Militarii români au murit într-un schimb de focuri cu afgani, îmbrăcaţi în uniforma de securitate

Andrei Stan
Miscellanea / 8 mai 2016

Militarii români au murit într-un schimb de focuri cu afgani, îmbrăcaţi în uniforma de securitate

Doi militari români au murit sâmbătă în apropiere de Kandahar, iar un al treilea a fost rănit

---------

Actualizare 12:10

MApN a transmis astăzi primele constatări în cazul morţii celor doi militari români în Afganistan şi rănirea altuia, confimând, astfel, informaţiile misiunii NATO că soldaţii au fost ucişi de afgani îmbrăcaţi în uniforma forţelor de securitate afgane.

"Militarii români îi instruiau, într-o bază de pregătire din apropierea localităţii Kandahar, pe poliţiştii afgani, când s-a deschis focul asupra lor de către persoane purtând uniforma forţelor de securitate afgane. Militarii români au acţionat conform procedurilor din teatrul de operaţii: au ripostat cu foc, ucigându-i pe agresori şi au asigurat zona", a precizat Ministerul Apărării Naţionale pe site-ul său.

În schimbul de focuri, care a durat 3-4 minute, trei militari români au fost răniţi. După primirea primului ajutor, răniţii au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital. Din nefericite, doi dintre ei au decedat.

Al treilea militar a fost evacuat, astăzi, de la ora 10.30, la un spital militar american din Germania şi se află în stare stabilă, mai precizează ministerul.

Potrivit MApN, investigaţia continuă, împreună cu reprezentanţi ai forţelor aliate.

"La nivelul Statului Major General au fost stabilite măsuri pentru creşterea gradului de securitate al militarilor noştri în cadrul misiunilor comune de instruire şi repatrierea cu onoruri militare a militarilor căzuţi la datorie", mai transmite ministerul.

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:17 Dragnea: "Am aflat cu tristeţe vestea morţii celor doi militari; vor rămâne veşnic în amintirea noastră"

Plutonierul Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu, care şi-au pierdut viaţa sâmbătă în Afganistan, şi-au servit ţara cu mult curaj şi devotament, consideră liderul PSD, Liviu Dragnea, care a transmis condoleanţe familiilor îndoliate, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

''Am aflat cu profundă tristeţe vestea morţii celor doi militari români căzuţi la datorie în timpul unei misiuni în Afganistan. Plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian şi-au servit ţara cu devotament şi vor rămâne veşnic în amintirea noastră. Pe această cale aş vrea să transmit sincere condoleanţe familiilor îndoliate. În aceste momente, gândurile noastre se îndreaptă spre al treilea militar român rănit, căruia îi dorim însănătoşire grabnică'', a afirmat Liviu Dragnea.

(S.A.)

-----------

Actualizare 10:54 Militarii români ucişi în Afganistan, împuşcaţi de indivizi în uniforme, în ceea ce pare a fi un atac taliban

Cei doi militari români morţi în provincia afgană Kandahar au fost împuşcaţi de indivizi îmbrăcaţi în uniforme ale serviciilor de securitate afgane, anunţă Misiunea NATO din Afganistan, atacul fiind cel mai probabil opera mişcării talibane afgane.

"Doi membri ai Misiunii NATO «Susţinere determinată» («Resolute Support») au murit sâmbătă dimineaţă după ce doi indivizi care purtau uniforme ale serviciilor de securitate afgane au deschis focul" în cursul unei sesiuni de instruire, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică, potrivit agenţiei AFP, citată de Mediafax.

"Militari NATO au ripostat atacului, împuşcându-i mortal pe cei doi atacatori", precizează NATO.

Autorităţile afgane au comunicat că incidentul a avut loc într-o bază militară din provincia Kandahar, precizând că doi militari străini au fost ucişi, iar alţi doi au fost răniţi.

În Afganistan s-au înregistrat frecvent incidente în care simpatizanţi ai talibanilor s-au infiltrat în serviciile de securitate afgane pentru a ataca membri ai coaliţiei internaţionale. Zeci de militari străini, majoritatea americani, au fost ucişi în ultimii ani în atacuri similare.

Atacul nu a fost încă revendicat, dar aproape sigur a fost organizat de insurgenţii talibani afgani, care au intensificat recent operaţiunile contra serviciilor de securitate afgane şi a membrilor coaliţiei internaţionale.

(S.A.)

-----------

Actualizare 10:45 Ambasadorul SUA în România transmite condoleanţe la moartea celor doi militari români în Afganistan

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, transmite condoleanţe familiilor celor doi militari români aflaţi în misiune în Afganistan şi consideră că valoarea soldaţilor români în cadrul misiunii NATO "continuă să demonstreze cel mai înalt grad de angajament în apărarea libertăţii şi democraţiei", potrivit unui comunicat de presă.

"Am fost întristat să aflu de moartea plutonierului Iulian Dumitrescu şi a sergentului Adrian Vizireanu, în urma unui incident ce a avut loc în Kandahar, Afganistan, şi de rănirea unui al treilea militar român", afirmă Klemm, în comunicatul al Ambasadei SUA la Bucureşti.

"Doresc să îmi prezint condoleanţele, din partea mea şi a Statelor Unite ale Americii, către familiile şi prietenii plutonierului Dumitrescu şi sergentului Vizireanu şi către colegii lor. De asemenea, îi doresc o refacere rapidă soldatului rănit", a precizat ambasadorul.

Acesta apreciază implicarea forţelor române în misiunea NATO din Afganistan. "Valoarea soldaţilor români în cadrul misiunii NATO în Afganistan continuă să demonstreze cel mai înalt grad de angajament în apărarea libertăţii şi democraţiei", spune Hans Klemm.

(S.A.)

----------

MApN:Cei doi militari morţi în Afganistan vor fi avansaţi post-mortem la gradul de sublocotenent

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, îi va avansa la gradul de sublocotenent post-mortem pe plutonierul Iulian Dumitrescu şi pe sergentul Adrian Vizireanu, care şi-au pierdut viaţa în timpul executării unei misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan, informează MApN prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit ministerului, crosul veteranilor de război "VeteRUN - Cupa Steaua", programat pentru duminică, de la ora 11:00, a fost amânat pentru o dată ulterioară.

Luni, la ora 8:00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari.

"Conducerea ministerului îşi exprimă profundul regret pentru pierderea celor doi militari, este alături de familiile greu încercate şi se informează în permanenţă despre evoluţia stării de sănătate a militarului rănit", se mai arată în comunicatul MApN.

Doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, la ora 10:45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani, a transmis sâmbătă, într-un comunicat de presă, Ministerul Apărării Naţionale.

"În urma incidentului, celor trei militari de la forţele pentru operaţii speciale, care au fost răniţi, li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportaţi imediat la spitalul militar cel mai apropiat. Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit, iar starea militarului rănit este stabilă şi urmează să fie transferat la un spital din Germania", a precizat MApN.

Familiile victimelor au fost anunţate, iar incidentul este anchetat de o comisie militară.

"Am aflat cu profundă tristeţe despre moartea militarilor care au căzut la datorie astăzi, în timpul executării unei misiuni în Afganistan. Atât personal, cât şi în numele tuturor militarilor români, transmit condoleanţe familiilor, prietenilor şi camarazilor lor de arme. Dumnezeu să-i odihnească pe aceşti bravi ostaşi şi buni români!", a declarat ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

Preşedintele Iohannis a transmis condoleanţe familiilor militarilor români morţi în Afganistan

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a celor doi militari români căzuţi la datorie în timpul unei misiuni în Afganistan, a informat Administraţia Prezidenţială.

"Am primit cu durere vestea încetării din viaţă a celor doi militari români căzuţi la datorie astăzi, în Afganistan. Militarii noştri şi-au servit ţara cu devotament şi curaj şi vor rămâne veşnic în amintirea mea şi a poporului român. În aceste momente de tristeţe, transmit sincere condoleanţe familiilor îndoliate. Militarului rănit în aceeaşi misiune îi urez însănătoşire grabnică şi să se întoarcă cu bine acasă", a transmis şeful statului.

Cioloş a transmis şi el condoleanţe familiilor militarilor decedaţi în apropiere de Kandahar

Premierul Dacian Cioloş a transmis sâmbătă condoleanţe familiilor celor doi militari români care au murit în timpul unei misiuni în Afganistan, precizând că ţara noastră va onora memoria acestor tineri aşa cum se cuvine.

"Sunt profund îndurerat de pierderea celor doi militari români, Iulian Dumitrescu şi Adrian Vizireanu, în urma unei misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan. Transmit sincere condoleanţe şi sunt alături de familiile acestora şi le asigur că România va onora memoria acestor tineri aşa cum se cuvine. De asemenea, urmăresc alături de Ministerul Apărării Naţionale starea de sănătate a celui de-a treilea militar rănit şi îi vom oferi tot sprijinul necesar", a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb