"MEF" împrumută un miliard de euro de la "BEI"

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 noiembrie 2008

Matthias Kollatz (stânga), vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi Orlando Teodorovici, secretar de stat în cadrul MEF, după semnarea acordului de împrumut, în sumă de un miliard de euro.

Matthias Kollatz (stânga), vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi Orlando Teodorovici, secretar de stat în cadrul MEF, după semnarea acordului de împrumut, în sumă de un miliard de euro.

Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au semnat un acord pentru un împrumut de un miliard euro, destinat co-finanţării şi pre-finanţării programelor de investiţii eligibile pentru asistenţa nerambursabilă din partea Uniunii Europene.

Eugen Teodorovici, secretar de stat MEF, ne-a declarat că suma de un miliard de euro împrumutată de la Banca Europeană pentru Investiţii pentru o perioadă de 15 ani, a fost stabilită pe baza necesarului de proiecte de finanţat din cele trei Programe Operaţionale Sectoriale: Transport, Mediu şi Creşterea Competitivităţii Economice.

Potrivit secretarului de stat, în şedinţa de guvern de astăzi se va aproba împrumutul de la BEI. Banii vor fi accesaţi în maxim 15 tranşe, fiecare tranşă fiind de minim 25 de milioane de euro, susţine secretarul de stat, care a explicat că banii vor fi folosiţi pentru co-finanţatea sau pre-finanţarea proiectelor din cele trei sectoare.

Şi întreprinderile mici şi mijlocii vor beneficia şi de fonduri de la Banca Europeană de Investiţii în anul 2009, printr-un program aprobat în octombrie, prin care banca pune la dispoziţie 15 miliarde euro pentru toate statele europene. Potrivit lui Eugen Teodorovici, săptămâna trecută, la Luxemburg, s-au aprobat contracte pentru finanţarea IMM-urilor pentru patru societăţi de leasing din România, cu o valoare totală de 125 milioane euro.

Printre băncile interesate deocamdată de aceste facilităţi, secretarul de stat a menţionat Bancpost şi CEC Bank.

Vicepreşedintele BEI a explicat că banca este pregătită să facă mai mult. Se discută deja la nivel european pentru a se găsi o soluţie privind creşterea investiţiilor. Vrem să sporim cu o treime în anii următori nivelul investiţiilor, în special în UE-12\".

Matthias Kollatz-Ahnen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, susţine că BEI este pregătită să majoreze nivelul finanţărilor, mai ales la nivelul statelor nou-intrate în Uniunea Europeană (UE-12). Domnia sa a declarat că nu există un zid împotriva efectelor crizei care să protejeze aceste ţări, referindu-se la efectele crizei internaţionale asupra statelor membre, implicit şi asupra ţării noastre.

BEI vrea să majoreze cu o treime finanţarea anuală pentru România

Banca Europeană de Investiţii (BEI) caută modalităţi de majorare cu o treime a sumei anuale de 1 miliard de euro alocată finanţărilor pentru România, măsură luată de instituţie pentru statele partenere, în contextul crizei financiare, a spus luni vicepreşedintele BEI Matthias Kollatz-Ahnen.

Împrumutul de 1 miliard de euro aprobat pentru România este cel mai mare proiect co-finanţat de BEI cu un stat membru al UE. "Ţările europene dezvoltate au fost afectate mai devreme şi mai mult de criza financiară, dar trebuie să realizăm că nu există un zid între acestea şi ţările din regiunea central şi est europeană, precum România. De aceea, BEI se pregăteşte să facă mai mult şi să crească valoarea finanţărilor cu o treime în următorii doi ani. În cazul României, în loc de 1 miliard de euro, ar putea fi vorba de 1,33 miliarde euro", a spus Kollatz-Ahnen, cu ocazia semnării acordului de împrumut în valoare de 1 miliard euro între MEF şi BEI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb