterior preţul acţiunii fondului de investiţii cunoscând o volatilitate ridicată. În luna martie, preţul acţiunii Fondului, emitent ce propune un dividend de 0,0642 lei, echivalentul unui randament brut de 5,78%, a scăzut cu 12,6%, până la 1,11 lei.
La finalul lunii trecute, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 35,93% pentru SIF Moldova (SIF2) şi 67,93% pentru SIF Muntenia, în timp ce FP avea un discount de 33,23%, mai mare decât obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul Fondului, de sub 15%.
• Tranzacţii de 1.642,3 milioane de lei, cu 78,8% peste cele din februarie
Valul de vânzări a impulsionat şi activitatea la bursa noastră, valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 1.642,3 milioane de lei, în martie, cu 78,83% mai mare decât cea consemnată în februarie, în timp ce valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a urcat cu 62,57%, la 74,65 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare, conform datelor prezentate în Buletinul Lunar al BVB.
În luna recent încheiată, au avut loc 133.589 de tranzacţii cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB, cu 80,76% mai multe decât în februarie, prin transferurile din martie fiind schimbate 1.186,59 milioane de titluri, cu 76,59% peste cele transferate în luna anterioară.
Cu tranzacţii de 452,96 milioane de lei, titlurile FP ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii martie, fiind urmate de acţiunile TLV, care au cumulat tranzacţii de 406,04 milioane de lei.
Podiumul este completat de schimburile cu titlurile Romgaz (SNG), care s-au ridicat la 153,67 milioane de lei.
La data de 31 martie, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 120,29 miliarde de lei, în scădere cu 25,83% faţă de cea consemnată la finele lunii februarie.
Economia globală a intrat în al doilea trimestru al anului cu spectrul unei recesiuni majore în prim plan, despre care Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, a spus că va fi mult mai gravă decât criza financiară mondială de acum ceva mai mult de un deceniu, un mesaj similar venind şi din partea preşedintelui Băncii Mondiale, David Malpass.
Marile bănci de investiţii îşi revizuiesc în jos prognozele economice, scenariile fiind foarte sumbre pentru al doilea trimestru al anului.
Indiferent de măsurile fiscale şi monetare de stimulare a economiei pe care le-au implementat sau urmează să le implementeze guvernele sau băncile centrale, cel mai important element de care depinde amploarea crizei ce va urma ţine de cât de mult va dura pandemia de Covid-19. Rămâne de văzut cât de sever vor fi afectate economiile şi, implicit, pieţele de capital, evenimente de la care Bursa de Valori Bucureşti nu are cum să facă notă discordantă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2020, 11:03)
Pentru cine a avut bani la ciorap scăderile astea au fost mană cerească! ;)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2020, 11:39)
Da, cu o mica, mare conditie. Sa fi intrat la cumparare. Nu stiu cati au facut asta .... :))
1.2. Dulapu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Romaniei în data de 06.04.2020, 16:35)
Dupa ce a prelungit cu inca o luna starea de urgenta, ma mir ca bursa nu a schitat nimic sau poate dupa ce scapam sanatosi de boala murim de foame :))
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2020, 16:42)
in Mai un nou minim ...deci calmeaza-te
1.4. Aloooo! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de angel în data de 06.04.2020, 19:19)
DJIA va plonja sub min din 2009! O sa-ti musti degetele daca ai intrat la cumparare!
2. Cadere drastica a pilonul II de pensii obligatorii
(mesaj trimis de gogu în data de 06.04.2020, 11:47)
Cadere drastica a pilonul II de pensii cu 10% in martie. Este inadmisibil. Ce face ASF? Ce face ministerul muncii? Ce fac parlamentarii? Cand o sa iesim la pensie o sa ne luam un pachet de biscuitii pe banii din pensia de la pilonul II. Inflatia pe anii 2008-2019 a fost de 41,4%, iar ei punand scaderea asta din martie, au o crestere a fondurilor de pensii pe perioada amintit mai sus de 20%. Pe noi cine ne apara?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2020, 12:22)
Chiar APAPR a spus ca nu e vorba de pierdere ci de depreciere temporara. Asa o fi sau un .. nu stiu. Dar ce ar trebui sa fac ASF?
2.2. Are si ASF un rol (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de gogu în data de 06.04.2020, 15:24)
ASF intervine ori de câte ori va considera că este necesar pentru a proteja interesele participanţilor. Instituţia are grija ca administratorii, fondurile, depozitarii, auditorii și agenţii de marketing să respecte legislaţia, iar sistemul să funcţioneze fără probleme. Este normala o cadere a portofoliului de 10% intr-o luna. Asta inseamna 3 ani stersi, daca consideram un castig de 3,33% pe an pe care l-au avut fondurie in ultimii 3 ani. Poate va mai recupera din pierdere, dar nu va ajunge la valoarea dinaintea pierderii. Daca mai tinem cont ca va incepea recesiunea atunci recuperarea va fi si mai mica.