MEMORANDUMURI DE ÎNŢELEGERE Statele Unite şi China se apropie de un acord comercial

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 februarie 2019

Statele Unite şi China au început să contureze angajamentele de principiu ale celor două părţi cu privire la cele mai dificile subiecte ale negocierilor comerciale, acest pas marcând cel mai important progres de până în prezent în demersul de rezolvare a războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, potrivit unor surse care au detaliat negocierile pentru Reuters.

Reprezentanţii comerciali de rang înalt ai celor două ţări vor continua astăzi negocierile, la Washington, în condiţiile în care Beijingul se abţine să răspundă pozitiv solicitării adminis­traţiei Trump de a face schimbări structurale în economia chineză, potrivit surselor.

Conturul a ceea ce ar urma să conţină un eventual acord între China şi Statele Unite a început să iasă la lumină pe măsură ce eforturile de negociere s-au intensificat, în contextul în care la 1 martie se încheie armistiţiul de 90 de zile convenit de preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jingping la summitul G20 din Argentina din luna decembrie.

În prezent, negociatorii lucrează la şase memorandumuri de înţelegere, referitoare la probleme structurale ale economiei, legislaţiei şi politicilor chineze precum transferul forţat de tehnologie americană şi furtul cibernetic, drepturile de proprietate intelectuală ale companiilor străine care fac afaceri în China, servicii, curs valutar, respectiv deprecierea yuanului, agricultură şi reducerea barierelor comerciale non-tarifare, arată sursele.

Totodată, la discuţiile avute săptămâ­na trecută la Beijing, cele două părţi au făcut schimb de texte şi au lucrat la redactarea obligaţiilor, a mai spus unul dintre oficiali pentru Reuters.

Procesul s-a transformat atât de dramatic pe măsură ce s-a apropiat termenul limită încât participanţii au luat în considerare rămânerea în Beijing pentru continuarea negocierilor. Totuşi, aceştia au căzut de acord să ia «o pauză» şi să se reîntâlnească la Washington săptămâna aceasta.

Cele şase memorandumuri acoperă cele mai complexe divergenţe care afectează relaţiile comerciale dintre cele două ţări şi au rolul, din perspectiva americană, să oprească practicile care au determinat administraţia Trump să impună tarife pe importurile chinezeşti.

În ciuda acestor dezvoltări, una dintre surse a avertizat că negocierile se pot încă încheia cu un eşec, adăugând însă că redactarea acestor memorandumuri de înţelegere este un pas important în determinarea Chinei să accepte atât principii generale cât şi angajamente specifice în domenii majore.

Statele Unite acuză Beijingul că politicile sale forţează companiile americane care operează în China să-şi împărtăşească secretele tehnologice cu partenerii locali drept cost de a face afaceri în cea mai mare piaţă din lume.

Totodată, oficialii administraţiei Trump reclamă existenţa de bariere comerciale non-tarifare precum subvenţii industriale, reglementări discriminatorii şi alte politici care, potrivit Washingtonului, descurajează exporturile de produse şi servicii americane către China.

În ceea ce priveşte angajamentele Beijingului cu privire la devalorizarea monedei, Statele Unite au avertizat China împotriva continuării unei astfel de practici, în condiţiile în care yuanul s-a depreciat semnificativ anul acesta, contrabalansând parţial tarifele comerciale aplicate de către administraţia Trump.

Cele două părţi mai negociază un mecanism de aplicare şi supraveghere a acordului, potrivit uneia dintre surse, aceasta fiind o prioritate pentru Washington în contextul în care Beijingul a negociat numeroase angajamente de-a lungul anilor cu mai multe administraţii americane dar nu s-a ţinut de promisiuni.

Mecanismul ar presupune o revizuire regulată a progreselor realizate de China asupra reformelor la care s-ar angaja şi ar da posibilitatea Statelor Unite să reaplice tarife vamale dacă consideră că Beijingul a încâlcat acordul.

În acelaşi timp, părţile analizează o listă de zece modalităţi prin care China să-şi reducă excedentul comercial cu Statele Unite, inclusiv prin cumpărarea de produse agricole, energie şi alte bunuri. În 2017, deficitul comercial al Statelor Unite cu China a fost în sumă de 375 de miliarde de dolari.

Produsele agricole (în special soia) şi avioanele de linie reprezintă principalele exporturi americane în China în timp ce principalele exporturi chineze în Statele Unite sunt bunurile tehnologice, majoritatea acestor bunuri fiind doar asamblate în China, în condiţiile în care sunt produse ale unor giganţi americani precum Apple.

Marţi, preşedintele american Donald Trump a spus că este deschis prelungirii termenului limită în aşa fel încât negocierile comerciale cu China să se încheie cu succes, în condiţiile în care partea americană este aşteptată să ridice de la 10 la 25% nivelul tarifelor vamale aplicate bunurilor importate din China la începutul lunii martie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb