MFP: Randamentele la care se împrumută statul român sunt în scădere

George Forcoş
Macroeconomie / 19 iulie 2016

Randamentele la care se împrumută statul român sunt în scădere semnificativă, chiar şi după rezultatul referendumului din Marea Britanie, iar cererea în cadrul licitaţiilor la titlurile de stat este foarte mare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

"Randamentele la care se împrumută statul român sunt în scădere semnificativă, chiar şi după rezultatul referendumului din Marea Britatie din iunie - Brexit, iar cererea în cadrul licitaţiilor la titlurile de stat este foarte mare. Astfel, randamentele titlurilor de stat emise pe piaţa internă sunt în prezent (19 iulie 2016) de circa 0,5 - 0,7% pe termen scurt (6 luni şi 1 an) şi de 2,4 - 3,2% pe termen lung (5 şi 10 ani). (...) Datoria publică a României conform metodologiei UE s-a situat la un nivel sustenabil de 38,5% din PIB la sfârşitul luni 2016, cu mult sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. De altfel, pe întreaga perioadă, inclusiv cea de criză financiară şi economică, România s-a situat printre statele membre UE cel mai puţin îndatorate. Astfel, la nivelul ţărilor membre ale Uniunii Europene, la sfârşitul lui 2015, România s-a situat pe locul 5 între statele membre UE cu cel mai scăzut nivel de îndatorare după Estonia (9,7%), Luxemburg (21,4%), Bulgaria (26,7%) şi Letonia (36,4%). Şi tot la finalul lui 2015, media celor 28 de state ale UE se situa la 85,2%", menţionează MFP.

Potrivit Ministerului de Finanţe, este important de menţionat că necesarul anual de finanţare în perioada 2012-2015, care reprezintă nivelul deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice, a avut o evoluţie descrescătoare.

"În fapt, în anul 2014 a fost pentru prima dată când acesta s-a situat sub 10% din PIB (9% din PIB) de la începutul crizei economice şi financiare, iar în anul 2015 a reprezentat 8,8% din PIB. Şi pe termen mediu necesarul de finanţare va continua tendinţa descrescătoare de la 9% din PIB cât se estimează pentru anul 2016 la 6% din PIB în anul 2019. În acest context, nivelul estimat al datoriei guvernamentale brute pentru sfârşitul anului 2016 este sustenabil de 39,1% din PIB, iar pe termen mediu se estimează că se va situa sub 40% din PIB. Perspectiva de creştere moderată a datoriei guvernamentale şi de menţinere la un nivel sustenabil se datorează atât creşterii economice estimate la o medie anuală de circa 4,5%, menţinerii cursului leu/euro relativ stabil, dar şi a unor deficite bugetare calculate conform metodologiei UE de până la 3,0% din PIB, în perioada 2017-2019", precizează instituţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb