Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat joi 1,1 miliarde lei prin obilgaţiuni pe10 ani, cu 80% mai mult decât şi-a propus, la un randament mediu de 5,71%, reprezentând cel mai redus nivel plătit vreodată pentru această scadenţă.
Valoarea indicativă a operaţiunii de luni a fost de 600 milioane lei, iar băncile au realizat subscrieri de 1,3 miliarde lei.
Cererea pentru obligaţiunile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Ca urmare, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară. Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odată cu anunţul JP Morgan de la începutul săptămânii trecute privind includerea obligaţiunilor României într-un indice al băncii.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că vrea să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, din care 4,6 miliarde lei erau planificate în luna ianuarie.
Administratorii datoriei publice au atras deja 11,3 miliarde lei, în luna ianuarie, plus cele 502,5 milioane de euro împrumutaţi marţi prin obligaţiuni cu scadenţa la 3 ani.