Cancelarul german Angela Merkel i-ar fi dat de înţeles premierului britanic David Cameron că nu va accepta impunerea unor politici în Marea Britanie care să limiteze accesul imigranţilor, relatează ediţia online de duminică a publicaţiei der Spiegel. Potrivit unei surse citate de publicaţia germană, Merkel l-ar fi avertizat pe Cameron, când aceştia se aflau la un summit european de luna trecută, că nu este de acord cu premierul britanic care vrea să impună limitări asupra imigranţilor, în neconcordanţă cu legislaţia UE.
David Cameron a afirmat că vrea să schimbe legislaţia imigraţiei şi politicile pentru rezidenţii veniţi din UE în Marea Britanie ca să diminueze numărul celor care emigrează în statul britanic.
Merkel a apărat de multe ori legislaţia UE privind migraţia în cadrul Uniunii, afirmând, pentru The Sunday Times, la sfârşitul lui octombrie, că Germania "nu se va amesteca în libera circulaţie din Uniunea Europeană".
Partidul Conservator, din care face parte şi premierul englez David Cameron, se află sub presiune din partea Partidului anti-UE UKIP, care a câştigat recent primul loc în parlamentul britanic.
Fostul şef al Comisiei Europene Manuel Barroso l-a avertizat pe Cameron privind tendinţele anti-europene ale Marii Britanii şi a afirmat că "ar fi o greşeală istorică" dacă britanicii ar părăsi Uniunea. Cameron s-a mai certat recent cu oficialii de la Bruxelles asupra plăţii sumei de 2,1 miliarde de euro către UE, bani care ar trebui plătiţi până în prima zi din decembrie. Pe 24 octombrie, David Cameron a avut o izbucnire atunci când a întrerupt derularea unui summit al liderilor europeni din Bruxelles ca să anunţe că refuză să plătească contribuţia financiară la data stabilită şi totodată cerând o întâlnire de urgenţă a miniştrilor de finanţe pentru a investiga cum a fost calculată suma.
Comisarul european pe buget Jacek Dominik s-a arătat surprins faţă de ieşirea bruscă a lui Cameron, anunţând că datele bugetare pentru contribuţii au fost transmise statelor membre, inclusiv către Trezoreria Marii Britanii, la 17 octombrie, iar "până la acest moment, nu a fost niciun semn din partea administraţiei britanice că ar avea o problemă cu această cifră".
Contribuţia necesară a statului britanic a fost calculată conform unor norme standard de ajustare bugetară bine stabilite de UE, potrivit site-ului Deutsche Welle. Regulile comune şi datele macroeconomice determină cât capital trebuie transferat în contul Uniunii. Ţările care au avut o economie mai bună, precum Marea Britanie, sunt aşteptate să plătească ceva mai mult, mai notează Deutsche Welle.
Cameron le-a promis alegătorilor că va renegocia statutul de ţară membră UE dacă va fi reales în luna mai a anului viitor, scenariu prin care va oferi britanicilor posibilitatea de a vota la un referendum pe această temă în 2017.