IAR S.A. Ghimbav - Braşov (IAR) a primit, vineri, din partea secretarului de stat, coordonator al domeniului industria de apărare, Sorin Encuţescu, "Diploma de Excelenţă" a Departamentului pentru Industria de Apărare. Diploma a fost acordată pentru finalizarea cu succes a programului PUMA Naval precum şi pentru rezultatele obţinute în activitatea de producţie, informează un comunicat MECT.
Conform sursei citate, în primul semestru al anului 2015, IAR Braşov a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 52%, în domeniul exportului o creştere de 17,45%, iar în ceea ce priveşte profitul brut, acesta a crescut în primul semestru de 12 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În acest an, compania a fost listată cu mare succes la Bursa de Valori Bucureşti, valoarea acţiunilor crescând cu circa 416%, păstrându-se în topul randamentelor de la BVB, fiind printre cele mai de succes companii din industria aeronautică listate pe piata de capital.
Elicopterele realizate de IAR Ghimbav Braşov sunt unele dintre cele mai complexe produse şi platforme de tehnică militară realizate de industria naţională de apărare.
Elicopterul IAR 330 PUMA Naval, prin caracteristicile tehnico-tactice precum şi prin capabilităţile operaţionale se înscrie, la nivel mondial, între primele elicoptere destinate luptei antisubmarin.
"Finalizarea programului Puma Naval, prin etapa 2B-2, contribuie la creşterea capacităţii operaţionale a Forţelor Navale ale României, mai ales în domeniul căutării, descoperirii şi luptei împotriva submarinelor inamice, independent sau în cooperare, dar şi al lovirii navelor de suprafaţă cu torpilele tip Sting Ray, instalate pe părţile laterale ale elicopterului IAR 330 Puma Naval", se precizează în comunicat.
Rolul operaţional al elicopterelor Puma Naval, ambarcate la bordul celor trei fregate româneşti Mărăşeşti, Regele Ferdinand şi Regina Maria, este de a îndeplini, pe lângă misiunile deja menţionate, şi pe cele precum: cercetare, observare, transmiterea situaţiei tactice la navă, supraveghere maritimă pe timp de zi şi de noapte în mediu marin, transport de persoane, căutare şi salvare pe mare, combaterea traficului ilegal pe mare, transport logistic ş.a.
"Finalizarea programului IAR 330 Puma Naval, care este o platformă aeriană de luptă realizată în concepţie românească, este de importanţă deosebită pentru modernizarea şi îmbunătăţirea dotării Forţelor Navale ale României, a creşterii capacităţii lor operaţionale, mai ales în noul context de securitate în bazinul Mării Negre", se mai menţionează în comunicat.