MERKEL: "Modificarea datoriei Greciei ar putea fi discutată după evaluarea noului plan de asistenţă"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iulie 2015

"Modificarea datoriei Greciei ar putea fi discutată după evaluarea noului plan de asistenţă"

Actualizare 19:46 FMI confirmă plata arieratelor de către Grecia

Grecia a achitat astăzi Fondului Monetar Internaţional (FMI) o serie de arierate în valoare totală de aproximativ două miliarde de euro, a anunţat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, potrivit Deutsche Welle şi Reuters.

"Prin urmare, Grecia nu mai are datorii restante către FMI", a explicat Gerry Rice. Acesta a adăugat: "Aşa cum s-a anunţat, FMI este gata să continue să asiste Grecia în eforturile de redresare a economie şi de revenire a stabilităţii financiare".

Astăzi, Grecia a plătit 4,2 miliarde de euro, reprezentând un împrumut acordat anterior de BCE, şi a rambursat un credit de 500 milioane de euro către Banca Centrală a Greciei.

(A.C.)

-------------

Actualizare 16:57 Clienţii băncilor greceşti fac cozi la sucursale din ţară

Astăzi în Grecia, clienţii băncilor elene stăteau la cozi la diferite sucursale din ţară pentru a-şi rezolva diversele probleme financiare pe care nu le-au putut soluţiona până acum, aceasta fiind prima ocazie după trei săptămâni de vacanţă bancară, relatează The Guardian.

Printre sucursalele băncilor unde grecii s-au adunat să facă operaţiuni se află National Bank of Greece din Atena şi din Salonic, al doilea cel mai mare oraş din stat, dar şi Alpha Bank din Atena.

Potrivit Associated Press, clienţii nu pot să înaseze cecuri, ci doar să depună bani în cont. Totodată, nu pot scoate bani în afara ţării cu cardurile de credit, pot doar să facă achiziţii.

Există, de asemenea, şi restricţii privind deschiderea noilor conturi sau activarea celor suspendate.

Clienţi ai sucursalei National Bank of Greece din Atena au primit bilete de ordine însă au fost şi conversaţii aprinse între unii clienţi şi directorul sucursalei, relatează The Guardian.

(A.C.)

---------------

Actualizare 12:53 Guvernul grec a ordonat rambursarea a 6,8 miliarde euro creditorilor

Guvernul grec a ordonat rambursarea, astăzi, a unor datorii în valoare de 6,8 miliarde de euro către creditorii internaţionali, după acordul preliminar de salvare convenit săptămâna trecută, a anunţat Ministerul de Finanţe, transmite ekathimerini.

Plăţile ordonate de Guvernul grec includ datorii scadente către Banca Centrală Europeană, FMI şi banca centrală elenă, a declarat un oficial al Ministerului de Finanţe.

(A.C.)

-------------

Actualizare 12:29 Unii dintre străinii arestaţi în timpul protestelor din Grecia au spus că au fost plătiţi

Unii dintre cetăţenii străini arestaţi recent în cursul protestelor violente din Grecia le-au spus autorităţilor că au fost plătiţi să participe la revolte, au declarat poliţişti citaţi de ekathimerini.

Proteste violente au avut loc în noaptea de miercuri spre joi, în Piaţa Syntagma din centrul Atenei, în timp ce parlamentarii votau un nou pachet de măsuri de austeritate cerute de creditorii internaţionali.

Douăsprezece persoane au fost reţinute pentru pagube provocate la o staţie de metrou, iar alte 14 au fost arestate în faţa Parlamentului, unde protestatarii au aruncat cocteiluri Molotov şi bucăţi de marmură, în timp ce poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene.

Din totalul persoanelor arestate, 14 sunt cetăţeni străini, respectiv patru germani, trei polonezi, doi francezi, un australian, un ucrainean, un olandez, un italian şi un albanez.

Ofiţeri de poliţie greci au declarat însă că au mai existat şi alte cazuri recente de cetăţeni străini arestaţi în timpul violenţelor din Atena, aceştia spunându-le autorităţilor că au fost plătiţi să participe.

Poliţia a precizat că un sirian, un pakistanez şi un georgian au fost arestaţi în timpul ciocnirilor violente de la 5 iulie, după referendumul privind măsurile de austeritate cerute de creditorii Greciei.

În opinia ofiţerilor, numărul mare de străini printre protestatari se datorează legăturilor dintre anarhiştii greci şi grupări din alte ţări europene, precum şi imigranţilor care se alătură protestelor.

Unii dintre străinii arestaţi pentru violenţe au spus poliţiei că au fost plătiţi câte 20-30 de euro pentru a participa, a declarat un oficial din Ministerul Protecţiei Civile.

(A.C.)

--------------

Actualizare 11:30 Bursa de la Atena rămâne închisă

Bursa de la Atena (Athex) rămâne închisă astăzi, astfel fiind prelungită perioada de pauză de trei săptămâni care a fost impusă luna trecută împreună cu o vacanţă bancară, ca urmare a eşecului în discuţiile privind un bailout dintre Grecia şi creditorii săi, potrivit Reuters.

Decretul semnat sâmbătă pentru redeschiderea băncilor nu permite şi Bursei să se deschidă, a declarat purtătoare de cuvânt pentru Reuters. Aceasta nu exclude ca acţiunile greceşti să reînceapă tranzacţionarea în această săptămână.

(A.C.)

--------------

Actualizare 10:41 Băncile din Grecia s-au redeschis

Băncile din Grecia s-au redeschis în această dimineaţă, la trei săptămâni după ce au fost închise pe fondul crizei financiare din ţară, însă limita la retragerile de numerar va fi menţinută la 420 de euro pe săptămână, potrivit site-ului Deutsche Welle.

Începând de azi, grecii pot retrage de la bancomate 420 de euro pe săptămână, dar nu vor mai fi nevoiţi să stea la cozi în fiecare zi pentru a scoate câte 60 de euro odată.

Transferurile de bani în străinătate şi deschiderea de noi conturi bancare vor fi în continuare interzise.

"Controlul capitalului şi restricţiile privind retragerile de numerar vor fi menţinute, dar intrăm într-o nouă etapă, care sperăm că va fi una de normalitate", a declarat pentru postul de televiziune Skai preşedintele asociaţiei băncilor elene, Louka Katseli.

(A.C.)

--------------

Actualizare 09:00 TVA se majorează cu 10 puncte procentuale

De astăzi, este pusă în aplicare majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de 10 puncte procentuale pentru o serie de bunuri şi servicii, transmite AFP.

Începând de astăzi, TVA-ul creşte de la 13 la 23% pentru produsele alimentare procesate şi restaurante, dar şi pentru călătoriile cu taxiul sau înmormântări. În schimb, TVA-ul rămâne la 13% pentru serviciile hoteliere şi este redus la 6% pentru medicamente, cărţi şi bilete de spectacole. Guvernul grec mizează pe venituri suplimentare anuale de 795 milioane de euro în 2015 şi de aproximativ 2,4 miliarde de euro începând din 2016.

Parlamentul grec a votat miercurea trecută această majorare a TVA, în conformitate cu angajamentele asumate de liderii greci la summitul european de la Bruxelles.

Acordul convenit la summitul de la Bruxelles cere ca miercuri să fie adoptată în Parlamentul de la Atena o nouă rundă de reforme în domeniul dreptului civil şi al legislaţiei bancare. Potrivit cotidianului grec Avgi, premierul grec Alexis Tsipras a avertizat că va demisiona dacă parlamentarii Syriza nu vor vota în favoarea reformelor. La votul de săptămâna trecută, 39 din cei 149 de deputaţi ai Syriza au votat împotriva majorării TVA-ului.

(A.C.)

------------------

Actualizare 07:50

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ieri, într-un interviu, că va fi posibil să se discute despre extinderea maturităţii bondurilor greceşti sau despre reducerea datoriei Atenei după ce prima evaluare a noului pachet de asistenţă se va încheia cu succes, transmite Reuters.

"Greciei i s-a acordat deja o reducere. Am avut o reducere voluntară din partea creditorilor privaţi şi apoi am extins maturităţile o dată şi am redus ratele dobânzilor", a explicat ea pentru postul public german ARD.

"Putem vorbi acum despre astfel de posibilităţi din nou ... odată ce prima evaluare cu succes a programului ce va fi negociat va fi încheiată. Atunci, exact această chestiune va fi discutată - nu acum, ci atunci", a mai declarat cancelarul german.

Preşedintele Francois Hollande propune crearea unui guvern al zonei euro

Preşedintele francez Francois Hollande propune crearea unui guvern al zonei euro, cu un buget specific, precum şi cu un parlament care să asigure controlul democratic, transmite Reuters.

Liderul de la Paris a arătat, totodată, că este nevoie de acţiuni pentru ca cetăţenii europeni să recâştige încrederea în proiectul european, afectată de criza din Grecia.

"Dar nu ne putem opri aici. Am propus să reluăm ideea lui Jacques Delors (fost comisar-şef european, n.r.) privind un guvern al zonei euro şi să adăugăm la acesta un buget specific, precum şi un parlament pentru a asigura controlul democratic", a declarat Francoi Hollande.

Preşedintele francez a arătat că cele 19 state membre ale zonei euro au ales să se alăture uniunii monetare pentru că este în interesul lor şi nimeni nu îşi asumă responsabilitatea de a ieşi din ea.

"Această alegere cere o organizare consolidată şi, cu ţările care vor decide, o avangardă. Franţa este pregătită deoarece, aşa cum ne-a arătat Jacques Delors, ea creşte mereu atunci când este la iniţiativa Europei", a mai arătat liderul de la Paris.

Expert în privatizări: "Grecia ar putea vinde mai multe active de valoare"

Grecia poate scoate la vânzare active de 50 de miliarde de euro din turism, industria navală şi telecomunicaţii, care vor fi plasate într-un fond de privatizare, în conformitate cu acordul convenit cu creditorii, relatează Bloomberg.

Între aceste active se numără complexul Astir Palace Resort de la Marea Egee, considerat "bijuteria coroanei" din industria turismului. Format dintr-un hotel de lux, facilităţi pe plajă şi restaurante, complexul de pe riviera ateniană este o destinaţie preferată a liderilor mondiali şi a vedetelor de cinema. În prezent, Astir Palace Resort, aflat în proprietatea National Bank of Greece, este printre principalii candidaţi care pot fi incluşi în fondul de privatizare de 50 de miliarde de euro.

"Este crème de la crème a industriei turismului", a declarat Yanos Gramatidis, managing partner la firma Bahas, Gramatidis & Partners şi expert în privatizări. Gramatidis este membru în comitetul executiv al Camerei de Comerţ Americano-Elene.

Între activele care ar putea fi incluse în fondul de privatizare se află şi o participaţie de 10% la Hellenic Telecommunications Organization (OTE), a arătat Gramatidis. OTE este acţionarul majoritar al Telekom Romania Communications şi Telekom Romania Mobile Communications (foste Romtelecom şi Cosmote România).

"Piaţa de telecomunicaţii a Greciei este complet liberalizată, astfel că poate creea mari beneficii pentru orice investitor", a spus Gramatidis.

Alte active menţionate de Gramatidis sunt compania de electricitate Public Power Corp şi participaţii la porturile Pireu şi Salonic.

Gramatidis a arătat că Grecia poate deveni o oportunitate serioasă de investiţii, dacă programul de vânzare de active va fi însoţit de reforme reale. Între timp însă, ţinta de privatizări, de 50 de miliarde de euro, este cu totul exagerată, a apreciat acesta. "Sunt foarte pesimist şi nici istoria nu susţine acest obiectiv", a spus oficialul.

Grecia a obţinut sub 5 miliarde de euro din privatizări, din 2011.

Un exemplu în acest sens este chiar complexul Astir Palace Resort, care urma să fie privatizat la începutul acestui an unui fond de investiţii, dar vânzarea a fost respinsă în ultimul moment de un tribunal elen.

Presa elenă: "Warren Buffett a cumpărat o insulă grecească pentru 15 milioane euro"

Magnatul american Warren Buffett împreună cu un investitor italian au cumpărat insula greacă Agios Thomas, situată în Golful Saronic, în apropiere de Atena, pentru suma de 15 milioane de euro, potrivit site-ului Proto Thema. Cei doi au emis un comunicat de presă în care afirmă că vor face mai multe investiţii pe insulă, urmând să construiască proprietăţi, pentru a ajuta la dezvoltarea regiunii.

Warren Buffet consideră că Grecia oferă în prezent numeroase oportunităţi pentru cei dispuşi să investească.

Insula Agios Thomas este localizată la nord-vest de insula Egina, în Golful Saronic.

(A.C.)

------------

Cursul euro/dolar, mai atent la SUA decât la Grecia

Dolarul a încheiat cea mai bună săptămână din ultimele două luni

Dolarul a înregistrat, în intervalul 13-17 iulie, cea mai bună evoluţie săptămânală din ultimele două luni, faţă de valutele majore, după ce preşedintele Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA), a afirmat, din nou, că instituţia pe care o conduce va majora dobânzile anul acesta, pentru prima oară în ultimul deceniu.

Astfel, cursul euro/dolar a fost mult mai atent la evoluţiile din SUA, decât la cele din Grecia, unde autorităţile de la Atena au aprobat, contrar voinţei populare, reformele de austeritate necesare obţinerii unui nou împrumut de la creditorii externi.

Dolarul a crescut cu 0,4% vineri, pe piaţa din New York, la 1,0830 unităţi/euro - cel mai ridicat nivel din 23 aprilie până acum. Săptămâna trecută, euro a pierdut 3% raportat la moneda americană.

Totodată, indicele Bloomberg Dollar Spot, care măsoară evoluţia monedei SUA faţă de zece valute majore, s-a apreciat cu 0,2%, la 1.208 puncte - cel mai ridicat nivel din 19 martie până în prezent. Săptămâna trecută, indicele a câştigat 1,6%, acesta fiind cel mai important avans din 22 mai până la momentul actual.

Zece miniştri, schimbaţi în Cabinetul Greciei

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a anunţat, vineri seara, remanierea guvernului său după revolta unei părţi a majorităţii sale în timpul votului în Parlament asupra primului pachet de reforme cerut de creditori pentru acordarea noului ajutor financiar.

Alexis Tsipras a înlocuit zece miniştri şi viceminiştrii, în special pe cei care au votat contra măsurilor de austeritate.

Printre schimbările efectuate se numără înlocuirea lui Panagiotis Lafazanis în postul de ministru al energiei, cu ministrul muncii, Panos Skourletis. Lafazanis este cel care a criticat public planul de ajutor aprobat de Parlament.

Academicianul Christoforos Vernardakis va deveni viceministru al apărării, iar Olga Gerovassili, parlamentar Syriza, a fost numită purtător de cuvânt al guvernului.

Nadia Valavani, cea care a demisionat la începutul acestei săptămâni din postul de viceministru al finanţelor, este înlocuită cu Tryfon Alexiadis, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Preluarea atribuţiilor de către aceştia a fost amânată din cauza incendiilor devastatoare din Peloponez şi Atica, ce au avut loc vineri.

Ministrul finanţelor, Euclid Tsakalotos, a rămas pe poziţie.

Amintim că în interiorul partidului SYRIZA a izbucnit o revoltă a parlamentarilor care au votat împotriva măsurilor de austeritate, ceea ce a făcut ca Tsipras să se bazeze pe voturile opoziţiei pentru trecerea pachetului.

Grecia a acceptat reforme în sectorul pensiilor, creşterea TVA, revizuirea normelor de negociere colectivă şi limitarea cheltuielilor publice, în schimbul finanţării europene, în valoare de până la 86 miliarde de euro.

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au decis, vineri, să acorde Greciei o finanţare de urgenţă în valoare de peste 7 miliarde de euro, a anunţat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis. Acest împrumut, cu o durată de trei luni, este destinat acoperirii necesităţilor de finanţare ale Greciei în timpul negocierilor pentru cel de-al treilea program de asistenţă internaţională, negocieri care ar urma să dureze mai multe săptămâni.

Ca să asigure acest credit punte, statele membre s-au înţeles să reactiveze FESM, un fond european de urgenţă creat în timpul crizei financiare şi alimentat de întreaga UE, nu doar de cele 19 ţări din zona euro. Împrumutul, în valoare de 7,16 miliarde de euro, urma să fie transferat Greciei până astăzi, când Atena trebuie să ramburseze o datorie de 4,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană (BCE).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb