Minerii au de gînd să iasă în stradă

Robert Iloviceanu
Ziarul BURSA #Politică / 26 octombrie 2005

Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) Cartel Alfa solicită guvernului să găsească măsurile necesare pentru a realiza în bune condiţii strategia de restructurare a sectorului minier. Centrala Naţională Minieră, membră a CNS Cartel Alfa, s-a declarat nemulţumită de felul în care se desfăşoară procesul de restructurare şi pregăteşte un miting de protest pe 4 noiembrie la Baia Mare şi unul la Bucureşti pe data de 25 noiembrie.

CNS Cartel Alfa susţine acţiunile minerilor şi îi sprijină pe aceştia în toate demersurile întreprinse pentru rezolvarea revendicărilor lor. Potrivit CNS, deşi Guvernul a aprobat anul trecut şi a reconfirmat anul acesta strategia de restructurare a sectorului minier, nu există un dialog pentru a pune în aplicare acest demers şi nici bugetul adecvat pentru ca restructurarea să se realizeze în condiţii normale.

Măsurile de restructurare nu pot fi aplicate din lipsa banilor

Bogdan Hossu, preşedintele CNS, ne-a declarat: "O parte dintre măsurile procesului de restructurare a sectorului minier a fost negociată cu sindicatele şi aprobate prin acte normative, dar nu pot fi aplicate din lipsa alocării de buget. Proiectul prevede închiderea minelor afectate şi disponibilizarea unui număr de 31.000 de mineri (anul 2005 - 7000 de mineri; anul 2006 - 10.000; anul 2007 - 7000; anul 2008 - 7000) în perioada 2005-2008.

Ca această restructurare să se desfăşoare fără crize sociale este nevoie şi de atragerea de investitori care să creeze noi locuri de muncă. Aceasta pe lîngă măsurile de acompaniament social pasiv, prin acordarea de plăţi compensatorii şi programe de reconversie profesională pentru reintegrarea pe piaţa forţei de muncă a persoanelor disponibilizate".

Autorităţile declară că sînt "deschise la dialog"

Sorin Găman, directorul general al direcţiei resurselor miniere din Ministerul Economiei şi Industriei, ne-a declarat: "Ministerul este deschis la un dialog cu reprezentanţii CNS pentru a hotărî împreună paşii următori cu privire la respectarea strategiei de restructurare a sectorului minier".

Referitor la cele afirmate de CNS, Sorin Găman ne-a declarat: "CNS a fost informat în urma unor discuţii directe despre fiecare pas pe care îl vom face în procesul de restructurare a sectorului minier. Bugetul pe 2006 nu a fost aprobat, iar cu privire la disponibilizări este vorba de 1000 de persoane pe an în perioada 2007-2010".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb