Mihai Munteanu, acuzat că încalcă deontologia jurnalistului de investigaţii, pentru foloase proprii

NICOLAE COSTACHE
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 16 ianuarie 2013

Mihai Munteanu, acuzat că încalcă deontologia jurnalistului de investigaţii, pentru foloase proprii

Nicolae Costache exploatează câteva mine de aur în Sierra Leone (vezi BURSA din 16.08.2010 - "EXCLUSIV. UN AFACERIST ROMÂN ŞI UN FIZICIAN LETON NE POT SCĂPA DE CIANURI/Revoluţia în mineritul mondial porneşte din Bucureşti") (vezi link 1) şi se află printre deţinătorii drepturilor asupra invenţiei obţinerii metalelor (inclusiv a aurului) din minereuri, prin intervenţie de natură fizică (deci fără cianuri - un interviu cu Voldemar Belakovsk, inventatorul leton care a inventat procedura, se află în pregătire, în Redacţia BURSA, fiind programat să fie publicat în una din zilele următoare).

Nicolae Costache afirmă că se află la originea unor informaţii folosite de jurnalistul de investigaţii Mihai Munteanu (vezi "Diamantele însângerate au mall în Cotroceni", BURSA 02.08.2010, dar şi altele, publicate de BURSA).

Nicolae Costache afirmă că, într-o emisiune difuzată de Antena 3, a fost atacat pe nedrept, printr-un reportaj realizat cu concursul "Rise Project", organizaţie jurnalistică la care Mihai Munteanu este membru fondator şi că Antena 3 nu a dat curs dreptului la replică pe care l-a solicitat.

Nicolae Costache afirmă că Mihai Munteanu urmăreşte să îl intimideze, în condiţiile în care s-ar folosi de relaţiile lui Costache din Sierra Leone, în scopuri care nu sunt de natură jurnalistică, după cum o afirmă afaceristul român.

Ne aflăm în faţa unui caz neuzual, când un jurnalist de investigaţii este acuzat că-şi depăşeşte sistematic cadrul deontologic, provocând, conform acuzatorului, pagube "colaterale" inadmisibile şi folosindu-se de statutul de "investigator", pentru foloase personale.

Subiectul neobişnuit, ca şi faptul că dreptul la replică nu i-a fost acordat lui Costache de către colegii noştri de breaslă, ne-au hotărât să i-l publicăm noi.

Nu ştim dacă Mihai Munteanu este în Sierra Leone sau în România.

Suntem deschişi oricărei intervenţii în subiect, dacă simte nevoia. (BURSA)

DREPT LA REPLICĂ

În data de 25 noiembrie 2012, pos-tul de televiziune Antena 3 a difuzat, în cadrul emisiunii "În Premieră", reportajul numit "Afaceri Necurate".

În urma difuzării, este necesar să îmi expun punctul de vedere privind încălcarea drepturilor mele prin afirmaţiile calomnioase formulate la adresa mea în conţinutul reportajului.

În reportajul respectiv, apar asociat cu o presupusă serie de afaceri ilegale săvârşite de Horaţiu Potra, un fost luptător în Legiunea Franceză. Susţin că afirmaţiile făcute la adresa mea privind implicarea în afacerile ilegale prezentate în reportaj sunt bazate pe minciuni şi neadevăruri, neavând niciun fundament.

Horaţiu Potra, subiectul principal al reportajului, a apărut, de asemenea, în anul 2007, în mai multe documentare pe postul Antena 1, membru al Trustului Intact Media Group (din care face parte şi Antena 3), în care era prezentat ca fiind un erou modern şi cetăţean demn de urmat ca exemplu. Cadre şi declaraţii din documentarele din 2007, realizate exclusiv cu Horaţiu Potra, apar şi în reportajul difuzat în 2012.

Revenind la reportajul difuzat în 25 noiembrie 2012, este de remarcat faptul că Horaţiu Potra pare a avea aceeaşi relaţie de colaborare cu Trus-tul Intact Media Group, respectiv Antena 3, deoarece, în derularea filmului, apare ca făcând o înţelegere cu reporterul cu care stă de vorbă, aşa cum rezultă din afirmaţia acestuia: "Poate să apară orice de Vankart. Singura chestie care să nu apară, aia unde apare numele meu. În rest, că apare că a fost a lui Beraru, nu am nicio treabă, domnule, a fost a lui, nu ştiu". În reportaj, jurnalistul în faţa cărui Horaţiu Potra face această afirmaţie apare prezentat ca fiind incog-nito în timpul interviului respectiv, chestiune care este greu de înţeles şi acceptat, din moment ce Horaţiu Potra îi explică foarte clar acestuia ce ar trebui să apară public şi ce nu. Afirmaţia de mai sus a lui Horaţiu Potra, prin care urmăreşte să stabilească cu jurnalistul ce anume să dezvăluie public şi ce să rămână ascuns, lasă loc generos unor interpretări privind relaţia dintre jurnalistul respectiv sau organizaţia pe care o reprezintă şi Horaţiu Potra.

În contextul acestei afirmaţii şi nu numai, susţin că întregul reportaj pare, mai degrabă, să aibă drept unul dintre scopuri compromiterea mea, deoarece deţin dovezi privind lipsa de etică profesională şi comportamentul la limita legii şi dincolo de aceasta a jurnalistului care a iniţiat şi contribuit la investigaţia jurnalistică privind presupusele afaceri ilegale ale lui Horaţiu Potra, respectiv Mihai Munteanu, membru fondator Rise Project, organizaţia jurnalistică care a lucrat cu Antena 3 la realizarea reportajului difuzat în noiembrie 2012.

De asemenea, toate fotografiile şi cadrele în care apar au fost difuzate fără niciun acord prealabil din partea mea, existând mari semne de întrebare asupra surselor din care au fost obţinute toate fotografiile şi filmele video în care apar.

Totodată, insist să aflu de unde au fost obţinute toate acestea, având în vedere că, la sfârşitul anului 2009, în urma blocării neautorizate a conturilor mele de Email, în care erau stocate multe dintre fotografiile şi filmele video care apar şi în acest reportaj, am făcut plângere la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice. Plângerea nu a fost soluţionată, în sensul des-coperii persoanei care, în mod neautorizat şi ilegal, a accesat şi blocat conturile mele de corespondenţă electronică. Ulterior, conturile res-pective au fost recuperate prin contactarea serverelor aferente şi furnizarea informaţiilor iniţiale de identificare, proces în urma căruia serverele respective au deblocat conturile mele de Email.

În contextul acestui episod al spargerii Email-urilor, coroborat cu difuzarea în reportajul respectiv, fără autorizare din partea mea, a unor fotografii şi filme video în care apar, acestea existând stocate în conturile mele de Email, în perioada în care conturile au fost abuziv şi ilegal accesate, insist să mi se dezvăluie sursa de unde jurnaliştii, care au realizat reportajul prezentat de Antena 3, în noiembrie 2012, au obţinut respectivele fotografii şi filme video.

În reportajul respectiv, difuzat de Antena 3, apar, de asemenea, persoa-ne care declară în faţa jurnaliştilor că au comis diverse infracţiuni sau că au intrat în diferite mecanisme infracţionale. În imaginile respective, aceste persoane apar cu feţele blurate - neidentificabile. Eu am apărut, fără acordul meu, în fotografii şi imagini clare, în care sunt perfect identificabil. Drept urmare, consider că sunt îndreptăţit să primesc explicaţii de la Antena 3 şi colaboratorul său Rise Project în privinţa criteriilor folosite atunci când au hotărât expunerea mea, în reportajul respectiv, prin imagini difuzate fără acordul meu.

În vederea exprimării punctului meu de vedere privind afirmaţiile calomnioase care au fost făcute la adresa mea în cadrul reportajului respectiv, am făcut o reclamaţie către conducerea postului de televiziune Antena 3, în 26 noiembrie 2012, şi am cerut, de asemenea, dreptul la replică, adresându-mă direct difuzorului Antena 3, în 29 noiembrie 2012, imediat după difuzarea reportajului în cadrul emisiunii "În Premieră", în 25 noiembrie 2012.

Nu am primit niciun răspuns de la Antena 3 şi am cerut asistenţă Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), care, într-un răspuns intermediar adresat mie, înregistrat la CNA cu nr. 17934/13.12.2012, îmi comunică faptul că CNA a solicitat, în data de 12.12.2012, un punct de vedere postului de televiziune Antena 3, cu privire la aspectele sesizate. Până în acest moment, nu am obţinut nicio soluţionare privind acordarea dreptului la replică de către postul Antena 3.

Revenind la jurnalistul care a iniţiat şi contribuit la investigaţia jurnalistică privind presupusele afaceri ilegale ale lui Horaţiu Potra, respectiv Mihai Munteanu, membru fondator Rise Project, organizaţia jurnalis-tică ce a lucrat cu Antena 3 la realizarea reportajului difuzat în noiembrie 2012, consider că asocierea mea cu presupusele afaceri ilegale ale lui Horaţiu Potra, aşa cum a fost prezentat în reportajul respectiv, se constituie, printe altele, într-o încercare a jurnalistului Mihai Munteanu de a-mi compromite imaginea şi de a mă împiedica astfel să vorbesc despre neregulile grave pe care le cunosc despre activitatea, abordarea jurnalistică, tehnicile de investigaţie utilizate de acesta şi nu numai.

Afirm cu dovezi că îl cunosc şi susţin, de asemenea, că jurnalistul Mihai Munteanu se foloseşte de instituţiile statului, în sensul invocării aces-tora, pentru a-şi crea o poziţie de putere în investigaţiile jurnalistice pe care le desfăşoară. Astfel, specific faptul că deţin corespondenţa în care jurnalistul Mihai Munteanu susţine că ştie detalii despre diverse acţiuni oficiale ale autorităţilor statului (e.g. Procuratură, Poliţie etc.) înainte ca acestea să devină publice (e.g. anchete în desfăşurare). De asemenea, susţin cu dovezi că Mihai Munteanu, sub pretextul efectuării unui reportaj în Sierra Leone, în decursul lunii octombrie 2012, mi-a cerut ajutorul pentru ca, ulterior, să descopăr că Mihai Munteanu m-a minţit în legătură cu adevăratul motiv al deplasării în Sierra Leone şi că, în timpul şederii acolo, Mihai Munteanu, sub promisiuni de plată şi contracte false, a obţinut numeroase servicii de la diverse persoane din Sierra Leone, care au fost profund afectate de comportamentul acestuia (deţin corespondenţa care să demostreze acţiunile cel puţin dubioase ale lui Mihai Munteanu în Sierra Leone).

În contextul reportajului despre presupusele afaceri ilegale ale lui Horaţiu Potra, difuzat de Antena 3 în noiembrie 2012, în colaborare cu Rise Project, organizaţia jurnalistică în care Mihai Munteanu este membru fondator, trebuie specificat şi evidenţiat faptul că jurnalistul Mihai Munteanu îl cunoaşte pe Horaţiu Potra - chiar foarte bine - , colaborând în trecut cu acesta (încă din ianuarie 2007) la diverse investigaţii jurnalis-tice şi scriind, de asemenea, diverse articole despre Horaţiu Potra şi viaţa lui aventuroasă de legionar. Pe internet, sunt încă disponibile câteva dintre articolele scrise de Mihai Munteanu, generate de interviurile directe pe care jurnalistul le-a realizat cu Horaţiu Potra:

14 iulie 2009 - articol semnat Mihai Munteanu "Rebeliunea din Ciad, pusă la cale în Mediaş" (vezi link 2)

15 iulie 2009 - articolul semnat Mihai Munteanu "Potra, maşinăria de război" (vezi link 3)

Tot pe internet, este disponibil un articol despre trecutul jurnalistului Mihai Munteanu şi implicarea acestuia într-o tâlhărie, urmată de un proces care a ajuns până la Curtea de Apel Ploieşti, primind, în funcţie de instanţă, verdicte de la condamnare pentru tâlhărie cu executare, până la tăinuire cu măsura educativă de "mustrare".

10 Decembrie 2007 - articol apărut în ziarul "Ziua"- "Tâlharul de la EvZ" (vezi link 4)

Susţin cu dovezi că jurnalismul de investigaţie efectuat de Mihai Munteanu se abate foarte grav, cel puţin în unele cazuri, de la regulile eticii profesionale şi, de asemenea, de la regulile comportamentului legal.

Pe de altă parte, încercarea mea repetată de a obţine un drept la replică de la Antena 3, privind apariţia mea şi afirmaţiile mincinoase făcute la adresa mea în reportajul difuzat în cadrul emisiunii "În Premieră", în 25 noiembrie 2012, încă nu a primit nicio soluţie de la Antena 3, deşi dreptul la replică este garantat legal.

Pe pagina de facebook a lui Mihai Munteanu, o platformă online eficient utilizată de acesta pentru expunerea investigaţiilor jurnalistice pe care le-a desfăşurat, este postat recent următorul mesaj: "Vom avea cursuri pentru cei interesaţi în investigaţie, un site cu noi funcţionalităţi, un manual de investigaţie RISE, infografii noi şi multă informaţie care sperăm să vă fie de folos". Un astfel de demers în jurnalismul de investigaţie poate fi extrem de util în pregătirea unor viitori jurnalişti. Esenţial este, însă, că tehnicile şi strategiile de investigaţie folosite de viitorii "profesori" să se dovedească a fi "demne" de înscris în manuale, res-pectând reguli de etică profesională şi, dincolo de orice, să fie în conformitate cu legea.

Trebuie, deci, investigat jurnalismul de investigaţie care a generat reportajul "Afaceri Necurate", prezentat de emisiunea "În Premieră", pe postul de televiziune Antena 3, respectiv tehnicile de investigaţie folosite, sursele de informaţii şi veridicitatea informaţiilor prezentate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cati jurnalisti mai sunt oare in Romania care scriu articole in adevaratul spirit al jurnalismului si cati isi pun o "mantie" de jurnalisti pentru a justifica obtinerea unor foloase financiare?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb