Milionarii în euro pot primi bonuri de masă dacă donează sânge

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 aprilie 2023

Milionarii în euro pot primi bonuri de masă dacă donează sânge

Vestea săptămânii trecute a fost că, în sistemul Bursei de Valori, a fost înregistrată o tranzacţie de cumpărare de titluri de stat în lei în valoare de 500.000 unităţi (50 milioane lei), cumpărătorul beneficiind de statutul de donator de sânge şi de dobând[ preferenţială de 7,7% pe an, faţă de 6,7% pentru tranşa standard a investitorilor nedonatori.

Nu am citit nimic legat de celelalte avantaje aferente statutului de donator de sânge, aş fi fost curios dacă posesorul celor 10 milioane euro, echivalent lei, şi-a ridicat, de pildă, şi bonurile de masă sau dacă a profitat de şansa de a achiziţiona un abonament RATB la jumătate de preţ, dincolo de faptul că a obţinut o dobândă mai mare.

Merită menţionat că cei care donează sânge şi vor să investească în progrmaul Fidelis au acces la o dobândă în lei comparabilă cu cea pe care statul o plăteşte în prezent băncilor pentru un plasament pe 15 ani (7,7%).

Sigur, cârcotaşii ar putea remarca faptul că dobânda de 6,7% cu care sunt momiţi nedonatorii de sânge a ajuns semnificativ sub ce oferă unele bănci la depozitele la termen, unde dobânzile sunt de 8-9% (7,2-8,1% net).

Ce surprinde este faptul că, în aprilie, statul nu a lansat nicio emisiune Tezaur pentru populaţie, titlurile de stat oferite celor care le cumpără prin Trezorerii şi Poştă, un fenomen deosebit de rar în ultima vreme (nu s-a mai întâmplat de pe vremea Guvernului Cîţu să vedem luni fără emisiuni Tezaur).

De parcă autorităţile au dorit cu tot dinadinsul să ofere oportunităţi doar celor care investesc în titlurile listate (programul Fidelis), cu focalizare specială pe donatorii de sânge.

O fi vreo criză de sânge majoră şi nu ştim noi? O fi vreo dedicaţie pentru "balene" cu milioane de euro în cont şi care se pot strecura astfel spre randamente mai bune cu sume mari şi risc zero (la bănci se lovesc de plafonul de garantare de 100.000 euro, deci au riscuri peste)?

Apariţia donatorului cu 10 milioane de euro în cont ar indica a doua variantă, lipsa programului Tezaur în această lună ar indica spre prima, iar adevărul ar putea fi la mijloc (poate o combinaţie între cele două).

Aştept cu interes debutul ofertei publice pentru Hidroelectrica pentru a vedea dacă nu cumva apar iniţiative comparabile.

Dacă se pot oferi dobânzi mai mari la titlurile de stat pentru donatori, de ce n-am avea şi subscrieri garantate la un anumit preţ pentru acţiuni? Că doar abia ce s-au obişnuit milionarii nostri în euro să doneze...

Sau o Loterie pentru donatori precum am mai avut una pentru vaccinaţii anti-Covid? Deşi mă tem ca nu cumva să le câştige şi pe acestea cine trebuie dacă stimulentele sunt intesante.

Ce vreau să spun în final este că dacă tot gândim programe de stimulare a implicării sociale în domeniile unde statul se confruntă cu probleme, n-ar strica să fie setate nişte bariere care să împiedice abuzurile.

La ce bun că a mai fost redusă suma minimă de participare la ultima emisiune Fidelis de la 5.000 lei la 500 de lei dacă avem donatori mulţi-milionari care se grăbesc să profite de dobânzile mai bune? Astfel încât 100.000 euro, cât e plafonul de garantare la bănci, ar fi fost un prag de sus rezonabil pentru participarea la programul Fidelis pentru donatori.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ce dobanda a oferit 1 kg de zahar in 2 ani de la 2,5 lei la 5,5 respectiv 5,8-5,9 lei?

    s c cret 

    1. daca vinzi sau cumperi. dar ca sa vinzi trebuie sa muncesti la zaharul acela.

    ce dobanda a oferit 1 kg de cartofi de la 0,9 - 1,5 lei la 2,8 - 3 -3,2 lei pe kg?

    s c cret 

    Da, da cred ca a fost cu dedicatie speciala pt unii donatori mai speciali cu milioane de euro de donat la stat.

    1. Ruleaza specialii banii!

    Buna analiza

    Orcine este sanatos poate dona sange de 3-4 ori pe an si primeste o zi libera platita + bonuri de masa in valoare de 66 ron si se poate cere anual o analiza de sange si se doneaza 450ml de sange. Majoritatea donatorilor din localitatea mea sunt oameni cu venituri mici si asa isi mai rotunjesc veniturile si probabil deacea a fost micsorat plafonul. Si sa nu uitati ca sangele donat salveaza vieti.

    Probabil e vreun pesedist, ca e clar cu dedicatie..

    1. La hidro,preț preferențial dacă donezi un rinichi))))Pregătiți-vă să rămâneți fără organe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb