Media: Directorii companiilor europene de tehnologie îndeamnă la mentalitatea "Europa pe primul loc"

A.F.
Internaţional / 19 octombrie

Media: Directorii companiilor europene de tehnologie îndeamnă la mentalitatea "Europa pe primul loc"

Directorii generali ai companiilor de tehnologie din Europa îndeamnă ţările din regiune să ia măsuri mai îndrăzneţe pentru a aborda dominaţia Big Tech şi a contracara dependenţa de SUA pentru tehnologiile critice precum inteligenţa artificială, după victoria electorală a lui Donald Trump, relatează CNBC.

Victoria politicianului republican a fost un subiect cheie printre şefii proeminenţi din domeniul tehnologiei prezenţi la conferinţa Web Summit de la Lisabona, Portugalia.

Mulţi participanţi au spus că nu sunt siguri la ce să se aştepte de la preşedintele ales al SUA, invocând această imprevizibilitate drept o provocare de bază în prezent.

Andy Yen, CEO al dezvoltatorului VPN elveţian Proton, spune că Europa ar trebui să facă ecou protecţionismului american şi să adopte o abordare de tipul "Europa pe primul loc" în domeniul tehnologiei, parţial pentru a inversa tendinţa din ultimele două decenii, în care o mare parte din cele mai importante tehnologii din lumea occidentală, de la navigarea pe web la smartphone-uri, au devenit dominate de o mână de mari firme de tehnologie din SUA.

VPN-urile sau reţelele private virtuale sunt servicii care criptează datele şi maschează adresa IP a unui utilizator pentru a ascunde activitatea de navigare şi a ocoli cenzura.

"Este timpul ca Europa să intensifice activitatea. Este timpul să fim îndrăzneţi. Este timpul să fim mai agresivi. Şi momentul este acum, pentru că acum avem un lider în SUA care susţine "America pe primul loc. Aşa că cred că liderii noştri europeni ar trebui să susţină "Europa pe primul loc", a spus Yen pentru CNBC, în marginea Web Summit-ului.

Un impuls esenţial din ultimul deceniu din partea Uniunii Europene a fost să ia măsuri legale şi să introducă noi reglementări dure pentru a aborda dominaţia marilor jucători de tehnologie, cum ar fi Google, Apple, Amazon, Microsoft şi Meta.

În timp ce Trump se pregăteşte să ajungă la putere pentru un al doilea mandat, acum au crescut îngrijorările că Europa ar putea ezita în abordarea sa dură faţă de giganţii tehnologici, de teama de represalii din partea noii administraţii.

"Europa a gândit într-un mod foarte globalist. Ei cred că trebuie să fim corecţi cu toată lumea, trebuie să ne deschidem piaţa pentru toată lumea, trebuie să jucăm corect, pentru că credem în corectitudine. Ei bine, ghiciţi ce? Americanii şi chinezii nu au primit nota. Au jucat extrem de nedrept în ultimii 20 de ani. Şi acum au un preşedinte care susţine extrem de mult "America pe primul loc", a spus Yen pentru CNBC.

Mitchell Baker, fost CEO al fundaţiei americane non-profit Mozilla, a declarat că legea pentru servicii digitale (DMA) a UE a dus la schimbări semnificative pentru browserul Firefox, activitate în creştere de când Google a implementat "un ecran de alegere" pe telefoanele Android, care le permite utilizatorilor să îşi selecteze motorul de căutare.

"Schimbarea noilor utilizatori Firefox şi a cotei de piaţă pe Android este vizibilă. Este frumos pentru noi, dar este şi un indicator al puterii şi distribuţiei centralizate pe care aceste companii o au", a spus Baker.

Ea a adăugat: "Această schimbare a utilizării din cauza unei singure opţiuni de ecran nu este imaginea completă. Dar este un indicator al tipului de lucruri pe care consumatorii nu le pot alege şi pe care afacerile nu le pot construi cu succes din cauza modului în care este structurată industria tehnologiei în acest moment."

Thomas Plantenga, CEO al aplicaţiei de revânzare a îmbrăcămintei uzate Vinted, cu sediul în Lituania, a îndemnat Europa să ia "alegerile corecte" pentru a se asigura că continentul "se poate descurca singur" şi nu este "lăsat în urmă".

"Dacă te uiţi foarte realist la ceea ce fac ţările, ele încearcă să aibă grijă de ele însele şi încearcă să formeze coaliţii pentru a fi ele însele mai puternice şi, ca coaliţie, să fie mai puternice. Avem o mulţime de oameni foarte talentaţi şi bine educaţi. Trebuie să ne asigurăm că putem avea grijă de propria noastră siguranţă, că putem avea grijă de propria noastră energie, că ne asigurăm că investim în continuare în educaţia şi inovarea noastră, astfel încât să putem ţine pasul cu restul lumea]", a declarat Plantenga pentru CNBC într-un interviu..

El a adăugat că "Dacă nu o facem, atunci vom rămâne în urmă. În fiecare colaborare, este întotdeauna o meserie. Şi dacă nu avem multe de făcut schimb, devenim mai slabi"

"Suveranitatea AI" este acum un câmp de luptă cheie

O altă temă care a atras multe discuţii la Web Summit a fost ideea "suveranităţii AI", care se referă la ţările şi regiunile care localizează infrastructura de calcul critică în spatele serviciilor AI, astfel încât aceste sisteme să reflecte mai mult limbile, culturile şi valorile regionale.

Odată ce Microsoft a devenit un jucător cheie în AI, au apărut îngrijorări că producătorul sistemului de operare Windows şi al suitei de instrumente de productivitate Office şi-a asigurat o poziţie dominantă atunci când vine vorba de instrumentele AI de bază.

Gigantul tehnologic este un susţinător cheie în spatele producătorului ChatGPT OpenAI, a cărui tehnologie o foloseşte, de asemenea, intens în propriile produse.

Pentru unele startup-uri, decizia Microsoft de a adopta inteligenţa artificială a avut ca rezultat efecte dăunătoare, anticoncurenţiale. Anul trecut, Microsoft a majorat taxele pe care le percepe motoarelor de căutare pentru a utiliza API-urile sale Bing Search, care permit dezvoltatorilor accesul la infrastructura de căutare backend a gigantului tehnologic, în parte din cauza costurilor mai mari asociate funcţiilor sale de căutare bazate pe inteligenţă artificială.

Suntem nevoiţi să ne reducem veniturile - încă ne bazăm pe ele - şi asta ne reduce capacitatea de a face lucruri. Microsoft este un concurent foarte înverşunat", a declarat Christian Kroll, CEO al motorului de căutare axat pe durabilitate Ecosia, pentru CNBC.

Shelley McKinley, directorul juridic al platformei de depozit de coduri GitHub, a spus că nu poate prezice ce va face Trump în al doilea mandat - dar că firmele planifică între timp o serie de scenarii diferite.

"Vom afla în următoarele câteva luni ce va spune preşedintele ales Trump, iar în ianuarie vom începe să vedem ceva din ceea ce face preşedintele Trump în acest domeniu", a spus McKinley în timpul unui panel moderat de CNBC la începutul acestei săptămâni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb