MĂSURILE BVB PENTRU TRECEREA LA STATUTUL DE PIAŢĂ EMERGENTĂ Sobolewski are proiecte pe trei paliere: elimină, inovează, copiază

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie 2013

Sobolewski are proiecte pe trei paliere: elimină, inovează, copiază

"Depozitarul Central va centraliza ofertele de împrumuturi de acţiuni", potrivit directorului general al BVB

Sobolewski: "Nu renunţăm la derivate"

Bursa de Valori Bucureşti are în derulare mai multe proiecte cu scopul să treacă la statutul de piaţă emergentă, iar Ludwik Sobolewski, directorul general BVB, le-a împărţit în trei categorii: lucruri care trebuie eliminate, secţiunea inovaţii şi lucruri care trebuie copiate pur şi simplu de la alţii.

"Reclasificarea statutului pieţei este ceva foarte important şi nu va fi automată dacă schimbăm unele lucruri, ci cei care ne acordă calificativul trebuie să fie convinşi că aceste schimbări sunt ireversibile", a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Domnia sa a spus că majoritatea proiectelor începute de Bursă au termen de finalizare în primul semestru al anului viitor.

Separarea dintre sistemele de tranzacţionare şi cele de post-tranzacţionare/ decontare

Prima categorie de proiecte la care lucrează Bursa se referă la lucruri care nu ar trebui să existe pentru ca sistemul să fie mai flexibil, potrivit lui Sobolewski.

Spre exemplu, oficialul BVB consideră că trebuie eliminată piaţa ODDLOT (piaţă auxiliară a pieţei Regular, în care valorile mobiliare se tranzacţionează în cantităţi mai mici decât un bloc de tranzacţionare).

"Mărimea foarte mică a acestei pieţe poate influenţa negativ lichiditatea pieţei generale", a spus domnia sa.

Ludwik Sobolewski a mai spus că trebuie separate sistemele de tranzacţionare şi cele de post-tranzacţionare/decontare.

De altfel, în luna iulie, compania americană de cercetare şi evaluare MSCI (Morgan Stanley Composite Index) a redus calificativul acordat pentru trei dintre principalele caracteristici ale pieţei noastre de capital şi a îmbunătăţit doar unul, conform unui raport furnizat de instituţie.

Una dintre problemele constatate era tocmai faptul că piaţa noastră de capital nu beneficiază de separarea dintre sistemele de tranzacţionare şi cele de post-tranzacţionare/decontare, existentă în cadrul burselor dezvoltate.

Potrivit lui Ludwik Sobolewski, schimbările preconizate vor îmbunătăţi viaţa brokerilor.

Totodată, Sobolewski vrea să scape de "coşmarul deschiderii de conturi". Domnia sa a declarat: "Avem un proiect să înţelegem de ce durează atât de mult dechiderea de conturi. Vrem să înţelegem de ce înregistrarea investitorilor străini ca agenţi fiscali durează atât de mult, pentru că se poate interpreta că aceste obligaţii nu sunt consistente cu tratamentul egal al investitorilor. Apoi, costurile prea mari trebuie reduse. Plata dividendelor ar trebui făcută obligatoriu prin Depozitarul Central".

Program până la ora 18.00, pentru o scurtă suprapunere cu America

Directorul general al BVB spune că într-o altă serie de proiecte, Bursa trebuie să fie inovativă, să facă lucrurile diferit decât în altă parte.

Ludwik Sobolewski a exemplificat: "Vrem să prelungim orarul de tranzacţionare până la ora 18.00, astfel că vom avea o scurtă suprapunere cu piaţa americană. Vor fi schimbări şi în modul de executare a tranzacţiilor, respectiv va fi posibil ca în ultimele zece minute ale şedinţei să se mai facă tranzacţii la preţul fix de închidere. Vrem să extindem indicele principal, astfel încât să acomodăm venirea Nuclearelectrica şi Romgaz şi a altor emitenţi aşteptaţi, astfel încât să le oferim acestora cea mai bună expunere. Vom mai face schimbări legate de market making, care trebuie să devină o activitate intensă".

Soluţii testate pe alte pieţe: împrumuturile de acţiuni şi CCP

Un al treilea set de proiecte vizează preluarea unor soluţii deja testate pe alte pieţe, potrivit domnului Sobolewski: "Aici nu mai vrem să fim inovativi, trebuie să copiem pur şi simplu. Sunt lucruri care nu sunt uşor de implementat, dar este simplu să preluăm ideile". Domnia sa are în vedere proiectele pentru împrumuturi de acţiuni şi contrapartea centrală (CCP).

"La împrumuturile de acţiuni şi short selling, nu totul depinde de ce vom face «inhouse» (BVB şi Depozitarul Central), ci trebuie să cooperăm cu ASF şi cu Ministerul de Finanţe, legat de taxare", a spus Sobolewski, adăugând: "Acum, dacă sunt broker şi vreau să iau cu împrumut acţiuni, nu ştiu unde să mă duc. Pot avea doar discuţii bilaterale. Trebuie să creăm o centralizare a ofertelor, un «pool» de acţiuni, o adresă unde cei care vor să dea sau să ia cu împrumut acţiuni să afle informaţiile. Operatorul acestui «pool» de acţiuni va fi Depozitarul Central. Trebuie să discutăm şi cu ASF pentru că multe voci dintre brokeri spun că reglementarea cadru pentru împrumutul de acţiuni nu este suficient de bună".

Conform raportului MSCI din vară, piaţa de capital din ţara noastră a fost retrogradată pentru statutul depozitarului, practica împrumutului de acţiuni şi vânzarea în lipsă.

În luna august, preşedintele Depozitarului Central, Cristian Agalopol, declara într-un interviu pentru ziarul "BURSA", că Depozitarul are o iniţiativă de schimbare completă a softului, prin care îşi propunea să separe infrastructura Depozitarului Central de cea a Bursei, şi prin care Depozitarul Central să ofere servicii de securities lending (împrumutul de acţiuni) similare cu cele de pe pieţele dezvoltate.

Sobolewski: "Lucrăm la o CCP în România, nu neapărat cu parteneri români"

Deşi, momentan, BVB a suspendat tranzacţiile cu derivate, după ce nu a reuşit să aibă o contraparte centrală locală şi nici nu a dorit să se conecteze la una străină.

Uniunea Europeană cere ca, din luna septembrie, decontarea tranzacţiilor cu derivate să de facă prin CCP-uri autorizate.

"Ţelul nostru este ca, în 2014, BVB să fie operator a trei pieţe - acţiuni, obligaţiuni corporative şi derivate", a declarat Ludwik Sobolewski.

Domnia sa a adăugat: "Am respins să externalizăm serviciul de CCP. Vom lucra la o structură în România, nu neapărat cu parteneri din România. Nu renunţăm la derivate, a avut loc doar o suspendare a activităţii, care oricum nu era profitabilă.

Existenţa pieţei derivatelor este utilă şi necesară pentru piaţa de acţiuni. Sigur ne vom întoarce cu derivate în 2014, poate chiar mai devreme decât mă aşteptam".

Sobolewski a mai spus că va trebui, în viitor, să avem CCP şi pentru piaţa spot. "Nu pot spune că acest proiect este în derulare, dar este o soluţie care trebuie şi va fi copiată".

Directorul general al BVB a mai amintit că trebuie clarificat statutul pieţei Rasdaq: "Este important, pentru că lipsa clarificării ne ţine la statutul de piaţă de frontieră şi este o piedică spre statutul de piaţă emergentă".

Ludwik Sobolewski a precizat că 80% dintre proiectele anunţate sunt în derulare şi vor fi finalizate în prima jumătate din 2014, cu excepţia împrumutului de acţiuni, care poate dura mai mult.

Sobolewski: "Oferta AdePlast ar fi trebuit mult mai bine pregătită de către toţi cei implicaţi"

Eşecul ofertei AdePlast nu ar trebui tratat ca un semnal al lipsei de interes, consideră CEO-ul BVB, Ludwik Sobolewski.

În opinia sa, oferta AdePlast ar fi trebuit mult mai bine pregătită de către toţi cei implicaţi: "Trebuie să fie luate în calcul toate riscurile înainte să înceapă oferta. Toate aceste probleme care pot apărea trebuie rezolvate înainte".

Domnia sa mai spune că eşecul reprezinză nota dată de piaţă acestei oferte: "Îmi cer scuze că sunt atât de brutal, dar evaluarea pieţei este întotdeauna corectă. Nu vreau să ridic nici un dubiu asupra calităţii companiei, nu mă pronunţ în legătură cu asta. Chiar şi o companie bună poate eşua dacă oferta nu este pregătită bine".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Exceptional acest domn! BVB are un mare noroc cu un asemenea CEO

    O expunere cu adevarat profesionista

    Si un plan de actiune f coerent

    Toata Romania are de castigat daca avem asemenea oameni de valoare in tara 

    1. da, pare ok polonezul, dar cam aburitor. Sa ne spuna de cand incepem sa contabilizam perioada in care aduce cate doua companii private pe saptamana, ca asa a promis.

      de ce te grabesti sa contabilizezi ? Tu crezi ca daca vin listarile aum a fost cea de la Adeplast este bine ? Trebuie ceva timp pana intreprinzatorii si brokerii isi schimba mentalitatea

      Sobolewski a spus ca asta isi doreste si o sa se ajunga la doua listari pe luna, nu pe saptamana 

      dar era o chestie generica, in sensul ca vor fi listari permanente

      omul vorbeste si gandeste foarte corect 

      pentru ca vad ca esti medium si stii cum gandeste sobietsky, spune-i sa declare exact ce va face. ca de bune intentii suntem cam satui. nu de alta, dar unii s-ar putea sa-l luam in serios si sa cumparam actiuni BVB

    pentru ca nu se poate ca rapoarte care sunt in sistem IFRS a fi conform ASF sa nu poata fi luate in seama pentru o decizie investitionala. Intre 11-13 noiembrie se desfasoara la Frankfurt forumul de capital, iar acolo puteti face cunoscuta piata de capital romaneasca, insa atunci cand va va intreba cum a fost posibil ca renumita Goldman Sachs sa permita doua valori ale capitalului social, una inregistrata la registrul comertului avand o valoare de 300 milioane si ceva, iar cealalta avand suma de 1 miliarde si 800 si ceva de milioane, dividendele fiind acordate pentru anul 2013 avand aceste cifre in subordine asa cum este prezentat si la pagina 24 in prospect "Conform

    Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr. 881/2012 societatile 

    comerciale ale caror v 

    alori 

    mobiliare 

    sunt admise la tranzactionare 

    pe o piata reglementata, trebuie sa intocmeasca situatii financiare 

    conform IFRS care devin situatiile statutare ale societatilor. Prin 

    urmare, dupa listare, Societatea va repartiza profitul conform 

    situatiilor 

    financia re int

    ocmite in conformitate cu IFRS." In momentul in care reusiti sa faceti aceasta reconciliere va fi posibila si o prezentare pe orice piata financiara internationala, fara sa fim nevoiti sa numaram steagurile ca pe vremea lui Agamita doua la prefectura si doua la primarie. Ce-mi place la dumneavoastra este ca sunteti kantig si spuneti lucrurilor pe nume. Succes! 

    1. pare ok polonezul si este motivat si oarecum sprijinit .

      si acest lucru prin intermediul maestrului Make atunci cand la o intrebare despre piata de capital raspunsul a fost despre "tara noastra", ceea ce a facut-o din reflex si acest lucru valoareaza o enormitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb