Dr. Seyed Hossein Sadat Meidani, Ambasadorul Iranului în România,ne-a transmis mesajul său exprimat în ocazia Ramadanului, pe care îl redăm mai jos integral:
"În fiecare ultima vineri a lunii sfinte a Ramadanului se celebrează Ziua Internaţională a Quds (Ierusalim), respectată de mulţi musulmani şi non-musulmani din întreaga lume, care îşi exprimă sprijinul faţă de palestinieni, şi opoziţia împotriva ocupării Palestinei de către regimul israelian, timp de multe decenii. Acest eveniment a fost iniţiat în 1979 de către regretatul Imam Khomeini, fostul Lider Suprem al Republicii Islamice Iran, iar anul acesta a fost celebrat în data de 29 aprilie, în Iran şi alte ţări. Mesajul central al acestui eveniment este dublu: respingerea categorică a ocupaţiei şi respectul deplin şi imediat pentru autodeterminare în general, şi în special în cazul Palestinei.
Situaţia Palestinei este una dintre cele mai complexe chestiuni politice şi sociale ale lumii. Una dintre încercările de a rezolva această dispută a fost infama "soluţie a două state" sau "Rezoluţia 181" a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Sâmbătă dimineaţa, pe 29 noiembrie 1947, Adunarea Generală a ONU a votat, împotriva voinţei poporului palestinian, pentru împărţirea Palestinei. Rezoluţia a fost adoptată cu un lobby intens, cu 33 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 10 abţineri. Printre alte state, Iranul a fost împotriva "soluţiei a două state" la acea vreme, deoarece rezoluţia a neglijat total voinţa palestinienilor. Dreptul la autodeterminare se numără printre cele mai fundamentale principii ale dreptului internaţional, care nu pot fi derogate în nicio circumstanţă. Este o tragedie faptul că dreptul palestinienilor la autodeterminare a fost încălcat în mod constant. Ocuparea acestui teritoriu continuă, iar drepturile palestinienilor sunt încălcate zilnic. Încălcările sunt "crime internaţionale", în special crime de război şi genocid.
Ca urmare a continuării politicilor ilegale, precum şi a practicilor inumane ale regimului israelian, poporul asuprit din Palestina a fost lipsit de drepturile lor inalienabile şi condiţiile de viaţă s-au deteriorat zilnic. Astfel de politici şi practici, care încalcă scopurile şi principiile Cartei Naţiunilor Unite şi regulile dreptului internaţional, în special dreptul internaţional umanitar şi drepturile omului, au fost intensificate sistematic din cauza eşecului comunităţii internaţionale în a lua măsuri practice serioase pentru a rezolva problema Palestinei. Acest lucru a fost confirmat de multe foruri şi personalităţi internaţionale. Politica inumană şi ilegală a regimului israelian a fost, de asemenea, confirmată recent ca apartheid.
În cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, care a avut loc la 25 martie 2022, Michael Lynk (Raportor Special pentru situaţia drepturilor omului în Palestina) a subliniat abuzurile asupra drepturilor omului care au avut loc pe măsură ce conflictul a escaladat în ultimii 6 ani: "Au existat mai multe perioade de violenţă intensă şi distructivă - cu mari pierderi de vieţi omeneşti şi proprietăţi - împotriva palestinienilor aflaţi sub ocupaţia armatei israeliene, în special în Gaza, în timpul Marelui Marş al Întoarcerii din 2018, şi al scurtului război exploziv din Gaza din Mai 2021. În ceea ce priveşte decesele palestinienilor provocate de armata israeliană, 2021 a fost cel mai mortal an din 2014 încoace." În plus, conform OCHA (Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare), începând din 2008 au fost înregistraţi 136.341 de răniţi palestinieni. Cazurile de violenţă ale coloniştilor împotriva palestinienilor în 2021 au atins cel mai înalt nivel de atacuri înregistrate, iar demolarea caselor palestiniene de către armata israeliană a crescut continuu. Din 2009, peste 8.368 de structuri au fost demolate şi aproximativ 12.383 de persoane au fost strămutate (OCHA, 2022).
Timp de peste şapte decenii, problema Palestinei a reprezentat una dintre cele mai complexe şi mai grave crize din lume. Ţinând cont de implicaţiile distructive ale ocupării continue a teritoriului Palestinei, de consecinţele pe care aceasta le are asupra securităţii regionale şi internaţionale, precum şi de ineficacitatea încercărilor trecute de a rezolva conflictul, Republica Islamică Iran continuă să fie în favoarea unui referendum naţional care să implice toţi locuitorii originari ai pământului Palestinei (inclusiv musulmani, creştini, evrei şi descendenţii acestora). În acest sens, în 2019, Iranul a adresat o scrisoare Secretarului General al Naţiunilor Unite, prezentând iniţiativa Iranului numită "Referendumul naţional în Palestina", care ar oferi poporului palestinian baza pentru exercitarea dreptului la autodeterminare.
Republica Islamică Iran, exprimându-şi admiraţia şi susţinând rezistenţa poporului palestinian împotriva ocupaţiei străine, precum şi şi fermitatea acestuia împotriva ocupaţiei şi comiterii crimelor internaţionale, subliniază necesitatea intensificării eforturilor internaţionale pentru a opri crimele internaţionale împotriva poporului fără apărare al Palestinei şi împotriva invaziei locurilor sfinte din Quds (Ierusalim). Astfel, în special, organizaţiile internaţionale şi statele, inclusiv Uniunea Europeană şi Statele Unite, sunt invitate să acţioneze în conformitate cu obligaţiile lor internaţionale, şi să ia toate măsurile necesare pentru a preveni orice sprijin direct sau indirect pentru ocuparea Palestinei sau a crimelor internaţionale împotriva palestinienilor. Având în vedere evoluţiile recente, Europa are nevoie, şi în cazul Palestinei, de o politică şi o practică concordante. Palestinienii ar trebui să simtă şi să primească acelaşi nivel de protecţie pentru lupta lor împotriva ocupaţiei străine şi respectarea deplină şi imediată a autodeterminării palestinienilor. Ocupaţia străină şi crimele internaţionale ar trebui respinse peste tot, inclusiv pe teritoriul Palestinei".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2022, 17:20)
Israelienii au si ei o bucatica de pamant si au facut minuni,pur si simplu au sfintit locul.Arabii au pamant cat vezi cu ochii ,din nordul Africii,Peninsula Arabica pana in Pakistan inclusiv.Musulmani,de asemenea ,sunt cu ghiotura.Nu stiu ce treaba are Iranul in problema palestiniana fiindca iranienii la originea lor nici macar nu sunt arabi,ei sunt urmasii persilor dar se pare ca au uitat acest lucru.Este rau cand religia iti intuneca judecata,religia trebuie sa ne faca mai buni fiindca Dumnezeu nu doarme!