Deputatul PSD Mihaela Huncă a anunţat astăzi că Guvernul a adoptat metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului dual, potrivit unui comunicat de presă.
Mihaela Huncă a declarat: "Domnul Ministru Pavel Năstase, aşa cum a promis la începutul mandatului s-a ţinut de cuvânt şi a promovat ordinul de ministru pentru dezvoltarea învăţământului profesional din ţara noastră. Cel mai important este faptul că vom avea o relaţie directă între operatorii economici interesaţi să pregătească şi să angajeze forţă de muncă calificată, tinerii care îşi doresc să înveţe o meserie, unităţile de învăţământ, şi administraţiile publice locale din fiecare localitate".
Contractul de parteneriat prevăzut în metodologia de organizare a învăţământului dual stabileşte că operatorul economic are obligaţia să asigure echipamentele, materiile prime şi materialele consumabile pentru calificarea elevilor, precum şi resursele umane, respectiv tutorii care să îi pregătească pe tineri într-o meserie. De asemenea, agenţii economici trebuie să asigure fiecărui elev o bursă, a cărui cuantum să fie cel puţin la nivelul celei acordate din fonduri publice, potrivit sursei citate.
Unităţile de învăţământ sunt responsabile cu punerea la dispoziţie a spaţiilor de instruire, în timp ce unităţiile administrativ teritoriale se ocupă de cheltuielile necesare pentru funcţionarea în bune condiţii a întregului proces de educaţie şi formare profesională.
Deputatul PSD a transmis: "Consider că prin promovarea învăţământului dual vom genera noi locuri de muncă, le vom oferi angajatorilor din fiecare zonă a ţării forţă de muncă calificată şi vom creşte numărul de tineri care să facă parte din clasa de mijloc prin asigurarea unor salarii decente".
Potrivit comunicatului, pentru pregătirea profesională, fiecare elev major, respectiv părintele, tutorele sau susţinătorul legal al elevului minor încheie un contract individual de pregătire practică cu operatorul economic şi unitatea de învăţământ. Contractul are ca scop formarea profesională a elevilor, în vederea angajării lor după absolvire în conformitate cu nivelul de pregătire şi competenţele certificate. Învăţământul dual se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale. De programele de pregătire profesională pot să beneficieze absolvenţii învăţământului obligatoriu până la împlinirea vârstei de 26 de ani.