Cotaţiile acţiunilor americane şi dolarul au crescut vineri la începutul tranzacţiilor din Asia, după ce candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2024, Joe Biden şi predecesorul său Donald Trump, s-au contrazis în prima lor dezbatere faţă în faţă, Trump fiind considerat ca având o prestaţie mai puternică decât adversarul său democrat, relatează Reuters.
Deşi mai sunt patru luni până la alegeri, investitorii anticipează că o preşedinţie Trump ar însemna impozite mai mici pentru corporaţii, relaţii comerciale mai dure şi, prin urmare, preţuri mai mari ale acţiunilor şi randamente ale obligaţiunilor.
"Indicii Wall Street au crescut în ultima oră, ceea ce ar putea fi interpretat ca un semn că Trump a avut cele mai bune argumente - după cum ştim cu toţii, el este prietenos cu Wall Street", a declarat Matt Simpson, analist principal de piaţă la City Index din Brisbane.
Dolarul american a crescut la un maxim al ultimelor 10 zile faţă de peso-ul mexican şi a urcat faţă de alte monede sensibile din comerţ, inclusiv dolarul canadian .
Contractele futures pe acţiuni înregistrau câştiguri pe măsură ce dezbaterea avansa, S&P 500 E-minis crescând cu 0,3% şi Nasdaq 100 E-minis cu 0,46%.
Indicele de referinţă CSI300 din China a crescut cu 0,4%, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a rămas stabil, în timp ce contracandidaţii la preşedinţia SUA dezbăteau problema tarifelor impuse Chinei, Trump criticându-l pe Biden pentru că nu face mai mult în acest sens.
Biden, care uneori a părut răguşit şi ezitant, s-a poticnit de mai multe ori în prima jumătate de oră a dezbaterii. Trump a lansat atac după atac, inclusiv cu privire la gestionarea economiei de către Biden, deşi cei care verifică adevărul afirmaţiilor lui au considerat multe dintre comentariile sale drept înşelătoare sau false.
Biden a recunoscut că inflaţia a dus la creşterea substanţială a preţurilor faţă de începutul mandatului său, dar a spus că merită credit pentru că a pus "lucrurile la punct din nou" după pandemia de coronavirus.
Trump a afirmat în schimb că a supervizat "cea mai mare economie din istoria ţării" înainte de pandemie şi a spus că a luat măsuri pentru a preveni adâncirea şi mai mare a căderii libere a economiei.
Karl Schamotta, strateg şef de piaţă la compania de plăţi Corpay din Toronto, consideră că Biden a avut o "prestaţie dezastruoasă" care a declanşat o creştere puternică a şanselor unei victorii a lui Trump. "Acest lucru se traduce printr-o cădere a monedelor sensibile la comerţ", a spus el.
Atât Biden, cât şi Trump au favorizat o poziţie comercială dură prin impunerea sau ameninţarea cu impunerea de tarife, în special asupra mărfurilor din China. Dar investitorii sunt reticenţi cu privire la impactul tarifelor asupra inflaţiei.
Piaţa de predicţii online PredictIt pentru alegerile prezidenţiale generale din 2024 arată că şansele lui Biden au scăzut la 39% de la 45% cu o zi înainte, în timp ce şansele lui Trump au crescut la 61% de la 55%.
Randamentele Trezoreriei SUA au crescut uşor.
Analiştii de la JPMorgan au remarcat că echipa lui Trump a propus tarife pe scară largă pentru importuri, ceea ce ar ridica preţurile, în timp ce restricţiile privind imigraţia ar pune presiune în sus asupra salariilor, iar reducerile fiscale prelungite ar creşte probabil datoria publică. "Investitorii se protejează împotriva unei orientări mai izolaţioniste în Statele Unite după alegerile din noiembrie", a declarat Schamotta de la Corpay.
Cu toate acestea, unii investitori au avertizat că nu trebuie să se acorde prea multă importanţă evoluţiei futures pe piaţa bursieră. "Suntem în primele zile şi mai avem mult de aşteptat. Nu presupuneţi un rezultat", a declarat Tim Ghriskey, senior portfolio strategist la Ingalls & Snyder.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2024, 08:54)
2 babalaci. trump va fi mai batran decat e acum biden, la sfarsitul mandatului, dc castiga.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2024, 14:42)
atunci hai sa il votam pe biden atunci
pentru ca biden va fi mai tanar la sfarsitul mandatului nu-i asa ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2024, 09:11)
Trump va opri dezmatul razboinic pe banii contribuabilului american, va di?ija resursele spre America si va negocia rapid pacea in Ucraina. Probabil vom avea un model Korean de armistitiu, fara Zelensky si cu Rusia obligata la daune de razboi.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2024, 11:26)
nu cred ca putin va opri razboiul cat timp crede ca poate castiga,indiferent ce-i zice trump.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2024, 14:43)
si mai ales daune ?
putin sa plateasca daune , serios ?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2024, 15:26)
da de ce sa nu plateasca daune? e oprit de doctor? rusia teoretic si practic este cea mai bogata tara din lume in resurse minerale. Ar fi trebuit sa traiasca toti de acolo o combinatie de Japonia Coreea Elvetia si Singapore. Si ce sa vezi de fapt e o combinatie Iran Coreea de nord Venezuela si alte tari bananiere.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2024, 16:57)
degeaba vrei tu sau europa sau ucraina ca putin sa plateasca
il poti obliga ?
cat priveste iran , coreea de nord , venezuela ...
asa zicea si televiziunea comunista a lui ceausescu = ca mor oamenii de foame in vest ca nu au serviciu , nu ca la noi in lagarul socialist unde toti avem serviciu
asa ca mai usor cu propaganda
iti garantez ca benzina de exemplu in iran si venezuela sant mai ieftine decat in romania sau europa
fa o vacanta in china , shenzen , si compara cu bucurestiul si apoi mai vorbeste ...
nu trebuie sa crezi tot ce iti spune propaganda ...
viziteaza si parisul cu sobolanii si bacteriile din sena ...
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2024, 07:02)
in primul rand nu se discuta adevaratul motiv pentru care Putin a inceput razboiu!
Putin avea contracte de inchiriere la portul Crimeea cand apartinea Ucrainei… pe ultimul presedinde l-a otravit si fortat sa ii prelungeasca alt contract… dar majoritatea ucrainienilor nu mai doreau sa le preungeasca “sederea”…
Cum pe baza acelor contracte de inchiriere Flota Rusnaca Avea acces la Mare si pe toate anotimpurile… caci pe partea nordica le incheata accesul periodic…
Si cum Majoritatea porturilor din Crimeea Erau cu flote Rusnace… normal ca rusnacii avea populatie pro rusa angajata / deportata / adusa militar!
Rusia a atacat Crimeea pur strategic Militar… nu erav vb de nici-o denazificare sau etc…
Si da nationalisti Ucrainieni aveau tot dreput sa alunge rusnacii din crimeea… pentru ca nu aparau interesele statului ce ii gazduiau si le permiteau existenta contractului de inchiriere porturi catre rusnaci… adica le dadea de munca.. si simultan si ucraina incasa cv banuti… feimituri…
sa vedem distractionee in viitor in kaliningrad… populatie majoritara ce nu se prea regaseste cu valorile rusnace… unde 2 state deja au blocat prin lege accesul terestru a rusnacilor pe teritoriul lor…
s c c r e t