Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, a declarat marţi că a vizitat o tabără de instrucţie militară în estul Ucrainei şi a anunţat că armata rusă a recrutat circa 325.000 de soldaţi de la începutul anului, relatează Agerpres.
"Am vizitat tabăra de antrenament din apropierea liniei frontului pe teritoriul DNR (autoproclamata Republică Populară Doneţk prorusă n.red), la ordinele preşedintelui" rus Vladimir Putin, spune Medvedev într-un mesaj video postat pe reţeaua rusă de socializare VKontakte.
Această inspecţie a relevat că instrucţia asigurată în această tabără este "adecvată", că trupele ruse dau dovadă de "voinţă", de "fermitate", precum şi de "mentalitate de învingător", a susţinut fostul preşedinte rus.
El a menţionat în acelaşi mesaj că armata rusă a recrutat de la începutul anului peste 325.000 de soldaţi, adică cu aproximativ 45.000 mai mulţi decât se anunţase la începutul lunii septembrie.
Armata rusă desfăşoară o vastă campanie de recrutare voluntară, apelând la publicitate pe străzi şi pe internet cu mesaje care promit venituri mari şi alte avantaje sociale şi bancare pentru viitorii soldaţi.
Înaintea publicării mesajului video al lui Medvedev, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a afirmat la o reuniune cu comandamentul armatei că trupele ruse şi-au "extins considerabil zona de control" pe frontul de la Kupiansk, în regiunea Harkov din estul Ucrainei, în timp ce armata ucraineană îşi continuă mai la sud în provinciile Zaporojie şi Doneţk contraofensiva prin care încearcă să atingă Marea Azov.
În pofida unor înaintări recente în Zaporojie, contraofensiva lansată de Ucraina în luna iunie nu a condus deocamdată la câştiguri teritoriale notabile. Potrivit unui bilanţ efectuat pe 19 septembrie de Centrul Belfer pentru afaceri internaţionale din cadrul Harvard Kennedy School, citat de Reuters, în ultima lună Rusia a câştigat 35 de mile pătrate de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a eliberat 19 mile pătrate din teritoriul ocupat de armata rusă.
"Forţele ucrainene suferă pierderi serioase pe toată lungimea liniei frontului", a mai spus ministrul Şoigu la reuniunea la care a apărut ca participant prin teleconferinţă şi comandantul Flotei Mării Negre, Viktor Sokolov, despre care Ucraina anunţase cu o zi în urmă că l-a ucis în atacul cu rachete asupra clădirii cartierului general al acestei flote din oraşul Sevastopol.
"Statele Unite şi aliaţii lor continuă să înarmeze forţele Ucrainei, iar regimul de la Kiev aruncă soldaţi neinstruiţi să fie masacraţi în asalturi fără sens", a remarcat mai departe ministrul rus.
Statele Unite "se implică tot mai direct în conflictul" din Ucraina, a acuzat în acest timp şi Kremlinul, prin purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, care a răspuns unei întrebări legate de sosirea primelor tancuri americane Abrams în Ucraina şi despre anunţul că Washingtonul va furniza Kievului rachete ATACMS cu o rază de acţiune de peste 300 de kilometri. Aceste rachete vor permite Ucrainei să lovească ţinte ruseşti mult în spatele liniei frontului şi de asemenea să acopere eficient linia frontului prin lovituri puternice cu muniţii cu fragmentaţie asupra trupelor ruse poziţionate acolo.
Dar "toate acestea nu pot schimba esenţa operaţiunii militare speciale (în Ucraina) şi nici rezultatul ei", crede Peskov, adăugând că nu există nicio armă care să poată schimba decisiv raportul de forţe pe frontul ucrainean.
El a admis că tancurile Abrams, din care Ucraina va primi 31 de unităţi, sunt o "armă serioasă", dar a susţinut că "şi acestea vor arde", parafrazând o declaraţie în care preşedintele rus Vladimir Putin a spus despre tancurile germane Leopard oferite Ucrainei că "ard minunat".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.09.2023, 09:21)
Daca rusii trec de ucrainieni, tot estul europei va fi al lor!