Grupul francez "Danone", cel mai mare producător mondial de iaurt, reziliază contractul cu "Fonterra Cooperative Group" Ltd. şi iniţiază o acţiune în justiţie împotriva furnizorului de produse lactate din Noua Zeelandă, în urma a ceea ce pretinde că a fost un fals scandal de botulism generat de acesta anul trecut.
Grupul francez va solicita despăgubiri pentru retragerea de la vânzare a unui produs, anul trecut, pe fondul temerilor legate de o posibilă contaminare.
"Danone" a informat că a dat în judecată compania la Înalta Curte din Auckland, Noua Zeelandă, şi ar putea apela la o instanţă de arbitraj în Singapore, din cauza pierderilor estimate la 300 de milioane de euro (407 milioane dolari) ca urmare a retragerii produsului său atunci când "Fonterra" a avertizat că laptele praf fabricat de "Danone" ar putea conţine bacteria cauzatoare de botulism.
În august anul trecut, "Fonterra", cel mai mare exportator mondial de lapte, anunţa că o proteină din zer utilizată la fabricarea de lapte praf ar putea fi contaminată cu o bacterie fatală. Incidentul a determinat retragerea produsului Danone de la vânzare în Asia, iar unele ţări au stopat temporar importurile de lapte praf distribuit de "Fonterra".
Compania franceză a menţionat că pagubele totale produse de aceste măsuri nu au fost stabilite exact.
"Această situaţie a cauzat pagube serioase afacerilor Danone", a declarat purtătorul de cuvânt al companiei franceze, Eliza Newton. Aceasta a subliniat: "Retragerea are un impact semnificativ şi asupra reputaţiei brandului, iar, în consecinţă, Danone va solicita o despăgubire echitabilă".
"Fonterra" informa, în septembrie anul trecut, că a contabilizat provizioane de 12 milioane de dolari SUA pentru incidentul menţionat. Dar, în decembrie 2013, directorul executiv al companiei, Theo Spierings, spunea că responsabilitatea juridică a companiei faţă de "Danone" a fost "foarte, foarte mică, dacă nu zero".
"Fonterra" a refuzat să dezvăluie valoarea contractului cu "Danone", invocând confidenţialitatea.