Preşedintele american Donald Trump l-a acuzat miercuri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că este un "dictator" şi l-a avertizat că trebuie să acţioneze rapid pentru a asigura pacea sau riscă să-şi piardă ţara, adâncind o dispută între cei doi lideri care a alarmat oficialii europeni, potrivit news.ro.
Atacurile extraordinare - la o zi după ce Trump a susţinut că Ucraina a fost de vină pentru invazia Rusiei din 2022 - au sporit îngrijorarea aliaţilor SUA din Europa că abordarea lui Trump de a pune capăt conflictului Rusia-Ucraina ar putea avantaja Moscova. Şi la Washington au fost voci inclusiv printre republicanii lui Trump care au simţit nevoia să se delimiteze de afirmaţiile preşedintelui.
La mai puţin de o lună de preşedinţie, Trump a răsturnat politica SUA privind războiul, punând capăt unei campanii de izolare a Rusiei cu o convorbire telefonică Trump-Putin şi cu discuţii între înalţi oficiali americani şi ruşi care au exclus Ucraina. Însă ultimele remarci ale lui Trump despre Zelenski şi insistenţa sa de a organiza alegeri au produs consternare.
Câţiva dintre colegii republicani ai lui Trump din Congres au declarat că nu sunt de acord cu afirmaţia preşedintelui potrivit căreia Zelenski este un dictator şi Ucraina poartă responsabilitatea pentru invazia Rusiei. Cea mai remarcabilă luare de poziţie vine din partea lui Mike Pence, fostul vicepreşedinte american în primul mandat al lui Donald Trump.
"Dle preşedinte, Ucraina nu a "început" acest război. Rusia a lansat o invazie brutală şi neprovocată, soldată cu sute de mii de victime. Drumul spre pace trebuie să fie construit pe baza adevărului", a scris pe X Mike Pence şi a dat link la articolul Fox News din 24 februarie 2022 intitulat "Rusia invadează Ucraina în cel mai mare atac din Europa de la al Doilea Război Mondial".
Deşi nu l-a criticat direct pe Trump, liderul majorităţii republicane din Senat, John Thune - un vechi susţinător al Ucrainei - a spus că Trump are nevoie de "spaţiu" pentru a lucra la un acord de pace şi de sprijin din partea Congresului.
"Cred că este în interesul tuturor, Ucraina, Rusia, Europa, Statele Unite, dacă se poate ajunge la o încheiere paşnică a războiului. Deci despre asta este vorba în acest moment şi cred că majoritatea dintre noi dorim să le sprijinim eforturile pe măsură ce se îndreaptă în această direcţie şi sperăm să ajungă la un rezultat pozitiv", a comentat Thune.
Spre deosebire de Trump, el a spus că "nu există nicio îndoială" că Rusia este "agresorul aici". Thune a ignorat însă întrebările despre ultima postare a lui Trump pe Truth Social, în care îl numeşte pe Zelenski "dictator", menţionează news.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 08:34)
Adevar spune acest personaj.
Nu Ucraina a inceput acest razboi ci cainii care latrau la portile Rusiei.
O lume intreaga stie cine sunt criminalii, nu trebuie sa ne spuna el.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 09:09)
Presedintele Zelenski ar trebui sa se abtina macar cateva zile sa mai raspunda la atacurile furibunde ale geniului stabil. Trebuie sa aiba putina rabdare, deja o parte din congresmanii republicani se ridica in apararea Ucrainei.
In Congresul american, dincolo de gruparea hard conspirationista exita o majoritate mai tacuta de oameni foarte inteligenti si care inteleg perfect care sunt interesele de securitate ale SUA.
Aceasta majoritate tacuta incepe sa se mobilizeze acum in apararea interesului national al SUA: liderul majoritatii republicane din Senat, John Thune, senatorul Lindsey Graham, senatorul John Kennedy (fara legatura de rudenie cu antivaccinistul), senatoarea Susan Collins, senatoarea Lisa Murkowski, senatorul Eric Schmitt etc.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 09:09)
Doar admiratorii dictatorilor gen Putin au atfel de argumente shubrede, de tip comunist, vorbind in numele "lumii intregi".
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 09:11)
Foarte corect. Zelenski a intzeles shi ishi va tzine gura.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 09:32)
Da.Nu putem spune daca peste 4 ani, sau mai multi, SUA va mai fi o democratie, dar deocamdata Congresul american are un cuvant greu de spus, inclusiv asupra cheltuielilor bugetare.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 09:53)
Va fi oligarhie, ca la putin
2. Nu Ucraina a inceput razboiul
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2025, 09:45)
Nu Ucraina a inceput razboiul dar Ucraina e cea care a crescut un sarpe la san si a sarit calul cu cheltuielile militare cerand cat mai multi bani in stanga si in dreapta. De aceea Urcaina merita o pace durabila ca intelegere intre SUA si Rusia fara nicio implicare din partea Europei ca nu are de ce - Ucraina nu e in UE