MIHAI IONESCU:  "Deprecierea lirei cu 15% produce pierderi de 1,5 milioane euro pe zi exportatorilor români în Marea Britanie"

Laura Boico
Macroeconomie / 27 iunie 2016

O depreciere cu 15% a lirei sterline cauzează exportatorilor români în Marea Britanie pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro, în baza contractelor aflate în derulare, a declarat, astăzi, copreşedintele Consiliului de Export al României Mihai Ionescu, într-o dezbatere organizată de ziarul Bursa.

"La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi din export. Comerţul României cu Marea Britanie se ridică la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export şi 1,6 miliarde import. Deci, balanţa este activă. Mai mult, pe primul trimestru, avem o creştere a exportului de 15% şi de 5% la importuri, deci se menţine trendul de balanţă activă", a explicat Mihai Ionescu.

Conform acestuia, exporturile româneşti în Marea Britanie constau, în proporţie de 47%, în maşini şi echipamente, 23% - confecţii şi 18% - auto şi componente auto.

În acest context, reprezentantul exportatorilor este de părere că Banca Naţională a României va interveni pentru temperarea deprecierii lirei sterline, având în vedere că "nu este indiferent pentru BNR ce se întâmplă cu economia românească".

De asemenea, Mihai Ionescu solicită autorităţilor să adopte măsuri pentru compensarea firmelor care suportă pierderi din cauza Brexit-ului, având în vedere că oamenii de afaceri nu şi-au luat măsuri de protecţie deoarece nu au crezut că votul va fi în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cu tot respectul pentru Dl Mihai Popescu dar vreau sa il intreb ce treaba are statul in toata afacerea asta?

    De ce ar trebui statul sa compenseze oameni de afaceri care nu au puterea sa prevada pe termen scurt macar ce se intampla cu afacerile lor. Statul are alte chestiuni pe care trebuie sa le pastoreasca nu sa despagubeasca indivizi sau entitati private cand acestea se prabusesc din varii motive. Cred ca si la noi intreprizatorii trebuie sa invete sa-si asume riscurile in mod egal cu beneficiile pe care le castiga atunci cand afecerile merg. Nu statul roman e de vina ca moneda britanica se duce la vale ci doar insularii care au votat tampenia asta impreuna cu guvernul care le-a facilitat acest lucru. Deci domnilor patroni daca vreti compensatii trebuie sa adresati Londrei si lui Nigel Farage, Cameron&Co pentru asta. Lasati bugetul Romanie in pace ca nu de aici vi se trage. 

    1. statul de care vb tu aka inclusiv bnr tinand un curs leu euro fix ani de zile avantajeaza - vrei nu vrei- pe unii de la importatori la banci cvasi falite cu debitori in euro - peste o suta mii credite emobikiare. vestul ne arunca si ceva mita mld euro fonduri eufopene care ajung in buzunarele corupte ale poiticienilor ducand si ele la un curs fals

      si uite asa mergem spre victoria finala....

      cursul de schimb este o optiune nu e ceva ce vine din cer ca meteroritii

      el nu poate fi absolut neutru  

      la fel ca sinivelul dob.etc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb