Merkel şi Sarkozy, sub presiune pentru acordul asupra planului bugetar

Vlad F. Dumea
Internaţional / 5 decembrie 2011

Merkel şi Sarkozy, sub presiune pentru acordul asupra planului bugetar

UPDATE: Sarkozy: Modificarea tratatului UE s-ar putea aplica doar zonei euro

Schimbarea tratatului Uniunii Europene ar putea avea loc doar pentru cele 17 ţări din zona euro, dacă va fi necesar, deşi este de preferat un tratat pentru toate cele 27 de state membre ale UE, a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy după întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit Financial Times.

Sarkozy arătat totodată că Franţa şi Germania doresc introducerea de sancţiuni automate împotriva ţărilor din UE al căror deficit bugetar depăşeşte nivelul de 3% din PIB.

"Vrem sancţiuni imediate în cazul nerespectării regulii deficitului bugetar de sub 3% din PIB", a spus preşedintele francez.

Sarkozy a mai adăugat că euro-obligaţiunile nu sunt o soluţie pentru criza datoriilor, iar "Franţa şi Germania nu vor plăti datoriile altora fără a putea controla situaţiile datoriilor acestora."

Merkel a afirmat la rândul ei că europenii trebuie să recâştige încrederea pieţelor.

Acordul franco-german pentru un nou tratat este complet şi va fi trimis miercuri preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Liderii Germaniei şi Franţei s-au întâlnit astăzi, sub o intensă presiune de a se pune de acord asupra unui plan ce ar impune disciplină bugetară în ţările membre ale zonei euro, sprijiniţi fiind de optimismul pieţelor conform cărora aceştia ar putea produce soluţia salvatoare din criza datoriilor, potrivit Reuters.

Pieţele doresc ca preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, să vină cu o propunere de amploare la Paris, pentru restabilirea încrederii în capacitatea statelor membre ale zonei euro de a-şi plăti datoriile, înaintea unui summit al UE, programat pentru finele acestei săptămâni.

Însă, în ciuda poreclei lor comune, "Merkozy", "încă sunt diferenţe semnificative între cei doi lideri, astfel încât ne aşteaptă o săptămână volatilă, iar riscul este că orice fel de dezamăgire ar putea da startul unor retrageri", a declarat Patrice Perois, trader la Kepler Capital Markets.

Deşi ambii lideri doresc un sistem mai coercitiv din punctul de vedere al disciplinei pentru guvernele care nu reuşesc să-şi ţină bugetele în frâu, punctul de divergenţă este că Franţa se opune planului Germaniei de a avea statele membre ale zonei euro sub controlul bugetar al unei autorităţi europene cu putere de veto, Curtea Europeană de Justiţie având apoi rolul de a pedepsi guvernele care nu respectă normele.

Parlamentarul francez, Pierre Moscovici, a declarat: "Nu e nevoie de un tratat pentru a avea o uniune bugetară. Cel mai mult, acest fapt ne erodează suveranitatea. Nu avem nevoie să fim sub controlul amănunţit al Curţii Europene de Justiţie."

Berlinul şi Parisul sunt sub presiune să vadă cu aceiaşi ochi criza care a divizat cele două puteri, inclusiv cu privire la rolul Băncii Centrale Europene (BCE) de a împrumuta statele problematice şi de a emite euro-obligaţiuni. Surse din apropierea lui Merkel au afirmat că, în funcţie de direcţia discuţiilor din această săptămână, cancelarul ar putea trece peste ostilităţile din partea Bundesbank şi să sprijine achiziţia de obligaţiuni de către BCE, ca o măsură temporară.

Oficialii BCE au fost, până acum, rezervaţi cu privire la achiziţionarea datoriilor. Însă, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că un grup compact fiscal al guvernelor din zona euro ar putea "forţa" banca să acţioneze mai decisiv asupra crizei.

În timp ce unele guverne naţionale urmăresc această politică pe termen scurt, analiştii avertizează că opoziţia altor state din zona euro împotriva măsurilor intruzive şi a regimului sufocant ar putea deraia un alt plan de salvare, plan ce nu a fost descoperit de căter liderii zonei euro timp de doi ani.

Astfel, mai multe state europene (printre care Marea Britanie, Irlanda şi Olanda) cer Germaniei să uite de modificarea tratatului UE, deoarece, în opinia lor, o integrare fiscală a zonei euro este posibilă şi fără alterarea legii fundamentale a Uniunii.

Firmele europene cer uniune fiscală şi achiziţia obligaţiunilor de către BCE

Companiile europene le-au cerut liderilor zonei euro să se pună repede de acord asupra unui plan de uniune fiscală, crearea unui Fond Monetar European, şi au cerut BCE să intervină pe pieţele de obligaţiuni pentru stabilizarea euro.

"Liderii zonei euro trebuie să acorde prioritate de top acţiunilor decisive ce pot ajuta euro; liderii trebuie să fortifice arhitectura generală a uniunii monetare, inclusiv un angajament către o uniune bugetară", potrivit BusinessEurope, un grup de lobby ce reprezintă 20 de milioane de firme.

"BCE ar trebui să continue să sprijine stabilitatea financiară, oferind atât lichiditate sectorului bancar, şi, pentru o perioadă limitată de timp, până când alte măsuri sunt luate, să intre pe piaţa datoriilor suverane în măsura în care crede că este necesar pentru a stabiliza euro", menţionează BusinessEurope.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb