Ministrul interimar al Comunicaţiilor, Dragoş Tudorache, a afirmat, luni, că a solicitat conducerii Poştei Române să comande un audit serios pentru a credibiliza instituţia.
"Am cerut Poştei Române să facă un audit serios pentru a se credibiliza. Este foarte important ca toate acuzaţiile referitoare la modul în care compania funcţionează să fie lămurite", a spus Tudorache.
Întrebat ce se întâmplă cu amenda pe care Consiliul Concurenţei a aplicat-o Poştei Române, ministrul interimar al Comunicaţiilor a menţionat că sancţiunea este contestată în instanţă.
"Poşta a avut ocazia să meargă în instanţă şi să conteste amenda de la Consiliul Concurenţei. De aceea, deocamdată trebuie să lăsăm instanţa să-şi spună cuvântul. Dincolo de eforturile pe care Poşta le face în intern, există discuţii între ANCOM (Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii - n.r.), MCSI (Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - n.r.), MFP (Ministerul Finanţelor Publice - n.r.) pentru o nouă infuzie de capital sau o conversie a datoriilor în acţiuni. Căutăm la acest moment soluţii pentru gestionarea acestor datorii istorice. Listarea la Bursă este o soluţie, dar nu vreau să speculez. Suntem într-o analiză serioasă la acest moment", a subliniat Tudorache, potrivit Agerpres.
Poşta Română a încheiat anul 2015 cu un profit operaţional de 6,8 milioane de lei. Rezultatul final a fost afectat negativ de amenda Consiliului Concurenţei (33 de milioane de lei), pentru fapte presupus a fi săvârşite în perioada 2011 - 2012 şi pe care Poşta Română a contestat-o în instanţă. În bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei pentru anul 2016 este prevăzut un rezultat brut pozitiv de 4 milioane de lei.
Printre obiectivele companiei, pentru perioada 2015 - 2019, se află realizarea de profit anual cel puţin la nivelurile prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli al Poştei Române, modernizarea informatică şi informaţională, dar şi creşterea satisfacţiei clienţilor
• Tudorache: Circa 600 de localităţi vor avea internet broadband până la finele anului, prin Ro-Net
Aproximativ 600 de localităţi din mediul rural din cele 783 vor beneficia până la finele acestui an de internet în bandă largă, prin intermediul proiectului Ro-Net, a declarat Dragoş Tudorache, ministrul interimar al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.
Oficialul a precizat, totodată, că în cazul celorlalte localităţi se va încerca finalizarea lucrărilor pe alt proiect dedicat Reţelei de Noua Generaţie, pentru care există un buget de 100 de milioane de euro, pe noul exerciţiu financiar 2014 - 2020.
"Proiectul Ro-Net nu a fost în una din cele mai bune situaţii la preluarea mandatului noului Guvern. Proiectul a fost fazat la un moment dat. Primele 99 de localităţi au fost predate pe vechiul ciclu financiar, iar restul urmează să fie finalizat pe noul exerciţiu financiar. Partea bună este că, fiind fazat pe ciclul financiar 2014 - 2020, localităţile care nu vor fi finalizate până la perioada limită, respectiv 23 decembrie 2016, pentru a evita corecţiile pe acest proiect, le vom deduce din bugetul proiectului şi le vom include în Reţeaua de Noua Generaţie", a explicat Tudorache.
Potrivit ministrului, până la finele acestui an, ar urma ca lucrările în proiectul Ro-Net să fie încheiate pentru aproximativ 600 de localităţi.
"La ora actuală, pot să vă spun că, până la sfârşitul acestui an, se vor finaliza lucrările în circa 600 de localităţi din mediul rural. Obiectivul nostru este să maximizăm lucrările pentru a evita corecţii de la Comisia Europeană. Un interes obiectiv pe care statul îl are este că avem nevoie, ca ţară, să acoperim zonele albe, fără internet. Am purtat deja discuţii cu Comisia Europeană, suntem optimişti că putem include restul de localităţi nefinalizate din Ro-Net în Reţeaua de Nouă Generaţie", a spus Dragoş Tudorache.
RO-NET este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.
Potrivit MCSI, "RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate ca "zone albe" iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice".
• Noul ministru al Comunicaţiilor va fi anunţat miercuri
Noul ministru al Comunicaţiilor va fi anunţat miercuri, zi în care va depune şi jurământul de învestitură, a anunţat, luni, într-un briefing de presă, Dragoş Tudorache, ministrul interimar al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.
"Am căutat pe cineva care să înţeleagă foarte bine ce se întâmplă în administraţia publică. Este o persoană din domeniu, din industrie, dar numele îl veţi afla miercuri", a declarat luni ministrul interimar al Comunicaţiilor.
Fostul ministru al Comunicaţiilor, Marius Bostan, a fost schimbat din funcţie la începutul lunii iulie, printr-o decizie a premierului Dacian Cioloş.