Actualizare 11:46 Consiliul Concurenţei a avizat Hotărârea de Guvern privind tarifele maxime la RCA
Consiliul Concurenţei a aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede plafonarea tarifelor RCA pentru şase luni, a anunţat astăzi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei.
"Avem o nouă legislaţie aprobată prin ordonanţă de urgenţă, care este aflată în dezbatere în Parlament şi care preia unele recomandări ale noastre. Consider că este o legislaţie bună.(...) Tocmai pentru că avem, pe de o parte, un reglementator care aplică regulile mai strict decât o făcea reglementatorul anterior şi avem un nou cadru legal în vigoare, ni s-a părut justificată propunerea Guvernului de a interveni pe o perioadă limitată în piaţă pentru a ajuta piaţa să se stabilizeze şi să evite anumite excese. De aceea, am avizat proiectul de Hotărâre de Guvern care să plafoneze pentru o perioadă de şase luni tarifele la RCA", a declarat, în cadrul unei conferinţe pe teme de profil, Bogdan Chiriţoiu, potrivit unor surse de presă.
-----------
Actualizare 11:38 ASF a publicat modalitatea de stabilire a tarifelor maximale la poliţele RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat astăzi raportul care detaliază modalitatea de stabilire, de către instituţie, a tarifelor de primă maxime RCA, în urma lansării în consultare publică, de către Ministerul Finanţelor Publice, a proiectului de hotărâre ce vizează aceste tarife.
Documentul ASF poate fi consultat aici.
-----------
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a pus în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, anunţă un comunicat oficial.
MFP precizează: "Actul normativ are în vedere situaţia deosebită apărută în urma unei disfuncţionalităţi a pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, precum şi a situaţiilor financiare dificile ale unor societăţi din piaţă, aspecte care au generat o evoluţie ascendentă a primelor medii pe piaţă".
Concret, prin acest proiect de HG, se instituie un mecanism de control al pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare RCA.
Tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări şi că actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurenţei.
Tarifele de primă maximă pot fi consultate aici .
MFP precizează că depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.
Pe lângă sancţiunile contravenţionale, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare. Contravenţiile se constată de către persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Consiliul ASF.
Potrivit sursei citate, tarife de primă maxime se stabilesc pentru următoarele categorii de vehicule:
- autoturisme, autoturisme de teren şi autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maxim nouă locuri;
- autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.;
- motociclete, mopede, motocicluri şi ATV-uri cu sau fără ataş;
- tractoare rutiere;
- autovehicule destinate transportului de mărfuri;
- remorci şi semiremorci;
- alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.
Finanţele menţionează că tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0.
MFP mai arată că societăţile de asigurare care practică RCA vor aplica, pe o perioadă de şase luni, tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a acestei hotărâri, fără însă a depăşi tarifele de primă maxime prevăzute în anexa Hotărârii de Guvern.