Mass-media: Procesul penal istoric al lui Donald Trump se deschide în plină campanie prezidenţială

T.B.
Internaţional / 15 aprilie

Mass-media: Procesul penal istoric al lui Donald Trump se deschide în plină campanie prezidenţială

Donald Trump va deveni luni primul fost preşedinte al Statelor Unite chemat să răspundă în faţa justiţiei penale, într-un proces care se va deschide la New York şi care face mai imprevizibil duelul său cu Joe Biden, actualul preşedinte, la alegerile din noiembrie, transmite AFP.

Miliardarul republican urmează să compară începând de la ora locală 09:30 (13:30 GMT) în faţa tribunalului din Manhattan într-un proces legat de plăţi destinate să cumpere tăcerea unei foste actriţe de filme pentru adulţi, Stormy Daniels, conform sursei.

Chiar dacă riscă, teoretic, o pedeapsă cu închisoarea, aceasta nu l-ar împiedica să fie candidat la scrutinul prezidenţial din noiembrie, dar i-ar plasa campania într-o situaţie total inedită, indică sursa citată.

Dacă, dimpotrivă, ar fi declarat nevinovat, aceasta ar fi o victorie majoră pentru candidatul republican, adaugă sursa.

'Mizele sunt foarte ridicate, pentru că Trump şi avocaţii săi au reuşit până acum să încetinească (celelalte) procese', cu privire la acuzaţii de tentative ilegale de inversare a rezultatelor prezidenţialelor din 20202 şi gestionarea unor documente clasificate, a subliniat pentru AFP Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea Richmond, potrivit AFP.

Aşa încât, a adăugat el, dosarul Stormy Daniels, calificat drept fragil de către experţi, 'ar putea să fie singurul judecat înainte de alegeri', conform agenţiei de presă menţionate.

Până în ultimele zile, avocaţii au încercat fără succes să amâne începerea procesului, precizează sursa.

Sâmbătă seara, la un miting de campanie în Pennsylvania, Trump s-a declarat din nou victima unei persecuţii judiciare şi politice. 'Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea pentru că nu îi voi lăsa niciodată, niciodată să o ia pe a voastră', le-a spus el susţinătorilor, informează sursa.

Fostul preşedinte a dat asigurări că va depune mărturie la proces, transmite AFP.

Tribunalul din Manhattan va fi plasat sub o securitate foarte ridicată. Sunt aşteptate manifestaţii pro şi anti-Trump, precum şi mass-media din toată lumea. Audierile nu vor fi televizate, afirmă sursa.

Luni, în prima etapă, va avea loc selecţia celor 12 juraţi care vor avea responsabilitatea de a-l declara în unanimitate pe Donald Trump 'vinovat' sau 'nevinovat', un proces care s-ar putea întinde pe mai multe zile, conform agenţiei de presă precizată.

Cel puţin o sută de rezidenţi în Manhattan vor fi reuniţi în sala de şedinţe, unde vor trebui să răspundă la un lung chestionar despre afilierile lor politice şi simpatiile lor sau nu pentru Donald Trump, indică sursa.

Miliardarul este inculpat pentru 34 de falsificări de documente contabile ale companiei sale, Trump Organization, ce ar fi avut drept scop să ascundă, sub acoperirea unor 'cheltuieli juridice', plăţi făcute cu puţin timp înaintea scrutinului prezidenţial din 2016 pentru a-i cumpăra tăcerea lui Stormy Daniels, potrivit AFP.

În schimbul a 130.000 de dolari, aceasta ar fi acceptat să nu dezvăluie relaţia pe care ar fi avut-o cu miliardarul cu zece ani mai devreme, pe când acesta era deja căsătorit cu Melania Trump, conform sursei.

Donald Trump a negat în permanenţă această relaţie, iar apărarea sa vrea să demonstreze că plăţile respective ţin de sfera privată, potrivit aceleiaşi surse.

Însă acuzarea, condusă de procurorul Alvin Bragg, care a candidat în funcţie ca reprezentant al Partidului Democrat, vrea să demonstreze existenţa unor manevre frauduloase menite să le ascundă informaţii alegătorilor cu câteva zile înaintea scrutinului prezidenţial, câştigat de Trump împotriva lui Hillary Clinton, menţionează AFP.

Una din mize va fi să se determine ce anume a ştiut Trump despre aceste plăţi când ele au avut loc.

Fostul său avocat personal, Michael Cohen, cel care i-a virat banii lui Stormy Daniels - la cererea clientului său, dă el asigurări - şi care a fost deja condamnat de justiţia federală pentru acest caz, va fi unul din martorii cheie ai acuzării, mai adaugă sursa.

În schimb, apărarea va conta pe discreditarea acestui martor, devenit inamic declarat al lui Donald Trump şi care a fost condamnat de asemenea pentru că a minţit în faţa Congresului american, notează AFP.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Asta este o justitie de care Coldea ar fi mandru. Nu ma asteptam ca justitia americana sa se lase atat de terfelita si sa coboare atat de jos in lupta electorala. Mizerabila imagine a statului de drept

    O data ce Iranul a devenit neputincios Trump nu mai are nici o sansa sa cistige alegerile .Va fi probabil condamnat in acest caz . In Romania vom vedea apusul partidelor probudapestene .Kelemen ,Orban ,Ciolos ,Barna ,Drula si Simion nu au zis absolut nimic despre infringerea Iranului .Orban de Budapesta va pierde curind puterea .Ciolacu si-a salvat astfel Partidul de la disparitie atunci cind s-a deezis de dragnea si cind s-a aliat cu PNL la indemnul lui iohannis .Ciuca devine vectorul de imagine al Romaniei o data ce Dictatorii au fost invinsi in Israel .Cu totii se vor năpusti sa cumpere armament Franco german .Deja Serbia si Armenia cumpara avioanele Rafale si sistemele france de radar .India si restul lumii vor parasi asocierea cu Rusia si China iar BRICS dispare .Putin devine irelevant .Macron devine vedeta absoluta a Occidentului unit . Coordonarea distrugerii rachetelor iraniene a fost de exceptie .UE va prelua rapid toate aceste beneficii ce tin de infringerea Iranului .Rep.Moldova si Ucraina intra rapid in NATO si UE nemaiexistind nevoia de aprobare sau de a accepta vechilor cutume . Totul se modifica rapid asa cum Iohannis ne-a zis deja .Rusia nu se mai poate impotrivi .Daca Occidentul declanseaza(curind) o lovitura cu mina Israelului in Iran si distruge partial capacitatile nucleare Iraniene iar rusii si chinezii se vor potoli pentru 50 de ani .Actiunea este absolut necesara spre a arata rusilor si chinezilor care sunt riscurile declansarii unor lovituri nucleare .Probabil ca nu se va astepta mult .Marii perdanti sunt Putin ,XI si Trump plus vecinul nostru de la Budapesta .Iohannis ne-a tot explicat cumva adevarul dar doar cei care stiu sa citeasca printre rinduri au inteles .Pe repede inainte totul se schimba .UE este marea cistigatoare a momentului .

    1. Votantii pro-palestina vor vota pe Trump,

      ce tot debitezi aici,

      propaganda subtire de tot a democratilor  

      Unde e palestina ?

      Nici in regimul Ceausescu nu poti gasi asa oameni ca tine. Deja ne vine sa vomitam la cat esti de slu.ga.rnic.

    USA se face de ras cu asemenea procese.

    1. Zice rusul!

    Multa vreme S.U.A. era data de exemplu cu justitia ei , acum parca vezi procesele din Romania , este de neinteles ce se intampla .

    1. Rusul nu intelege!

      numai rusi vezi , tipic pentru propagandisti , altceva nu stii !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb