Mecanica Roteş (METY) convoacă acţionarii pentru a decide dacă va fi lansată o ofertă de preluare la Altur (ALT), ambele firme fiind controlate indirect de omul de afaceri Cătălin Chelu, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus săptămâna trecută, derularea unei astfel de operaţiuni.
AGA a fost convocată de directorul general, Florica Erculescu, şi urmează să aibă loc în data de 2 aprilie, potrivit convocatorului transmis, miercuri, pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Potrivit celor mai recente raportări, omul de afaceri Cătălin Chelu controlează indirect, prin trei firme din Galaţi, peste 52% din acţiunile Mecanica Roteş. Firma Amicosottis are 22,25% din acţiuni, Redont puţin peste 20% din titluri, iar Amirastar Trading deţine 10,2%.
Convocarea AGA pentru lansarea unei oferte de preluare la Altur vine după ce ASF a emis, la finalul săptămânii trecute, o decizie prin care dispune ca, în cel mult 15 zile, să fie iniţiată o ofertă de preluare la Altur de către firmele Mecanica Roteş Târgovişte, Celule Electrice Băileşti, Revan Com Galaţi, Galgros Galaţi, Surexcomp Brăila, New Dezvolt Consulting Slatina, Metalica Oradea şi persoanele cu care acţionează în mod concertat.
Potrivit ASF, firmele menţionate deţin peste 33% din acţiunile Altur, pragul la care legislaţia pieţei de capital impune lansarea unei oferte de preluare pentru titlurile deţinute de ceilalţi acţionari.
Totodată, instituţia a aplicat amenzi de 74.405 de lei şi, respectiv, de 76.558 de lei firmelor Celule Electrice şi Mecanica Roteş pentru că acţionează concertat, deţin peste 33% din acţiuni şi nu au lansat oferta de preluare. Cele două firme deţin 14,81% şi, respectiv, 28,15% din acţiunile Altur.
Cătălin Chelu este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri cu investiţii pe bursă şi s-a aflat de mai multe ori în conflict cu CNVM, dar şi cu conducerile SIF-urilor, în special pentru că deţinea concertat mult peste pragul maxim prevăzut de lege la acel moment, de 1% din acţiunile SIF-urilor.
În ultimii ani, Chelu şi-a orientat atenţia spre companii listate pe piaţa Rasdaq.
De regulă, Cătălin Chelu sau persoane apropiate lui cumpără acţiuni la unele firme, iar apoi prin acele companii preia titluri emise de alte societăţi, într-un final el ajungând să deţină controlul indirect.
Fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) l-a obligat în numeroase rânduri pe Chelu să lanseze oferte de preluare la companiile unde deţinea indirect peste 33% din acţiuni, însă acesta nu a respectat dispoziţiile instituţiei. CNVM l-a amendat direct pe Chelu şi o parte din firmele controlate de el.
Spre exemplu, în august 2011, CNVM a emis mai multe ordonanţe prin care dispunea derularea de oferte de preluare la 11 firme listate, printre care şi Altur.
• Administratorii Altur, amendaţi de ASF
Administratorii Altur au primit amenzi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru că nu au convocat AGA, în august 2013, la cererea, acţionarilor "Romanian Opportunities Fund şi Machek Nutu Marius, care aveau o deţinere cumulată de 10,10%.
Astfel, Antonel Cristi Bunu a primit o amendă de 20.000 de lei, Mihai Brânză, o amendă de 15.000 de lei, şi Luminiţa Tiru, de 15.000 de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2014, 00:07)
aga e lege...si ei vor zice ca nicht...tara de (...)...bursa de cheliosi... (...)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2014, 10:00)
Chelu mai scuipa o data pe ASF....oricum la cate spagi au primit CNVM si ASF de la acest mafiot ma mir ca isi mai ia cate o amenda din cand in cand.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de alt anonim în data de 27.02.2014, 10:17)
ASF-ule...tu citesti astea ? fa si tu un sondaj de opinie printre investitori si vezi ce incredere mai au in autoritatea lu' peste prajit
3. METY
(mesaj trimis de Ionel în data de 27.02.2014, 12:58)
ASF si inainte CNVM ia salarii babane ca sa ne spuna ca nu poate face nimic pentru a ne proteja pe noi, micii investitori, impotriva abuzurilor celor majoritari.Le da (dea) amenzi uneori, modice, se spala pe maini si spunea ca nu poate face mai mult. Daca se insista, mai incercau timid un proces (vezi METY) care se lungea conform procedurilor si chichitelor judecatoresti pana cand minoritarii sufocati care au platit 1 leu la majorarile de capital renuntau scarbiti si fugeau cat vedeau cu ochii de piata noastra de rahat marcand pierderi dureroase, uneori dezastruase, cu consecinte grave pt situatia lor financiara si pt sanatatea lor. Dar CNVM-ul sau mai nou ASF-ul merge linistit mai departe, cu alarii sfidatoare.
4. ATLK
(mesaj trimis de un investitor , vai de capul lui în data de 27.02.2014, 13:15)
Poate are vreme ASF-ul si se autosesizeaza ca la multe societati , nu numai la METY se recurge la strategia insolventei penibil argumentata doar pentru a scoate societatile de sub cenzura micilor actionari. Insolventa de la METY a fost o eroare judiciara asumata constient de judecator, desi i s-a explicat prin cereri de interventie ca in 2 minute isi poate plati datoriile vanzand actiuni detinute la TLV. Ceea ce a si facut insa pe parcursul a 3-4 ani ! Timp in care s-au cumparat actiuni INBO la alta societate controlata de CHELU! Situatia este asemanatoare si la ATLK unde consiliul de admin, fara aprobarea adunarii generale a actionarilor a decis sa solicite intrarea in insolventa. Daca ASF-ul vrea detalii nu trebuie decat sa reuseasca performanta de a se chipurile autosesiza si sa verifice putin comunicatele ATLK si o sa vada cum, sub obladuirea SIF2 care are nu mai putin de 33% din ATLK si om in CA, ascos societatea de sub controlul actionarilor mici, rai, urati si inutili si care au facut greseala de a plati candva 0, 5 lei/ actiune. Puteau usor sa vande un utila, o cladire, un teren, ceva si sa plateasca micile datorii.