MIHAELA TOADER: "România are o rată de absorbţie de aproape 33% în actualul exerciţiu financiar"

Fonduri Europene / 24 octombrie 2019

"România are o rată de absorbţie de aproape 33% în actualul exerciţiu financiar"

Actualizare - Florian Marin, expert fonduri europene: "Diferenţa dintre rata de contractare a fondurilor europene şi cea de absorbţie este foarte îngrijorătoare"

Diferenţa foarte mare dintre rata de contractare (care este foarte mare) şi absorbţia efectivă a fondurilor europene, la nivelul României, este îngrijorătoare şi, mai mult decât atât, probează o slabă capitalizare a economiei din România, poate şi o maturitate managerială scăzută, dar şi o lentoare a implementării acestor proiecte, este de părere Florian Marin, expert fonduri europene.

Domnia sa a afirmat: "Un alt risc pe care îl văd vizează dezangajarea la final de an. Avem programe operaţionale cu absorbţie efectivă de 16-17% şi, în plus, 2017 a fost anul în care s-a demarat, efectiv, implementarea cadrului programatic, or aceste proiecte au fost gândite pe şapte ani şi nu putem pune presiune pe autorităţile de management să aplice într-un an cât alţii în trei. Noi am început cu foarte mare întârziere şi subliniez faptul că trebuie să fim foarte atenţi la suprapunerea perioadelor de programare. Am avut un eşec cu perioadele 2007-2013, 2014-2020, haideţi să nu îl mai repetăm".

R.R.

-----

Actualizare - Simona Curpăn, ADRBI: "În actualul exerciţiu financiar, avem o alocare de 300 milioane euro pentru eficienţă energetică şi mobilitate urbană"

În actualul exerciţiu financiar (2014-2020), spre deosebire de cel anterior - 2007-2013 - regiunea Bucureşti-Ilfov nu a avut o alocare pentru toate axele programului Regio, întrucât, din punct de vedere statistic, este considerată ca fiind mai dezvoltată decât altele la nivel naţional, a afirmat Simona Curpăn, şef departament Promovare Regională şi Investiţii, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI).

Domnia sa a precizat: "În ceea ce priveşte stadiul Programului Operaţional Regional (Regio), în perioada 2007-2013, regiunea Bucureşti-Ilfov a avut o alocare de aproximativ 350 milioane euro pentru toate axele de atunci ale programului: dezvoltarea oraşelor, infrastructura de transport şi cea socială, mediul de afaceri şi promovarea turismului. În perioada 2014-2020, întrucât regiunea Bucureşti-Ilfov este considerată, din punct de vedere statistic, una mai dezvoltată, nu primim alocare pentru toate axele programului. Cea mai mare alocare este de circa 300 milioane euro pentru eficienţă energetică şi mobilitate urbană, avem o alocare pentru patrimoniu cultural şi regenerare urbană, pentru infrastructura de transport şi pentru cea educaţională".

R.R.

-----

Actualizare - Stere Farmache, Fondul Român de Contragarantare: "Cofinanţarea poate genera bariere şi complicaţii suplimentare pentru beneficiar"

Activitatea de contragarantare este legată "cu un cordon ombilical" de creditarea, respectiv finanţarea prin instituţiile bancare, conform domnului Stere Farmache, preşedintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare SA (FRC), care menţionează: "Anumite proiecte europene au nevoie de cofinanţare, care poate genera, în unele situaţii, bariere, complicaţii suplimentare. Este normal ca atunci când ai un proiect european să vrei să urmezi cât mai puţini paşi, să ai cât mai puţină interacţiune cu instituţii care ar putea prelungi timpul".

Dar, spune domnia sa, deşi atât banca, cât şi fondurile de garantare şi contragarantare au rigori care sunt consumatoare de timp şi de efort din partea beneficiarului, acestea au şi efecte benefice pentru că instituţiile în cauză, prin normele proprii, au nişte filtre care în final pot să îl ajute pe beneficiar astfel încât acesta să acceseze resurse europene care să îi dea un confort mai mare că lucrurile se întâmplă bine.

V.R.

