Măsurile Băncii Naţionale, susţinute de bancheri

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 februarie 2008

Măsurile Băncii Naţionale, susţinute de bancheri

Bancherii recomandă clienţilor să opteze pentru creditele în monedele în care obţin venituri şi consideră că măsurile luate de Banca Naţională pentru limitarea dinamicii creditelor erau necesare, în condiţiile în care dezechilibrele din evoluţia indicatorilor macroeconomici tind să ia amploare.

Creşterea cursului de schimb euro/leu a determinat o majorare substanţială a ratelor la creditele în valută pe care clienţii ar trebui să le plătească. Deja, în Galaţi, unii dintre tinerii care au credit ipotecar au fost evacuaţi din locuinţele în care se mutaseră recent din cauza impo­sibilităţii rambursării creditelor.

Măsurile anunţate de BNR pentru descurajarea dinamicii accelerate a creditării par justificate mai ales în această perioa­dă, susţine Mihai Bogza, preşedintele Bacpost. "Analiştii străini apreciază că principala vulnerabilitate a economiei româneşti este dată de deficitul ridicat şi în continuă creştere în ultimii ani, al contului curent al balanţei de plăţi, deficit cauzat de expansiunea rapidă a cererii interne, alimentată şi de creditele acordate de bănci", ne-a mai spus domnul Bogza.

Domnia sa consideră că măsurile BNR, oricât ar fi de utile pe termen scurt, se vor dovedi ineficiente pe termen lung dacă nu vor fi demarate imediat şi alte acţiuni mai profunde, vizând restructurarea eco­nomiei.

"Să nu uităm că şi în trecut BNR a adoptat astfel de măsuri, dar creditul a continuat să crească rapid, şi la fel s-a întâmplat cu deficitul extern, semn ca alte reforme au întârziat", aminteşte Mihai Bogza.

În plus, restricţionarea creditării pe căi administrative are şi costuri - printre care externalizarea creditelor şi implicit a impozitelor pe profit aferente către bănci din afara ţării, cât şi întârzierea recuperării decalajului dintre sistemul bancar din România şi cele din ţările dezvoltate.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC, consideră că sectorul creditelor trebuie să crească întrucât este unul dinamic şi beneficiază de cerere din partea clienţilor. "Privind decalajul între ţara noastră şi ţările dezvoltate, putem spune că avem nevoie de o creştere la nivelul intermedierii bancare", ne-a mai spus preşedintele CEC.

Totuşi amplificarea dezechilibrelor macroeconomice din ţara noastră, provocate în special de excesul de cerere agregată, a determinat Banca Naţională să ia măsuri pentru a ţine în frâu creşterea creditelor.

Preşedintele CEC consideră că băncile comerciale trebuie să se adapteze condiţiilor actuale şi să nu preseze asupra Băncii Naţionale, cum au făcut-o exportatorii.

"Băncile trebuie să urmărească obţinerea de profit în aceste condiţii, la acest nivel al inflaţiei, al deficitului de cont curent şi al dobânzii de politică monetară, spune domnul Gheţea.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a precizat recent că Banca Naţională descurajează în mod special creditele în monede exotice precum francul eleveţian sau yenul japonez şi îndeamnă băncile să adopte aceeaşi atitudine.

Haris Hanif, Director al Diviziei Consumer din cadrul băncii ABN Amro, susţine că populaţia ar trebui să înţeleagă riscul unui credit într-o altă monedă faţă de cea în care obţine venituri. Domnia sa este de părere că un credit în euro este mai puţin periculos faţă de unul în franci elveţieni datorită faptului că moneda unică europeană este mai folosită în tranzacţiile de zi cu zi. Euro va fi peste câţiva ani moneda oficială în ţara noastră şi, în cazul în care clientul îşi asumă un angajament de plată pe termen mai lung, riscul valutar va fi eliminat.

Pe de altă parte Mihai Bogza, preşedintele Bacpost, este de părere că în ceea ce priveşte creditele aşa-zis exotice, lucrurile sunt puţin mai simple în realitate decât ar putea părea. "Practic, singura valută, alta decât euro, în care se acordă, în prezent, în România, credite de o valoare agregată cât de cât semnificativă este francul elveţian", spune Mihai Bogza. Francul eleveţian este o monedă renumită pentru stabilitatea sa, şi de aceea este greu să descurajezi cererea clienţilor avizaţi pentru împrumuturi în această monedă, ne-a mai spus Mihai Bogza.

Întradevăr este greu să descurajezi cererea de credite într-o valută stabilă, cu o dobândă mai avantajoasă: "patriotismul" banilor este rar şi inexplicabil...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb