Mediul de afaceri este îngrijorat de perspectivele viitoare ale economiei

A.D.
Macroeconomie / 18 noiembrie

Mediul de afaceri este îngrijorat de perspectivele viitoare ale economiei

Indicele încrederii în economie rămâne stabil, în pofida anului electoral şi a contextului imprevizibil. Antreprenorii se arată, insă, îngrijoraţi de perspectivele viitoare ale economiei şi evoluţia propriilor companii.

Potrivit comunicatului remis redacţiei, indicele CONFIDEX rămâne la o valoare similară cu cea din S1 al acestui an, un an relativ stabil, fără evenimente majore care să afecteze considerabil economia naţională. Cu toate acestea, mediul de business manifestă o tendinţă de îngrijorare atât în ceea ce priveşte viitorul economiei locale, în contextul actual local şi internaţional, cat şi raportat la evoluţia propriilor companii.

Conform studiului CONFIDEX S2 2024, susţinut de fondurile de private equity ROCA, Agista si de CITR, doar 29% dintre manageri se declară optimişti cu privire la perspectivele economiei naţionale, în scădere faţă de procentul de 34% înregistrat în semestrul anterior. În acelaşi timp, 34% dintre respondenti îşi exprimă îngrijorarea, marcând o creştere de 6 puncte procentuale comparativ cu S1 2024.

"La fiecare ediţie a studiului CONFIDEX observăm o sezonalitate: încrederea mediului de business în economie este la un nivel mai ridicat primavara, în timp ce, la final de an, managerii manifestă pesimism. La această a 11-a ediţie a studiului însă, valoarea totală a indicelui a rămas aproape neschimbată faţă de valoarea măsurată în S1 2024, ceea ce ne poate indica rezilienta antreprenorilor şi managerilor români - rămânem relativ neincrezatori şi navigam, găsim soluţii chiar şi în perioade marcate de impredictibilitate. Deşi, conform datelor colectate, viitorul îngrijorează respondenţii, observăm că managerii români nu abordează contextual o atitudine fatalistă, ci sunt mai degrabă axaţi pe acţiune - caută variante de diversificare a produselor, de digitalizare şi capătă tot mai multă încredere în investitori. Este o atitudine corectă, ce ne poate ajuta sa devenim mai rezilienţi şi să susţinem în mod activ dezvoltarea economiei româneşti şi transformarea ţării noastre într-un pilon de creştere şi stabilitate în regiune", a declarat Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA si Agista, şi iniţiatorul studiului CONFIDEX.

În contextul diversificării surselor de capital în piaţă , percepţia pozitivă a antreprenorilor şi managerilor faţă de investitori a crescut fata de S1 2024. 81% dintre manageri au o părere bună sau foarte bună despre investitori. "Tot mai mulţi antreprenori şi manageri realizează că pentru a creşte şi a-şi consolida afacerile, pe termen lung, au nevoie de un partener care sa aduca atat resurse financiare, cat si know-how, reţele de relaţii şi suport strategic. CONFIDEX ne-a demonstrat, pe parcursul celor 4 ani de analiza, că mediul de afaceri românesc devine din ce în ce mai conştient de nevoia unui ecosistem robust, care să faciliteze atragerea de capital în sectoare strategice şi să creeze condiţiile necesare pentru ca investitorii să joace un rol activ în dezvoltarea economiei locale," a explicat Andrei Cionca.

Prin comparaţie cu S1 2024, in S2 2024 antreprenorii au o atitudine precaută faţă de viitor. Rezultatele ediţiei a 11-a a studiului CONFIDEX indică o tendinţă de precauţie asupra contextului economic actual, marcat de incertitudine si potentiale riscuri, cum ar fi schimbările politice şi variaţiile de pe piaţă.

Majoritatea managerilor (56%) prognozează o accentuare a inflaţiei, iar 1 din 3 se aşteaptă ca PIB-ul naţional să scadă in următoarele luni. In plus, 49% dintre liderii de business estimează o creştere a ratei şomajului, iar 53% anticipează o depreciere a leului in raport cu euro, ceea ce adaugă un strat suplimentar de nesiguranţă asupra stabilităţii financiare a companiilor.

Un aspect ingrijorator îl reprezintă percepţia negativă a managerilor asupra evoluţiei propriilor afaceri: 1 din 3 manageri afirmă că situaţia companiei lor s-a înrăutăţit, iar 50% dintre aceştia cred ca situaţie se va deteriora şi mai mult în următoarele 6 luni.

Potrivit CONFIDEX, companiile din domeniul serviciilor sunt cele mai optimiste (indice de încredere 52.7 la nivelul sectorului), urmate de cele din IT (52.9) si transporturi, distribuţie şi depozitare (52.3). La polul opus, cu o abordare mai precaută, se regăsesc afacerile din agricultura (45.7) si energie (49.3).

În ce priveşte numărul de angajaţi şi costurile de finanţare acestea se aşteaptă să rămână stabile. Totusi, atât costurile de producţie şi funcţionare, cat şi preţurile de vînzare sunt estimate că vor continua să crească. Astfel, 46% dintre companii estimează valori ale profitului in scădere, iar 73% dintre manageri şi antreprenori se aşteaptă la creşterea cheltuielilor de producţie şi funcţionare in următoarele 6 luni. 61% dintre respondenti intentioneaza sa crească preţul produselor şi serviciilor pe care le oferă şi doar 42% dintre manageri iau in calcul investiţii în propriile companii în următoarele 6 luni.

În contextul actual al pieţei, priorităţile mediului de business sunt reprezentate de creşterea vanzarilor (49% dintre respondenti), retentia angajatilor (27%), digitalizarea şi automatizarea (27%), îmbunătăţirea relaţiei cu clienţii (25%) şi accesul la finanţare (21%).

Principalele oportunităţi pe care le iau in considerare oamenii de afaceri din ţară, sunt introducerea unor tehnologii inovatoare in activităţile companiilor lor (79% dintre participanţii la studiul actual), explorarea de pieţe noi şi atragerea unor noi clienţi (72%).

La această ediţie a 11-a a studiului CONFIDEX au participat peste 700 de manageri şi antreprenori din România, se arată în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb