Mass-media: "Dezmăţ din bani publici la ASF"

T.B.
Macroeconomie / 26 octombrie 2023

Mass-media: "Dezmăţ din bani publici la ASF"

Conform contractului colectiv de muncă, angajaţii de la Autoritatea de Supraveghere Financiară primesc anual, pe lângă salarii, şi patru prime din care trei în cuantum de până la 100% din salariul brut lunar, informează adevărul.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), entitatea administrativă autonomă sub controlul căreia s-au prăbuşit mai mulţi asigurători care au şi destabilizat piaţa asigurărilor auto obligatorii, pare să bată toate recordurile la capitolul privilegii acordate conducerii, dar şi angajaţilor de rând, transmite sursa menţionată. Practic, salariaţii primesc anual 16 salarii, iar şefii mai au şi alte beneficii "colaterale", adaugă sursa precizată.

Cuantumul salariilor angajaţilor ASF sunt confidenţiale, dar conform Contractului Colectiv de Muncă aceştia beneficiază anual pe lângă lefurile primite în fiecare lună de încă patru salarii sub forma unor prime, informează sursa indicată. Conform documentului, este vorba de "prima anuală în cuantum de până la 100% din salariul brut lunar (...) acordată în trimestrul al lV-lea al anului în curs, în acelaşi procent, întregului personal ASF", dar şi de "prima de performanţă acordată până la finele trimestrului l al anului în curs". Apoi, mai avem "prima acordată cu ocazia «Zilei ASF» în cuantum de până la 100% din salariul brut lunar, dar nu mai puţin de 7.000 de lei net" şi "prima de vacanţă în cuantum de până la 100% din salariul brut lunar", relatează adevărul.ro.

Contractul colectiv de muncă de la ASF, care a fost publicat de deputatul USR Claudiu Năsui în urma unui proces cu instituţia, mai cuprinde şi alte beneficii pentru salariaţi, arată sursa menţionată. Este vorba de pachet gratuit de servicii medicale, 300 de lei pe lună pentru abonamente de fitness & wellness, fonduri de pensii facultative, asigurări de viaţă/sănătate, 8.775 de lei pentru "situaţii medicale deosebite" şi 8.500 de lei în cazul decesului unei rude de gradul I, potrivit sursei indicate. În plus, salariaţii mai primesc cadouri pentru copii cu ocazia zilei de 1 iunie şi a sărbătorii Crăciunului, vouchere de vacanţă (în acest caz, valoarea acestora se deduce din prima de vacanţă) şi tichete de masă, transmite adevărul.ro.

Conform unor surse din piaţă, în cazul Consiliului ASF, adică al celor 9 persoane din conducerea instituţiei, situaţia este chiar şi mai bună dacă ne referim la capitolul beneficii: "În unele cazuri vorbim de chirii achitate pentru vilele de la RAAPPS, dar în general este vorba de utilizarea unor limuzine Audi A6 şi A4 noi, de zboruri la clasa business, de bilete avion dus-întors săptămânal pentru cei care nu sunt din Bucureşti. Când vorbim de utilizarea maşinilor instituţiei, fiecare din cei 9 are limita de combustibil 500 de litri pe lună. Consiliul a decis aceste privilegii. Adică ei şi-au dat lor", a precizat sursa citată, potrivit adevărul.ro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a înfiinţat în 2013 ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanţată care reglementează piaţa asigurărilor, menţionează sursa precizată. Conform surselor, ASF se finanţează cu un procent din din banii achitaţi de public pentru asigurări. "Mai exact, asigurătorii achită 1%, iar brokerii de asigurări 0,1% din primele de asigurare vândute. Aceşti bani sunt practic tocaţi de o instituţie care nici măcar nu şi-a făcut treaba. Sub supravegherea ASF au intrat în faliment Astra, Carpatica, City Insurance şi Euroins, iar sute de mii de păgubiţi îşi aşteaptă de ani de zile despăgubirile de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Şi vor mai avea de aşteptat încă cel puţin cinci ani. În tot acest timp, toţi angajaţii instituţiei au fost recompensaţi cu primă de performanţă în fiecare an, alături de prima de Ziua ASF şi prima de Crăciun, decont pentru sala de fitness şi asigurare medicală privată. Singura instituţie care poate face ordine în ASF este Parlamentul, dar este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple", au mai precizat sursele citate pentru "Adevărul", informează sursa menţionată.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ar trebui sa-s schime denumirea. Ei nu supreavegheaza nimic. Atatea falimente pe care tot noi le platim direct si indirect prin statul roman.

    Nu merita nici un leu! 

    1. ...

    O lege UNICA a salarizarii in administratia publica centrala si locala ar trebui sa rezolve toate discrepantele.

    Nimeni sa nu-si mai poata stabili salariul si sa nu-si mai dea prime, bonusuri si tot felul de sporuri exotice. 

    Daca la baza acestor prime si salarii s-ar afla niste criterii de performanta, atunci gusatii astia cu obrazul gros de la ASF ar trebui sa dea banii inapoi.

    sub nicu marcu asf a avut o perioada de inflorire si de profesionalism rar intalnit . as posta mai mult , dar ma grabesc ca se inchide casieria .

    Marcu este un personaj toxic si sinistru. Genul de incompetent analfabet care isi mascheaza neputinta prin agresivitate. De altfel slugarnic cu mai marii zilei. In mandatul lui doua falimente majore City si Euroins. Ce rusine pentru autosuficientul Nicu Faliment. Nici ceilalti nu sunt mai breji. Rosu Cristian este de o prostie rara dublata de ingamfare, conform proverbului ca trebuie sa fie si fudul. Gradinescu este mumificat de prostie, incremenit intre cuvinte si actiuni pe care nu le intelege.

    1. Putin spus. Ei sunt alesi pe spranceana. Profilul ASF-istului conceput de partidele care ii propun, este sa fie imoral, lacom de bani, incompetent, fara personalitate, lingusitor, servil. Adica, la fel cu stapanii lor politici.

    te miri ca avem inflatie

    1. da, de prostie

    Cu 10 ani în urmă Asf a supravegheat Harinvest care făcea zilnic sell-out-uri? Nu a supravegheat dar comisioane a încasat! Autorul scandalului de la Harinvest a fost ASF care a dormit în bocanci că de altceva nu a fost în stare!

    La ASF anul are 16 luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb