Media: Rusia impune ''regimul de operaţiune antiteroristă'' în trei regiuni la graniţa cu Ucraina pentru a respinge ofensiva ucraineană

R.S.
Internaţional / 10 august

Media: Rusia impune ''regimul de operaţiune antiteroristă'' în trei regiuni la graniţa cu Ucraina pentru a respinge ofensiva ucraineană

Rusia a anunţat sâmbătă instituirea "regimului de operaţiune antiteroristă" în trei regiuni la graniţa cu Ucraina, respectiv în provinciile Belgorod, Briansk şi Kursk, în timp ce în aceasta din urmă au loc lupte intense între trupele ruse şi cele ucrainene pătrunse acolo marţi într-o ofensivă care a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Acest regim are ca obiectiv "garantarea securităţii cetăţenilor şi respingerea ameninţării cu acte teroriste comise de forţele de recunoaştere şi sabotaj ale inamicului" ucrainean, semnalează un comunicat oficial. "Instituţiile statale iau măsuri suplimentare pentru a garanta securitatea cetăţenilor, menţinerea ordinii publice şi consolidarea apărării antiteroriste a instalaţiilor", adaugă guvernul rus.

Luptele în numeroase locaţii din regiunea Kursk continuă sâmbătă pentru a cincea zi consecutiv după ce armata ucraineană a lansat o ofensivă mecanizată peste graniţă, dar relatările despre situaţia de pe teren sunt contradictorii şi nu oferă multe precizări. Este totuşi confirmată pătrunderea armatei ucrainene până la 30-35 de kilometri de frontieră, însă trupele ucrainene sunt dispersate şi nu par să controleze un teritoriu coerent şi mizează pe atacuri surpriză executate de unităţi de recunoaştere şi sabotaj asupra trupelor ruse trimise ca întăriri, conform media.

Armata rusă continuă să trimită astfel de întăriri şi unităţi de armament greu, tancuri, blindate, artilerie şi lansatoare multiple de rachete, dar pare încă reticentă să deplaseze în Kursk unităţi experimentate de pe frontul din interiorul Ucrainei, conform unor comentatori dislocarea acestor unităţi fiind scopul urmărit de Ucraina prin incursiunea surpriză în Kursk pentru a opri înaintarea trupelor ruse care continuă pe frontul din estul Ucrainei şi ameninţă oraşe-cheie.

Conform mai multor surse ruseşti citate de think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), trupele ucrainene intrate în provincia rusă Kursk nu par să mai înainteze către nordul şi vestul acestei provincii, în schimb avansează către est, mişcare prin care armata ucraineană ar putea să caute obţinerea unui control pe o bandă cât mai largă de teritoriu de-a lungul frontierei pentru a diminua riscul de a-şi vedea trupele încercuite în cazul unui atac rus de pe flancuri.

Bloggerii militari ruşi scriu sâmbătă despre o noapte intensă de lupte în ceea ce ei descriu drept un "război fulger" pornit în provincia rusă Kursk de Ucraina, care încă păstrează tăcerea asupra acestei operaţiuni, singurul comentariu până în prezent al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski fiind acela că armata sa are capacitatea de "a surprinde", scrie media.

Potrivit blogului militar rus Rybar, în Kursk "pentru moment, situaţia s-a stabilizat" şi unităţile ruse fac progrese. Oraşul "Sudja rezistă, comandamentul face toate eforturile pentru a-l curăţa de inamici", scrie acelaşi blog despre această mică localitate situată la 10 kilometri de graniţa ucraineană şi unde se află un nod de transport al gazelor ruseşti către Europa. Diferitele surse dau informaţii contradictorii despre acest oraş, unele afirmând că a fost ocupat de trupele ucrainene, altele că au loc lupte doar în proximitatea lui sau că este o "zonă gri" necontrolată de nimeni.

"Dacă inamicul nu desfăşoară în mod neaşteptat forţe într-un singur loc, atunci putem spune că vârful crizei a trecut", estimează de asemenea blogul militar Rybar, de obicei imparţial şi bine informat din surse militare, urmărit de peste un milion de persoane pe Telegram. Acesta a acuzat de incompetenţă comandamentul militar rus, luat pe nepregătite de ofensiva ucraineană în Kursk, un alt act de incompetenţă criticat şi de alţi bloggeri militari ruşi fiind expunerea unei coloane de camioane militare care transporta soldaţi trimişi ca întăriri în Kursk şi care a fost bombardată de armata ucraineană probabil cu rachete HIMARS, în imaginile cu şirul de camioane calcinate putând fi observate numeroase cadavre ale soldaţilor ruşi.

"Inamicul a fost deocamdată oprit, dar asta nu înseamnă că este linişte deplină acolo: lupte intense sunt în desfăşurare", rezumă situaţia de moment Andrei Guruliov, un general-locotenent rus în retragere, parlamentar al partidului rus de guvernământ Rusia Unită, formaţiunea preşedintelui Vladimir Putin.

În acest timp continuă evacuarea populaţiei civile atât din provincia rusă Kursk cât şi din provincia ucraineană Sumî, de unde trupele Kievului au lansat ofensiva şi asupra căreia armata rusă efectuează în prezent bombardamente ce vizează concentrările de trupe şi echipamente ale armatei ucrainene pentru a le împiedica deplasarea peste graniţă. Autorităţile ucrainene au anunţat evacuarea a circa 20.000 de persoane din zeci de localităţi, potrivit media.

Armata ucraineană la rândul ei recurge la bombardamente intense asupra trupelor ruse trimise ca întăriri, folosind artileria şi dronele. Potrivit Moscovei, fragmente dintr-o dronă ucraineană doborâtă au căzut în perimetrul centralei nucleare Kursk, situată la circa 60 de kilometri de graniţă şi în direcţia căreia atacă trupele ucrainene.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cele trei regiuni devin “buffer zone”-ul mult dorit de mujici…doar ca va fi pe teritoriul mujiciei:-)

    1. putin isi retrage orcii din transee, si dupa liniile de fortificatii unde erau greu de nici nu -mi vine sa scriu omorat, ca e groazic, dar numai pt oamenii normali, pt cucumacul de putler e normal.

      si ii scoate in camp deschis, coloane de masini cu orci mult mai simplu de eliminat, adica ucraina are acum initiativa, si rusii cad in capcana.

      dupa suficiente pierderi de vieti omenesti, putin va fugi sau ii vor lua gatul ai lui ca de capitulat e exclus, ca stie ca-n 24 de ore paraseste Kmemlinul, ceausescu style. 

    Conform bloggerilor militari rusi, ucrainenii isi vor masinile de spalat inapoi :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb