Meseriaşi pregătiţi încă din liceu, la cererea partonilor din Buzău

Ana Felea
Miscellanea / 1 februarie 2024

Meseriaşi pregătiţi încă din liceu, la cererea partonilor din Buzău

Agenţii economici din Buzău, aflaţi în căutarea muncitorilor calificaţi, primesc o gură de oxigen. Nu mai puţin de 150 de elevi vor fi pregătiţi chiar în meseriile cerute de patronii buzoieni în baza unui parteneriat între ei, autorităţile locale şi unul dintre liceele tehnice din municipiul Buzău. Ideea acestei colaborări a pornit în urmă cu trei ani, timp în care numărul locurilor create pentru elevii care doresc să înveţe o meserie încă din liceu a crescut de aproape 4 ori.

Pregătirea elevilor se va face la Liceul Tehnologic "Dimitrie Filipescu", unitate de învăţământ în care a fost implementat sistemul de învăţământ dual, adică elevul primeşte atât pregătire teoretică, cât şi practică, direct la operatorul care a solicitat specializarea pe care elevul o urmează. În plus, pentru a fi motivaţi să urmeze învăţământul dual şi, deci, un profil tehnic, elevii primesc burse de la patronul la care vor face practică, dar şi alte beneficii financiare din partea Primăriei, precum cazare la internat, masă şi transport gratuit.

Învăţământul dual se află în cel de-al treilea an de implementare la Buzău, iar anul acesta nu mai puţin de 14 angajatori mari s-au alăturat parteneriatului solicitând pregătirea elevilor pe care doresc, ca după terminarea liceului, să-i angajeze.

"Am semnat împreună cu 14 companii buzoiene şi Liceul Tehnologic "Dimitrie Filipescu", contractele pentru învăţământul dual în proiectul de excelenţă "Meritas". Dacă în primul an au fost 40 de elevi, în anul doi, 74 de elevi, acum solicitările din partea firmelor sunt de 148 de elevi", a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Printre firmele care s-au alăturat Şcolii Duale sunt agenţi economici precum Voestalpine Railway System Romania, Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" sau Ursus Breweries. Pentru anul şcolar următor au fost solicitate locuri pentru calificări în meseriile de sudor, operator la maşini cu comandă numerică, electrician exploatare joasă tensiune, lăcătuş construcţii metalice, mecanic auto, electrician auto, fierar betonist, montator prefabricate, operator fabricarea şi prelucrarea polimerilor şi operator în industria malţului şi a berii.

"A crescut numărul agenţilor economici care acum au ales să meargă pe acest drum al parteneriatului tripartit al Primăriei Municipiului Buzău, Liceul Tehnologic «D.Filipescu» şi fiecare agent economic pentru aceleaşi calificări pentru care am intrat în proiect, dar şi altele noi, precum operator fabricarea berii şi malţului, fierar betonist, operator în industrie polimeri, electrician auto", a declarat Lucica Stănculeanu, directorul Liceului "D.Filipescu" din Buzău, menţionând: "Aceşti operatori economici vor susţine, pentru anul şcolar 2024-2025, 148 de elevi cu facilităţile oferite din partea dumnealor, o bursă de 300 de lei, rechizite, echipament de lucru şi alte facilităţi, cu susţinerea din partea Ministerului Educaţiei şi anume bursa tehnologică, tot de 300 de lei şi aportul primăriei care se concretizează cu întreţinerea bazei materiale de la liceu, terenul multisport, reintroducerea sistemului de internat, trei mese pe zi, transport gratuit şi pregătirea corpului profesoral".

Finanţare pentru "Consorţiu pentru învăţământ dual şi tehnic superior"

Pregătirea elevilor ar putea continua şi într-o formă de învăţământ superior. Asta pentru că Primăria Buzău a obţinut fonduri europene pentru realizarea unui "Consorţiu pentru învăţământ dual şi tehnic superior". În total este vorba despre 21 de milioane de euro, atraşi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Momentan, proiectul se află în procedură de licitaţie.

"Proiectul «Meritas» este primul pas în ceea ce se va concretiza în «Consorţiu pentru învăţământ dual şi tehnic superior», unde deja am reuşit să obţinem o finanţare de peste 21 de milioane de euro, pentru realizarea unui campus universitar modern, la ieşirea din Buzău spre Verneşti", a mai spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, adăugând: "Pentru prima dată în istoria Buzăului, vom avea şi facultăţi tehnice, care vor pregăti ingineri mecanici şi în industria alimentară, dar şi muncitori de înaltă calificare".

Învăţământul tehnic dual le asigură elevilor o pregătire profesională şi tehnică într-un domeniu căutat pe piaţa muncii, iar dacă dau dovadă de seriozitate ei sunt angajaţi, imediat după absolvire, chiar de agenţii economici care i-au susţinut cu burse pe perioada liceului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in sfarsit o initiativa buna

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb