MIHAI DARABAN, CCIR: "Asistăm la diminuarea capitalului integral românesc"

P.B.
Ziarul BURSA #Politică / 6 noiembrie 2015

Cele mai mari 6.630 de societăţi comerciale din ţara noastră realizează o cifră de afaceri de 115,6 miliarde de euro, un profit din exploatare de 9,1 miliarde de euro şi au circa un milion de angajaţi, a declarat, ieri, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la prezentarea unui raport al Consiliului Concurenţei.

Domnia sa a precizat: "Azi (n.r. ieri) avem topul naţional al firmelor, o zi de bilanţ. Suntem singura entitate din România abilitată printr-o lege organică să organizăm acest tip de top, pe o metodologie unică, europeană, în care este scos în faţă agentul economic propriu-zis, persoana juridică. Pe primele 10 locuri în România sunt vreo 6.630 de societăţi, au o cifră de afaceri de 115,6 miliarde de euro, un profit din exploatare de 9,1 miliarde de euro şi angajează 1,059 milioane de oameni".

Potrivit sursei citate, în ultimul an au fost înfiinţate peste 6.000 de microîntreprinderi: "Din păcate, am observat că există o diminuare considerabilă a societăţilor mari şi foarte mari, de ordinul zecilor, a societăţilor mijlocii şi chiar şi a celor mici şi o mutare spectaculoasă în rândul microîntreprinderilor, care au crescut cu 6.000 de la un an la altul.

În plus, preşedintele CCIR a spus că, dintre cele 275 de societăţi cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro, doar 88 sunt cu capital integral românesc şi numai 46 sunt cu capital privat integral românesc.

"Din păcate, există o diminuare a capitalului privat integral românesc. Nu e spectaculoasă, dar există. Există o diminuare pe măsură ce vorbim de cifre de afaceri între 10-20, 20-50, 50-100 şi peste 100 de milioane de euro, ponderea capitalului străin este covârşitoare. La peste 100 de milioane de euro cifră de afaceri vorbim de 275 de societăţi, din care 88 sunt româneşti, iar 46 sunt private cu capital integral privat românesc. Diferenţa până la 88 e cu capital de stat", a subliniat Mihai Daraban.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum a pompat o firmă românească 10 milioane de euro în vila din Franța a lui Liviu Tudor, magnatul imobiliarelor. Suspecți de spălarea banilor și evaziune 

    de Cătălin Antohe - 

    Articol principal Dezvăluiri Investigații 

    14 octombrie 2015 

    Cetățeanul.net vă prezintă detalii ale unei afaceri atât de încurcată încât ițele sale nu le vor putea desluși decât experții de la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Cazul vizează transferul suspect în străinătate a aproape zece milioane de euro către o agenție imobiliară din orașul Menton (Franța), oraș învecinat cu Italia și cu principatul Monaco. 

    Liviu Tudor 

    Liviu Tudor, unul dintre cei mai bogați români 

    Singurul „merit” al companiei beneficiare a uriașei sume „investite” din România a fost că are în posesie o vilă somptuoasă, cu două etaje pe Coasta de Azur și că este administrată de magnatul Liviu Tudor, proprietarul unora dintre cele mai mari parcuri imobiliare din București și membru al Clubului de la Roma. 

    Drumul milioanelor de la Internet City către Villa La Vista 

    Într-o primă etapă reporterii Cetățeanul.net au verificat informația, apărută pe Internet, potrivit căreia o firmă înființată în Franța, cu o mie de euro, de către Liviu Tudor și soția sa, Monica Tudor, ar fi beneficiat, în această vară, de o capitalizare uriașă – 9,4 milioane de euro, din partea unei companii românești, SC Internet City Doi SA, controlată chiar de către persoane din anturajul aceluiași Liviu Tudor. 

    Liviu Tudor 

    În perioada stăpânirii lui Liviu Tudor, în Vila La Vista au fost transferați 9,41 milioane de euro. Vila are o privire privilegiată asupra Coastei de Azur si este pozitionat la doi pași de granița Franței cu Italia (dreapta) 

    Informația este corectă! Pe 16 iulie 2015, Serviciul de impozite și taxe din Menton a înregistrat procesul verbal (din 12 iunie 2015) al Adunării Generale Extraordinare a Asociaților firmei franceze SC La Vista, în cuprinsul căreia se ia act de aportul la capitalul social, cu 9,4 milioane de euro, al SC Internet City Doi România. 

    Sora magnatului a semnat pentru firma fratelui 

    Hotărârea de majorare a capitalului social conține însă un amănunt cât se poate de interesant! Potrivit documentului, mărirea de capital este realizată prin capitalizarea (transformarea în acțiuni) a creanței pe care Internet City Doi o avea asupra firmei franceze. Altfel spus, de-a lungul existenței firmei franceze, între 2008 și 2013, firma românească controlată de Gelu Marchidan, cunoscut public drept „om de casă” al Liviu Tudor, a „pompat” în vila de pe Coasta de Azur 9,41 milioane de euro! 

    Spunem că între 2008 și doar până în 2013, deoarece Cetățeanul.net a descoperit că transformarea acestei creanțe în acțiuni a fost aprobată de firma Internet City Doi încă de pe 25 noiembrie 2013. Hotărârea, prin care se recunoaște că Internet City Doi a trimis, în timp, 9,4 milioane de euro, a fost semnată de Gelu Marchidan și contrasemnată de secretarul Cristina Lungoci, nimeni alta decât sora omului de afaceri Liviu Tudor. 

    Prestidigitație – Suma scoasă peste graniță, mai mare decât cifra de afaceri 

    Liviu Tudor 

    Hotărârea care a aprobat transformarea milioanelor scoase din România în acțiuni la firma din Franța este semnată de Gelu Marchidan și de Cristina Lungoci, sora lui Liviu Tudor 

    Acum se impun două întrebări de bun simț: „de unde a avut Internet City Doi 9,4 milioane de euro disponibili pentru a-i investi în firma din vila de pe Coasta de Azur, colț cu Monaco?” și „Care a fost justificarea pentru care Internet City Doi, firmă de telecomunicații, a aprobat o asemenea investiție în domeniul imobiliarelor?”. Răspunsul la prima întrebare este stupefiant și naște întrebări care nu trebuie să scape atenției DNA și al luptătorilor împotriva spălării banilor – suma investită de SC Internet City Doi între 2008 şi 2013, de 9,14 milioane de euro, este mai mare decât cifra de afaceri a firmei în româneşti în toţi aceşti ani – mai puțin de 8 milioane de euro (32,4 milioane de lei)! 

    Altfel spus, dacă privim doar cifrele de mai sus, firma românească de telecomunicații a investit în firma-vilă de pe Coasta de Azur mai mulți bani decât a câștigat din activitatea sa timp de șase ani. Dacă a completat suma cu venituri din împrumuturi sau surse atrase este treaba altora să ceară socoteală! Noi am vrut doar să punem cele două întrebări de mai sus, alături de altele, conducerii societății Internet City Doi (firmă a cărei acționari – Prefebricate Vest și Digicom SA au fost asociate, în trecut, grupului condus de Liviu Tudor). Timp de două săptămâni am solicitat, atât telefonic cât și prin e-mail, domnilor Gelu Marchidan și/sau Liviu Tudor o întâlnire sau să ni se ofere răspunsuri, pentru o corectă informare a cititorilor. Nu am primit niciun răspuns dar le vom publica punctul de vedere dețndată ce acesta ne va fi comunicat! 

    Specialiști: „Spălare de bani și/sau evaziune” 

    Cetățe anul.net a stat de vorbă, neoficial, cu mai mulți specialiști în domeniul financiar-fiscal, inclusiv din rândul controlorilor anti-fraudă. După prezentarea cazului relatat în prezentul articol, aceștia ne-au spus, sub rezerva anonimatului că acesta trebuie investigat cel puțin sub aspectul comiterii posibilelor infracțiuni de spălare de bani și de evaziune fiscală prin diminuarea bazei de calcul a profitului impozabil. a fost 

    Villla Vista – Dinastia Tudorilor 

    18 octombrie 2007 – Soții Liviu și Monica Tudor semnează la București statutul SC La Vista Franța – cu scopul declarat de achiziție, administrare și gestiune a tuturor bunurilor și drepturilor imobiliare ale proprietății din Menton – Franța (Coasta de Azur), bulevardul Garavan nr. 89. În cadrul acesteia se regăsește o vilă cu două etaje, o piscină, un garaj și o grădină impresionantă străjuită de palmieri. Capitalul social (1000 de euro) este vărsat în mod egal de către cei doi care primesc, fiecare, câte 50.000 de acțiuni (100 acțiuni = 1 euro). Noua firmă este înregistrată la grefa din Nisa pe 28 octombrie 2007. Liviu Tudor este desemnat administratorul SC La Vista. 

    2 ianuarie 2013 – Liviu și Monica Tudor „donează” câte o acțiune (o acțiune = 0,01 euro) firmei românești Internet City Doi SA. Contractul de cesiune și Statutul actualizat (în care firma românească deține 2 acțiuni iar soții Tudor câte 49.999) se publică și este înregistrat pe 26 fecruarie. 

    Liviu Tudor 

    Demersurile noastre de a obține punctul de vedere al oficialilor afacerii a rămas fără răspuns 

    2008 – 2013 – Firma românească Internet City Doi „pompează” în firma-vilă de pe Coasta de Azur 9,4 milioane de euro, mai mult decât toate veniturile pe care le țncasase în toți acești ani. 

    25 noiembrie 2013 – Internet City Doi votează transformarea creanței asupra SC La Vista (Franța) în acțiuni la firma-vilă de pe Coasta de Azur. Hotărârea este semnată de președintele CA-ului Gelu Marchidan și de secretarul de ședință Cristina Lungoci – sora lui Liviu Tudor!

    12 iunie 2015, Menton – Liviu Tudor, Monica Tudor și reprezentantul Internet City Doi au acceptat transformarea creanței în acțiuni, consfințind „exportul” celor 9,4 milioane de euro 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb