MARTOR ÎN DOSARUL BELINA:  PSD a plătit transporturile aeriene ale lui Dragnea în insula Belina

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 26 februarie 2020

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Legăturile fostului lider PSD, Liviu Dragnea, cu preluarea ilegală de la statul român a insulei Belina şi a braţului Pavel încep să apară odată cu audierea martorilor în dosarul Belina aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. În dosarul respectiv, printre inculpaţi se numără Sevil Shhaideh, fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării şi vicepremier în guvernul Grindeanu.

La termenul de ieri, proprietarul societăţii Cobrex Trans Braşov, pilotul Constantin Apăvăloaie, a declarat în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti că serviciile pentru transportul lui Liviu Dragnea şi al prietenilor săi pe insula Belina erau achitate de Partidul Social Democrat. Adică din subvenţia primită de la Autoritatea Electorală Permanentă, din banii alocaţi de la bugetul de stat. Apăvăloaie a fost singurul martor audiat la termenul de ieri. Societatea pe care o administrează, Cobrex Trans SRL, are ca obiect de activitate transportul aerian de pasageri şi deţine elicoptere şi aeronave de transport.

Constantin Apăvăloaie a spus: "Arăt faptul că am fost o dată sau de două ori în zona braţului Pavel şi a insulei Belina cu elicopterul, pentru a lăsa sau lua pasageri. Arăt faptul că transporturile erau solicitate de domnul Liviu Dragnea şi că firma pe care o conduc a efectuat transporturi aeriene de mai multe ori în zona respectivă. Solicitantul curselor era Liviu Dragnea".

Martorul a relatat că, în afara sa, a mai fost un pilot din cadrul firmei, Victor Bucur, care l-a dus de mai multe ori pe insula Belina pe fostul şef al PSD, Liviu Dragnea.

Apăvăloaie a mai spus: "Efectuam zborurile şi aterizam pe zona numită insula Belina. Imediat după ce aterizam, nu mai stăteam, plecam. Nu ştiu dacă este insulă, din punct de vedere geografic, dar aşa o identificam".

Potrivit acestuia, zborurile au avut loc în anul 2017.

Reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-a intrebat pe martor în baza cărui document efectua zborurile către insula Belina. "În baza unui contract de prestări servicii încheiat între Cobrex Trans şi PSD", a precizat pilotul Constantin Apăvăloaie.

Întrebat cu cine din cadrul PSD a discutat detaliile contractului, pilotul a răspuns iniţial "cu Dragnea", dar avocaţii au cerut respingerea acestei întrebări şi a răspunsului aferent.

Referitor la locul de aterizare de pe insula Belina, Apăvăloaie a precizat: "Prima oară când m-am dus acolo, în 2015, era un câmp, o mlaştină. Am aterizat pe insulă singur, fără a trans­porta vreo persoană. Erau multe bălării. În urma unui transport al domnului Dragnea, atunci când am aterizat pe insulă, am vorbit cu unul dintre administratorii de acolo solicitându-i să fie degajat terenul, întrucat în caz contrar nu mai aterizez acolo. Ulterior acestei solicitări, m-am deplasat cu domnul Dragnea pe insulă şi era acolo o platformă în construcţie. Am observat că terenul era compactat şi avea beton pe câţiva metri pătraţi. Pe acel loc am aterizat în siguranţă".

Pilotul a precizat că alături de Drag­nea au mai călătorit spre insula Belina şi alte persoane, cum ar fi aghiotantul acestuia, un anume Adrian de la Serviciu de Pază şi Protecţie, şi cunoştinţe ori prieteni ai fostului lider PSD, pe care Apăvăloaie susţine că nu le cunoaşte. El a menţionat că o parte dintre cursele aeriene au fost efectuate şi în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2016, când, după mitingurile din diferite oraşe, Liviu Dragnea se ducea să se relaxeze pe insula Belina.

Următorul termen în cadrul acestui proces este 10 martie, atunci când vor fi audiaţi mai mulţi martori, printre care se numără şi Victor Bucur, celălalt pilot care l-a transportat pe Liviu Dragnea pe insula Belina. Instanţa a stabilit şi un alt termen, pe 24 martie, când vor fi audiate mai multe persoane din judeţul Teleorman. La acel termen ar urma să fie citat ca martor şi fostul vicepremier Vasile Dâncu.

Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, implicate în dosarul Belina

Amintim că principalul inculpat în dosarul Belina, Sevil Shhaideh, a fost prima propunere de premier a lui Liviu Dragnea, în decembrie 2016, dar a fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis. În 2017, ea a ocupat funcţia de vicepremier.

În iunie 2018, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Sevil Shhaideh, în dosarul "Belina", fiind acuzată de abuz în serviciu comis în perioada în care a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Procurorii anticorupţie susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, iar după doar câteva zile, cele două proprietăţi, cu suprafeţe de 278,78 de hectare, respectiv 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal unei firme private, pentru realizarea trans­ferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual, prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.

Potrivit anchetatorilor, Insula Belina şi Braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

"Concret, în perioada 23 septembrie - decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Sevil Shhaideh a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi HG 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta - în condiţiile în care inculpata cunoştea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale", susţine DNA.

Conform procurorilor, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei, pe parcursul circuitului de avizare, formulaseră deja observaţii prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce priveşte transferul, aspecte ce au fost ignorate de Sevil Shhaideh. DNA a stabilit că prejudiciul în această cauză se ridică la suma de 3.734.052 lei.

Amintim că în dosar a fost cercetată penal şi Rovana Plumb, fost ministru al Mediului, dar colegii săi din Parlament au refuzat să aprobe solicitarea DNA de ridicare a imunităţii şi de începere a urmăririi penale. Ulterior, cu imunitatea neridicată, în urma alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019, Rovana Plumb a ajuns deputat european, funcţie din care a încercat, cu sprijinul fostului premier Viorica Dăncilă, să devină comisar european al Transporturilor. Problemele de integritate legate de anumite informaţii din declaraţiile de avere şi interese, precum şi datele prezentate parlamentarilor europeni cu privire la modul în care a scăpat de inculpare în dosarul Belina, au dus la respingerea candidaturii lui Plumb de actualul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În locul ei, ulterior, comisar al Transporturilor europene a devenit Adina Vălean.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Să răspundă pilotul de elicopter dacă : /1/ Draynea era dus la Belina cu bilet dus + ÎNTORS..../ 2/ Când DraKnea a fost dus la Rahova City cu un autoturism, pe care au sărit zeci de ziariști, fotografi, NEsimpatizanții săi.. i-a plăcut.? ; nu la contactat Hamsterul să îl ducă acolo, pe sus, cu elicopterul.? . ( știți voi... ca elicopterul de pe CC al lui Ceau șoiu.). /3 / La cine este biletul de ÎNTORS de la Rahova.?

    Pai PSD nu era la vremea aia partidul lui Dragnea, luat pe persoana fizica?!? Era al lui, propriu si personal, ca un SRL oarecare...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb