"Memorialul Tăcerii" de la Râmnicu Sărat a primit autorizaţia de construire

Ana Felea
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2023

"Memorialul Tăcerii" de la Râmnicu Sărat a primit autorizaţia de construire

La 16 ani de la preluarea de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, temuta închisoare comunistă de la Râmnicu Sărat denumită "Închisoarea Tăcerii" din cauza regimului sever aplicat deţinuţilor politici a intrat în linie dreaptă pentru transformarea într-un muzeu de interes naţional. Proiectul anunţat în aprilie 2022, în urma unei vizite oficiale la Râmnicu Sărat a ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, şi a preşedintelui IICCMER, Florin-Daniel Şandru, a încheiat procedurile de obţinere a documentelor premergătoare demarării lucrărilor. Printr-un comunicat de presă, IICCMER a anunţat că, în 8 mai, a fost obţinută autorizaţia de construire pentru Memorialul "Închisoarea Tăcerii" de la Râmnicu Sărat.

"Autorizaţia a fost emisă de Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, în urma documentaţiei depuse de IICCMER în data de 28.04.2023. În mod concret, în acest moment IICCMER deţine toate documentaţiile necesare şi a obţinut toate avizele necesare implementării acestui proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu 9 milioane de euro, instituţia noastră fiind la zi cu îndeplinirea activităţilor asumate prin contractul de finanţare semnat cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. După obţinerea autorizaţiei de construire, gestionarea etapelor ulterioare (organizarea licitaţiei şi monitorizarea executării lucrărilor) ar urma să revină Companiei Naţionale de Investiţii, în calitate de structură de implementare, în condiţiile cadrului legal instituit prin Ordonanţa de urgenţă nr. 173 din 8.12.2022", se arată în comunicatul de presă.

Practic, după un deceniu şi jumătate de aşteptare, temniţa comunistă va deveni un loc în care pelerinii din toată lumea să vadă şi să cunoască atrocităţile, teroarea şi crimele comise la Râmnicu Sărat. Responsabilii au la dispoziţie 36 de luni să pună închisoarea pe harta represiunii comuniste.

"Un proiect ai cărui primi paşi importanţi au fost realizaţi în mandatul de preşedinte executiv al domnului Andrei Muraru (2012-2014), din a cărui echipă managerială au făcut parte doamna Adelina Ţînţariu şi domnul Dan Mihai Ţălnaru, a ajuns la final, din perspectiva documentaţiei necesare. Mă bucură faptul că, într-un an de la preluarea acestei demnităţi, pot spune că am asigurat toate condiţiile pentru ca proiectul pe care l-am asumat ca fiind prioritar să poată fi realizat în mod concret. Adresez, în numele IICCMER, mulţumiri tuturor celor care, instituţional şi personal, ne-au susţinut în demersurile noastre, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, proiectanţilor şi celor care au iniţiat şi dezvoltat conceptul curatorial, colegilor din Institut şi domnului Ştefan Rădulică, managerul proiectului. Subliniez, de asemenea, că în toată această perioadă am beneficiat de sprijinul constant acordat de Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Politicile Memoriei, deputatul Alexandru Muraru, căruia, de asemenea, îi mulţumesc. În condiţiile în care Istoria comunismului în România va deveni, odată cu noile legi ale educaţiei, disciplină obligatorie în liceu, statul român va putea pune la dispoziţia tinerelor generaţii, începând din 2026, un spaţiu de memorializare a trecutului comunist, de onorare a victimelor acestui totalitarism şi, în acelaşi timp, de consolidare a valorilor democratice", a declarat Prof.univ.dr. Florin-Daniel Şandru, Preşedintele executiv al IICCMER.

Proiectul, realizat cu fonduri din PNRR

Memorialul ,,Închisoarea Tăcerii" de la Râmnicu Sărat şi Centrul Educaţional privind Comunismul în România este un proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

,,Când politicile memoriei şi educaţia se contopesc într-o viziune şi o strategie clară, se creează o punte solidă între trecutul şi viitorul generaţiilor noastre. Avem astăzi această şansă de a oferi urmaşilor noştri o mostră palpabilă a unei părţi de istorie pe care trebuie să ne-o asumăm, să o conştientizăm şi să nu o mai repetăm. Prin demersurile noastre comune, prin implicarea IICCMER şi a tuturor instituţiilor implicate care promovează politicile memoriei, am reuşit să prindem acest obiectiv în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar astăzi suntem cu un pas mai aproape în realizarea acestui obiectiv fundamental pentru memoria publică şi instituţională din România. Memorialul Închisoarea Tăcerii din Râmnicu Sărat va fi un loc de reflecţie asupra temelor sensibile din societate pentru publicul atent la valorizarea memoriei şi o provocare a modului în care spaţiul politic şi decizional se implică şi oferă o recunoaştere corectă a consecinţelor tragediilor regimurilor criminale sau autoritare din România ultimilor decenii. Cu toate astea, pe lângă monumentele care stau mărturie acelor vremuri, trebuie să continuăm să contribuim activ la conştientizare prin educaţie şcolară, iar introducerea materiei Istoria Comunismului în România, ca disciplină obligatorie pentru liceu în proiectul Legii învăţământului preuniversitar, este un prim pas în direcţia potrivită. Felicitări preşedintelui executiv Daniel Şandru, pentru implicarea exemplară în realizarea acestui proiect esenţial pentru memoria României!'' - a declarat Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei.

20.000 de vizitatori, anual, vor ajunge la Memorialul Tăcerii

Proiectul de reconstrucţie vizează reabilitarea vechii temniţe, dar şi construirea unui spaţiu expoziţional subteran în fata intrării în închisoare. De asemenea, toate clădirile din jurul închisorii, care nu fac parte din monumentul istoric, vor fi demolate. După finalizare, oficialii estimează că Memorialul "Închisoarea Tăcerii" va atrage anual 20.000 de vizitatori.

"Sunt bucuros să anunţ că a fost emisă autorizaţia de construire pentru obiectivul ce vizează «Închisoarea Tăcerii» din Municipiul Râmnicu Sărat. Este un pas important în direcţia realizării acestui obiectiv extrem de important pentru memoria victimelor închisorilor comuniste din România. Un vis este pe punctul să devină realitate, iar o investiţie care aşteaptă de peste douăzeci de ani să fie realizată mai are nevoie doar de o singură etapă, cea a procedurii licitaţiei pentru contractarea lucrărilor de execuţie. Le mulţumesc tuturor acelor care au făcut posibilă această investiţie, reprezentanţilor IICCMER şi ai Guvernului României!", a declarat Sorin Cîrjan, Primarul Municipiului Râmnicu Sărat.

"Prin acest proiect, IICCMER îşi propune să aducă la cunoştinţa publicului din România şi nu numai un subiect mai puţin cunoscut al istoriei noastre recente, şi anume regimul de exterminare practicat de autorităţile comuniste împotriva "duşmanilor poporului" în penitenciarul de la Râmnicu Sărat, în perioada 1945 -1963. Asemenea altor spaţii recluzionare de pe harta gulagului românesc, închisoarea de la Râmnicu Sărat a devenit un loc în care autorităţile comuniste au aplicat un regim de exterminare lentă, fizică şi psihică a opozanţilor, prin izolarea totală de familii şi societate, prin înfometare şi condiţii inumane de trai şi prin lipsa asistenţei medicale. Penitenciarul s-a remarcat prin restricţii extreme, deţinuţii politici supranumindu-l "închisoarea tăcerii". Regimul alimentar precar, lipsa tratamentului medical şi tortura au dus la decesul multor personalităţi închise aici", subliniază iniţiatorii proiectului.

Închisoarea a fost construită în anii 1890 pentru deţinuţii de drept comun, sub denumirea de Arest Preventiv. În 1907, în timpul răscoalei ţărăneşti, aici au fost încarceraţi peste 1200 de ţărani.

În 1920 Arestul Preventiv a fost transformat în Penitenciar. Amenajarea actuală datează din perioada interbelică, cu excepţia gardului exterior care a fost înlocuit cu un gard de sârmă ghimpată. Aici au fost închişi şi liderii ţărănişti care luptau pentru eliberarea de sub jugul comunist, respectiv Ion Mihalache, Ion Diaconescu, Corneliu Coposu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Intentia este lipsita de repros. Memorialul este indispensabil neamului.

    Dar nu pot sa nu remarc cu tristete si rusine cat de tarziu a inceput sa prinda substanta - mai 2023, autorizatia de constructie. Dupa 34 de ani si jumatate avem autorizatia de constructie... o viata de om. 

    Dar tristetea, rusine si cate si mai cate simtaminte gri nu se trag doar din acest timp pierdut. Ci mai ales ca la altii s-a putut. Pare ca in conditii si mai grele, dar asta este alta discutie. 

    Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau, Polonia: 

    - 27 ianuarie 1945 lagarul este eliberat 

    - dupa 2 ani si jumatate, iunie 1947, se legifereaza infiintarea muzeului memorial si se creaza prima expozitie 

    - dupa alti 2 ani si jumatate, 1950, expozitia se extinde 

    - 1955 se adauga o noua expozitie 

    - dupa 34 de ani, in 1979 Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau a fost inscris pe lista internationala UNESCO a siturilor din patrimoniul mondial.

    Stiind ultimii 34 de ani, imi pot ingadui sa sper ca in urmatorii 34 si "Memorialul Tacerii" de la Ramnicu Sarat sa fie inscris pe lista UNESCO? Pasi mici, macar sa poata fi vizitat atunci... 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb