Ţara noastră va relua, timid, procesul de creştere economică, pe fondul exporturilor, care deja au început să funcţioneze mai bine, este de părere Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Domnia sa a declarat, ieri, la un seminar organizat de Finmedia, că "depinde numai de noi în ce fel şi cât de repede vom recupera ce am pierdut în 2009, cât de repede vom atinge potenţialul de creştere al ţării, care este de 5-6% anual".
Domnul Tănăsescu estimează că, în acest an, vom avea o creştere economică de 1,3-1,5%, în 2011, una similară, iar, în 2012, vom ajunge la potenţialul de 5%. Potrivit domniei sale, suntem pe drumul cel bun, însă trebuie să învăţăm lecţia cumpătării, respectiv "atunci când avem o reuşită să o consolidăm şi să o păstrăm".
În acelaşi timp, însă, există riscuri legate de implementarea reformelor în sistemul bugetar-fiscal. "Tonul acestor reforme va crea confuzie dacă nu va fi ferm", a spus domnul Tănăsescu, precizând că politica bugetară trebuie să fie una foarte strânsă.
În opinia reprezentantului Româ-niei la FMI, provocările acestui an vor fi menţinerea unui echilibru între presiunile asupra inflaţiei şi presiunile asupra monedei naţionale.
Mihai Tănăsescu a mai precizat că "am fost prinşi nepregătiţi de venirea crizei, întrucât, prin politicile prociclice din 2007 şi 2008, am contribuit la adâncirea suferinţei".
• Obiective la nivel european: strategia de "exit" şi reformarea sistemului bancar
Greul a trecut atât în Europa de Vest, cât şi în cea de Est, este de părere Mihai Tănăsescu. Domnia sa a declarat, ieri: "Criza nu s-a terminat, dar observăm o reclădire a încrederii între stat şi sistemul bancar şi între acestea şi oameni. Există elemente care să ne facă să credem că statele europene vor înregistra din nou creşteri economice".
Potrivit domnului Tănăsescu, în următoarea perioadă, va fi foarte important să învăţăm lecţiile trecutului şi să urmărim două obiective importante la nivel european, precum strategia de "exit"(n.r. retragerea injecţiilor masive de lichiditate, care au dus la deficite fiscale enorme) şi continuarea reformei în sistemul bancar.
• Băncile - convalescenţă încă unu -doi ani
Sistemul bancar va mai fi în convalescenţă încă unu-doi ani, a spus, ieri, Mihai Tănăsescu. Domnia sa a declarat: "În 2012, sistemul bancar refăcut îşi va relua funcţia de a credita economia".
Legat de frica să nu fugă capitalul străin din ţară, Mihai Tănăsescu a precizat că depinde numai de noi ca acest lucru să nu se întâmple. "Băncile greceşti din România sunt solide, şi-au păstrat expunerea, sistemul bancar românesc este solid", a spus domnia sa.
• Perspectiva ratingului de ţară ar putea fi îmbunătăţită
Agenţiile de evaluare financiară vor îmbunătăţi ratingul României după finalizarea programului cu FMI, estimează Mihai Tănăsescu, însă perspectiva ratingului ar putea fi revizuită încă din a doua jumătate a acestui an.
România a semnat, în prima parte a anului 2009, un acord de tip stand-by cu FMI pe doi ani, în cadrul unui program de finanţare externă mai amplu, la care participă şi Comisia Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
România este evaluată de către Standard&Poor"s cu un rating "BB+", cel mai înalt nivel din clasa speculativă (junk), iar perspectiva este negativă. De asemenea, ratingul acordat de Fitch este "BB+". Moody"s Investors Service este singura agenţie care încă acordă rating inves-tiţional României, cu un calificativ "Baa3".
• Deficit fiscal de 3%, în 2012
România va derula procesul de consolidare fiscală pe termen mediu şi lung, ajungând la un deficit fiscal de 3%, în 2012, şi nu în 2011, aşa cum a fost stabilit iniţial, deoarece statul român se aliniază politicilor statelor din regiunea europeană, care tind spre aceeaşi ţintă de deficit, a mai spus, ieri, Mihai Tănăsescu.
"Consolidarea fiscală este un proces ce trebuie realizat pe termen mediu şi lung. Atingerea unui deficit fiscal de 3% din PIB în 2012 este o ţintă reală. Ajustarea economică ar trebui să aibă un accent gradual. Politicile implementate de statele europene vor duce deficitul acestor ţări tot în jurul valorii de 3% din PIB", a afirmat Tănăsescu. Domnia sa a adăugat faptul că datoria publică se va reduce pe măsură ce va scădea deficitul fiscal.
• Mihai Tănăsescu speră ca stocul de arierate să ajungă la zero, la finalul acordului cu FMI
Deşi prezintă o tendinţă de scădere, stocul de arierate era peste nivelul propus, în luna noiembrie, a declarat, ieri, Mihai Tănăsescu. Domnia sa a precizat: "Dorim să reducem arieratele către zero până la finalul programului cu FMI. Problema arieratelor va fi rezolvată şi prin reforma fiscală".
• Tănăsescu: România nu va intra în incapacitate de plată
Intrarea României în incapacitate de plată este imposibilă, a declarat, ieri, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, răspunzând astfel declaraţiei fostului economist şef al FMI, Kenneth Rogoff, făcută la Forumul Economic de la Davos.
Mihai Tănăsescu a declarat: "Nu ştiu pe ce analiză s-a bazat fostul economist şef al FMI. Acest lucru este total imposibil. Atâta timp cât are loc o ajustare a contului curent, rezerva BNR este de 28 - 29 miliarde lei, politicile fiscale asigură o diminuare a deficitului, o reducere a dobânzii în mod constant. Analiza sa a fost pripită".
Rogoff a afirmat, miercuri, că nu toate ţările europene care se bazează pe finanţarea oferită de Fondul Monetar Internaţional vor reuşi să-şi depăşească problemele, iar în următorii ani vor exista state care se vor afla în incapacitate de plată.
Într-un interviu acordat ziarului austriac "Der Standard", la cea de-a 40-a ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos (Elveţia), Rogoff a avertizat că, în pofida ajutorului primit de la FMI, Ucraina, Letonia, România, Ungaria şi Grecia, sunt în pericol.
Atâta timp cât aceste state obţin acces la finanţare în condiţii favorabile, ele au şansa să evite turbulenţele. Dar numai câteva ţări sunt într-o situaţie politică care să le permită să ducă până la capăt programele riguroase de reducere a cheltuielilor, susţine fostul economist şef al FMI.
"În anii care urmează vom vedea unele state care vor intra în incapacitate de plată", a avertizat Kenneth Rogoff. El a nominalizat Ucraina, Letonia, România, Ungaria şi Grecia printre ţările aflate în pericol, dar a explicat că Irlanda şi Portugalia se confruntă şi ele cu probleme.
"Cu ajutorul FMI au cumpărat timp, dar nu toate vor supravieţui provocărilor", a afirmat profesorul de la Universitatea Harvard
1. fără titlu
(mesaj trimis de marmic în data de 29.01.2010, 01:23)
Potential de crestere de 5-6%? A trecut etapa aceasta! Pe ce s-a bazat cresterea economica de pana in 2008? Am inceput sa producem mai mult decat germanii? Sau am consumat mai mult decat americanii cand creditul era la ordinea zilei? Ce sa recuperam din 2009, casele scoase de banci la mezat pentru neplata ratelor? Sa nu ne imbatam cu apa rece ca exporturile merg bine. O astfel de remarca nu poate fi facuta decat daca este relationata cu importurile si nu cred ca am ajuns sa avem o balanta comerciala excedentara.
Cu bine!