Stresul zilnic, oboseala, agitaţia cu care ne confruntăm în mod constant sunt factori care îşi lasă inevitabil amprenta asupra stării noastre fizice şi psihice. Tocmai din acest motiv, în ultimii ani, resorturile cu centru Spa au avut parte de o creştere masivă a popularităţii lor, fiind asociate cu relaxarea, revitalizarea şi sănătatea. În acelaşi timp, în România au apărut tot mai multe investiţii în staţiunile balneare, iar un astfel de exemplu este şi Alma Health & Spa Retreat din staţiunea Lacu Sărat, Brăila, care a devenit rapid principala destinaţie a celor care vor să beneficieze de o experienţă Spa la cele mai înalte standarde, să testeze cele mai eficiente tratamente şi tehnologii, dar şi să profite de momente de relaxare.
În acest context, nu este de mirare că s-a conturat şi un nou profil al publicului care merge la spa, cu preferinţe ce variază în funcţie de nevoi, vârstă şi afecţiuni. De altfel, o bună cunoaştere a profilului clienţilor care frecventează spa-urile este esenţială pentru înţelegerea nevoilor acestora, dar şi pentru planificarea pachetelor de servicii oferite clientilor de către unităţile hoteliere şi centrele spa.
Potrivit unui studiu realizat pentru Destinaţia Anului, atunci când merg în vacanţă, românii preferă: activităţile în natură, relaxarea la plajă, vizitarea principalelor atracţii, dar şi activităţile de wellness, semn că turismul de sănătate continuă să fie pe un trend ascendent. În ceea ce priveşte durata sejurului, se pare că cei mai mulţi preferă minivacanţele de 1-3 nopţi, câteva zile perfecte pentru reîncărcarea bateriilor.
Portretul turiştilor români care merg la SPA
Potrivit datelor furnizate de Alma Health Center, profilul clienţilor care vin pentru terapii balneare şi Spa variază în funcţie de mai multe date, dar, la nivel general, vorbim despre adulţi activi, preocupaţi de sănătate, frumuseţe şi stare de bine, persoane care au înţeles cât de importantă sunt grija şi atenţia pe care ni le acordăm zi de zi în scopul prelungirii tinereţii, îmbătrânirii active şi menţinerii sănătăţii.
În ceea ce priveşte vârsta, discutăm despre tineri adulţi, de 30-40 de ani , care sunt interesaţi în primul rând de prevenţie. Aceştia vin la Spa şi caută tratamente şi produse care să-i ajute să prevină îmbătrânirea prematură a pielii, să îmbunătăţească textura pielii şi să arate aşa cum îşi doresc. De asemenea, aceştia pun preţ pe relaxare, motiv pentru care aleg des terapii şi masaje ce vizează relaxarea întregului corp.
Există şi categoria adulţilor de 40-50 de ani, al căror obiectiv este să-şi menţină vitalitatea şi sănătatea, dar şi să rezolve diverse afecţiuni, de la dureri de spate cauzate în special de orele petrecute pe scaunul de birou, la stres cronic.
Nu în ultimul rând, în publicul adulţilor de peste 50 de ani se regăsesc clienţi care, pe lângă partea de relaxare şi revitalizare oferită de o experienţă Spa, urmăresc să-şi rezolve şi diverse probleme de sănătate care vizează durerile musculare şi articulare, mobilitatea corpului, reumatismul sau diverse afecţiuni dermatologice şi respiratorii în special.
"Spa înseamnă mai mult decât răsfăţ, aşa cum multă lume crede, încă, în România. Spa înseamnă folosirea resurselor naturale benefice pentru sănătate în scopul prevenţiei, al menţinerii sănătăţii, al ameliorării pe cale naturală, afecţiunilor fără a apela la pastile sau tratamente cosmetice costisitoare. O altă percepţie greşită este aceea că terapiile balneare sunt doar pentru persoane vârstnice. Nu este deloc aşa, terapiile balneare ajută la prelungirea tinereţii şi la menţinerea unei sănătăţi bune, datorită efectelor substanţelor minerale conţinute de factorii naturali de cură - aerosolii, apa, nămolurile - asupra corpului", spune Andreea Clipotă, director medical Alma Health Center
Ce îşi doresc turiştii care merg la spa?
În mod evident, principalul motiv pentru care turiştii merg la spa este gama largă de servicii de care vor să se bucure. În continuare, în topul preferinţelor sunt masajele şi terapiile corporale, pentru efectul de relaxare şi pentru îmbunătăţirea stării de sănătate generală. Foarte populare sunt, de asemenea, şi tratamentele faciale, mai ales că mulţi clienţi caută metode non-invazive care să le îmbunătăţească textura tenului şi să-l menţină sănătos.
La mare căutare sunt şi împachetările cu parafină sau ciocolată, sauna, hidroterapia, metode şi terapii care au un rol esenţial în menţinerea sănătăţii şi a frumuseţii întregului corp. În cadrul Alma Health Center şi Alma Wellness & Spa, clienţii pot beneficia de o experienţă completă de relaxare şi rejuvenare. De la piscine cu apă dulce şi sărată, saune, cameră salină şi până la cele mai moderne echipamente de tratament balnear, Alma Health & Spa Retreat răspunde tuturor nevoilor pe care le au cei care îi calcă pragul.
Stresul, durerile musculare, recuperarea post-operatorie, în topul afecţiunilor pe care românii încearcă să le trateze la Spa
Într-o lume în care există foarte multă anxietate şi în care grijile cotidiene, de la provocări profesionale la probleme personale, sunt principala sursă a stresului cronic, serviciile Spa au început să fie tot mai căutate şi integrate într-un stil de viaţă sănătos. O vizită la Spa, indiferent că implică un masaj terapeutic sau o sesiune de saună, de exemplu, este esenţială pentru relaxarea întregului corp, având rol şi în îmbunătăţirea calităţii somnului.
De asemenea, clienţii care suferă de dureri cronice, cum ar fi cele ale spatelui sau ale articulaţiilor, caută adesea o soluţie în cadrul Spa-urilor. Masajele cu nămol şi băile în substanţe naturale contribuie la detensionarea musculaturii, la ameliorarea durerilor, dar şi la creşterea nivelului de energie. Mai mult decât atât, persoanele care se recuperează după traume fizice, accidente sau operaţii recurg la diverse terapii, la masaje şi băi cu săruri minerale, care pot ajuta la accelerarea procesului de vindecare şi la ameliorarea durerilor.
Nu în ultimul rând, persoanele care se tratează de acnee sau eczeme vin la spa pentru tratamentele faciale personalizate şi pentru produsele cosmetice din ingrediente naturale, care pot ţinti direct problemele cu pielea cu care se confruntă.