Confindustria România, patronatul care reprezintă cele mai mari investiţii italiene din România, sărbătoreşte şi anul acesta Ziua Naţională a României, ca o confirmare a relaţiilor industriale, economice şi umane îndelungate şi intense care unesc cele două ţări.
Lumea nouă ne cere să facem alegeri rapide şi concrete în faţa unor urgenţe neaşteptate, precum contextul pandemic, conflictul dintre Rusia şi Ucraina la graniţele României, precum şi criza energetică gravă care a pus în dificultate familii şi afaceri din întreaga Europă.
Poporul român a dat dovadă de o deosebită generozitate şi umanitate pentru felul în care a fost capabil, fără ezitare, să aducă sprijin şi ajutor fluxului de refugiaţi ucraineni care au fugit din calea războiului.
Sunt sigur că România îşi va putea asuma un rol important în următorii ani cu privire la două aspecte fundamentale: energia şi producţia, însă numai dacă va fi pregătită să ducă la îndeplinire politici menite să o facă să rămână atractivă din punct de vedere economic pentru investiţii, pentru relocarea producţiilor din Asia, din Rusia şi din Ucraina, şi din ce în ce mai independentă în ceea ce priveşte gazul şi electricitatea.
Actuala poziţie privilegiată a României aflată încă într-o fază energetică durabilă la nivel naţional, printr-o viziune politică modernă, ar putea deveni un răspuns centrat pe economie, mediu şi, în consecinţă, pe bunăstarea socială.
Aş dori să transmit un mesaj şi cetăţenilor români din străinătate, cei care de ani de zile trăiesc pe meleaguri străine pentru muncă, pentru a le spune că România are nevoie de ei.
Diaspora românească ar putea aduce o contribuţie fundamentală ţării, aducând know-how-ul şi forţa de muncă înapoi în România.
Însă pentru a fi credibil şi atractiv, dialogul cu Diaspora trebuie să fie capabil să depăşească principalele obstacole în calea întoarcerii în patrie.
Confindustria România a sprijinit instituţiile româneşti în cadrul programelor de întoarcere în ţară adresate românilor, aducând o contribuţie extraordinară la nivel de proiect bazată pe trei piloni principali, vitali pentru demnitatea persoanelor: muncă, sănătate şi casă.
Propunerea noastră nu se adresează unui român din străinătate la nivel individual, ci tuturor membrilor nucleului familial, deoarece nu ne dorim ca la întoarcerea în România să fie nevoit să repete aceeaşi experienţă ca cea de dinainte de plecare, ci să poată trăi în condiţii bune alături de întreaga familie aici în ţară.
1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în care se sărbătoreşte Marea Unire din 1918, a reprezentat dintotdeauna un moment de întoarcere la valorile naţionale care, în acest context internaţional dificil, devin indispensabile pentru asigurarea unui viitor mai bun noilor generaţii.
Închei prin a ura tuturor românilor şi acelora care şi-au unit destinul cu această ţară, un călduros La mulţi ani! şi mesajul de a avea încredere că, împreună, vom putea să depăşim provocările acestor ani.