----

Actualizare - Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat, MMACA: "Antreprenorii români trebuie să ia legătura cu ataşaţii comerciali"

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) îi sfătuieşte pe antreprenorii de la noi să ia legătura cu ataşaţii comerciali ai României pentru a-şi putea internaţionaliza şi extinde mai uşor afacerile, a spus Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat, în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Domnia sa a mai spus: "Vă recomand să identificaţi asociaţii şi patronate şi să vă înscrieţi în ele. În momentul acesta, noi avem un Consiliu de Export care funţionează foarte bine, dar se pare că anumite activităţi sectoriale se duc mai des la târguri şi la misiuni economice decât altele, ponderea nu este chiar echilibrată. Aici ne dorim să punctăm şi noi mult mai bine şi să scoatem cât mai multe produse româneşti la export, dar prin neimplicarea agenţilor economici sau din cauză că aceştia nu cunosc faptul că avem şi aceste instrumente care funcţionează foarte bine în cadrul MMACA, nu reuşim să ne atingem nici noi punctele acestea. Aşadar, vă rog să luaţi legătura cu cei din departamentul de comerţ exterior".

R.R

-----

Actualizare - Mihaela Toader, Ministerul Fondurilor Europene: "România are o rată de absorbţie de aproape 33% în actualul exerciţiu financiar"

Ţara noastră se situează, în acest moment, în apropierea mediei UE privind rata de absorbţie în actualul exerciţiu financiar, cu aproximativ 33%, conform doamnei Mihaela Toader, Secretar de Stat în Ministerul Fondurilor Europene.

Domnia sa spune: "Mai avem nişte sume care vor fi declarate, probabil, în lunile noiembrie şi decembrie. Aceste sume sunt verificate şi aşteptăm ca după procesul nostru birocratic să ajungă la Bruxelles. Rata de contractare este una mulţumitoare, de aproape 100%, mai precis de 96%. Mai avem foarte puţin disponibil pentru proiecte noi".

Doamna Toader aminteşte că am trecut de mijocul perioadei de implementare pentru exerciţiului financiar 2014- 2020, iar eligibilitatea pentru acest exerciţiu se va termina la 31 decembrie 2023.

Oficialul Ministerului Fondurilor Europene subliniază: "În acest moment ne preocupă ritmul implementării. Noi, la sfârşitul lunii august, am început un proces de analiză a modului în care sistemul a propus implementarea proiectelor finanţate din fonuri europene. Am pornit de la etapele unui proiect, încercând să identificăm unde s-au produs cele mai mari blocaje, din ce motiv, şi să încercăm să propunem câteva măsuri care să sprijine implementarea în aceşti ultimi trei ani şi jumătate din exercuţiul financiar. Dar, mai mult, vrem să pregătim implementarea mai uşoară pentru viitorul exerciţiu financiar".

A.V.

-----

Grupul de presă BURSA organizează, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, a XI-a ediţie a conferinţei "FONDURILE EUROPENE", în data de 24 octombrie 2019, începând cu ora 09:30, la CCIR Business Center, sala Aurel Ghibuţiu, din Bd. Octavian Goga nr. 2, Bucureşti.

Subiecte:

Gradul de absorbţie a fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020; direcţii de finanţare, beneficiari, proiecte finalizate pe POIM şi POR;

Principalele direcţii de finanţare în perioada 2021-2027: inovare, energie, mediu, economie socială, competitivitate;

Investiţiile europene în capitalul uman, o soluţie pentru stoparea exodului forţei de muncă;

Modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice, o necesitate pentru finanţarea europeană a proiectelor pe infrastructură;

IMM-urile beneficiare de fonduri europene pentru înfiinţarea şi dezvoltarea afacerilor. Exemple de bune practici;

Disponibilitatea sistemului bancar pentru cofinanţarea proiectelor europene;

Fonduri europene accesibile prin intermediul consultanţilor sau accesibilizarea fondurilor europene, o condiţie a creşterii gradului de absorbţie;

Obstacole întâmpinate de beneficiari în derularea fondurilor europene.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Din 33% cred ca 20% sunt atrase de Primaria Bucuresti, restul e pentru toata tara

    Va rog, in procente, sa se mentioneze SPAGA !!!

    A urcat de la 15% la 20%. 

    INFLATIE ??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb