Aproape orice criză financiară începe de la convingerea că furnizarea de lichidităţi suplimentare va rezolva problema, pentru ca, ulterior, să se descopere că, în profunzime, există probleme de solvabilitate reale, subliniază Mervyn King, fostul guvernator al Băncii Angliei, în cartea "Sfârşitul Alchimiei - banii, băncile, viitorul economiei mondiale".
Din punctul său de vedere, o anumită reticenţă în a admite că problema este mai degrabă legată de solvabilitate decât de lichiditate explică reacţia lentă a Japoniei la problemele pe care le are după explozia bulei speculative a preţurilor activelor de la sfârşitul anilor 1980, reacţiile diferitelor ţări faţă de prăbuşirea sistemului bancar în 2008 şi problemele persistente din zona euro.
De altfel, în ultimele două decenii, administraţiile americane, care s-au ocupat de crizele financiare din întreaga lume, au acţionat bazându-se pe ipoteza că cel mai bun mod de a restabili încrederea pieţei este de a furniza lichidităţi - multe lichidităţi, continuă King.
Totuşi, fostul guvernator al Băncii Angliei susţine că acest lucru nu poate decât să menţină dezechilibrul existent. Acesta spune: "Tratarea simptomelor imediate ale crizelor prin măsuri pe termen scurt pentru a menţine încrederea pieţei - de obicei prin aruncarea unor sume mari de bani pe piaţă - va face doar să perpetueze dezechilibrul subiacent".
De asemenea, King este de părere că presiunile politice vor favoriza întotdeauna furnizarea de lichidităţi, pe când soluţiile reale, ce necesită disponiblitatea de a aborda problemele legate de solvabiliate, sunt de durată.
Acelaşi lucru este valabil şi în cazul contemplării lecţiilor pe care le învăţăm de la criză în domeniul reformării sistemului monetar-bancar, continuă autorul.
El arată că, în economia capitalistă, banii şi băncile joacă un rol critic, reprezentând legătura dintre prezent şi viitor. Acestea sunt instituţii create de om şi reflectă tehnologia timpului în care au fost create.
În opinia sa, cu toate că banii şi băncile au oferit mijloacele de acumulare a capitalului, vitale pentru creşterea economică, au făcut-o prin alchimie financiară, transformând activele reale nelichide în active financiare lichide. Totuşi, în timp, alchimia a ieşit la iveală, iar crizele financiare au devenit mai frecvente. Dar tocmai pentru că banii şi băncile sunt creaţii umane, ele pot fi remodelate şi reproiectate pentru a sprijini o formă de capitalism de succes şi mai stabilă, susţine King.
"Este nevoie ca băncile să se autofinanţeze cu mai multe capitaluri proprii ca să poată absorbi eventuale pierderi fără a intra în incapacitate de plată şi a fi nevoite să apeleze la sprijin financiar din partea contribuabilior", punctează fostul guvernator al Băncii Angliei.