Ministerul de Finanţe a împrumutat 300 milioane de lei de pe piaţa internă

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 aprilie 2021


BCR: "Obligaţiunile guvernamentale în lei au beneficiat în ultimele zile de calmarea situaţiei politice în cadrul coaliţiei şi de îmbunătăţirea perspectivei de rating S&P la stabilă de la negativă"

În piaţa secundară, randamentul pe 10 ani al României a scăzut la 3%, cel mai scăzut nivel din februarie încoace

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri, de pe piaţa internă, 300 milioane de lei printr-o emisiune de titluri de stat pe 13 ani, potrivit datelor publicate pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR). Aceasta a fost şaptea licitaţie cu succes din aprilie dintr-un total de opt - fără a lua în calcul împrumutul de 3,5 miliarde de euro luat de pe pieţele externe - şi a doua licitaţie de bonduri suverane după anunţul pozitiv al agenţiei S&P.

Licitaţia de ieri pentru obligaţiuni cu scadenţa octombrie 2034 a atras oferte de 708,4 milioane de lei, la o valoare de prospect de 300 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că emisiunea a avut un raport bid-to-cover bun de peste 2.5 lei pentru fiecare leu vândut. Randamentul mediu de împrumut a fost de 3,86%, în scădere cu 3 puncte de bază faţă de ultima licitaţie pe această scadenţă, de la finalul lunii martie. Faţă de licitaţia de pe aceeaşi scadenţă de la mijlocul lunii februarie, când costurile de finanţare erau pe o tendinţă ascendentă, randamentul acceptat ieri de Finanţe este mai mare cu 11 puncte de bază, adică cu 0,11%.

Lunile februarie şi martie au fost luni în care s-a consemnat o creştere a costurilor de finanţare la nivel global în contextul recalibrării aşteptărilor inflaţioniste şi aşteptărilor privind creşterea economică. Luna aprilie a adus o liniştire a turbulenţelor financiare externe care au condus la creşterea randamentelor în lunile februarie şi martie, luni în care Finanţele au avut licitaţii cu cereri foarte slabe sau randamente în creştere care au fost respinse de oficialii guvernamentali. Inclusiv în aprilie Ministerul Finanţelor a respins ofertele la o licitaţie de titluri în valoare de 200 de milioane de lei considerând costurile drept prea ridicate.

Ieri, în piaţa secundară, randamentul pe scadenţa 10 ani a României a scăzut la un minim al ultimelor două luni, respectiv 3%, după ce în debutul lunii martie a urcat la 3,4% de la 2,66% în 11 februarie. Recuperarea terenului pierdut a venit pe fondul scăderii randamentelor pe pieţele externe, în special pe piaţa de obligaţiuni din Statele Unite.

România înregistrează una din cele mai reduse creşteri ale randamentelor suverane pe 10 ani din regiune pentru perioada scursă de la debutul acestui an, de doar +7 puncte de bază comparativ cu +64 puncte de bază la bondurile Ungariei pe 10 ani. Amintim că BNR a intrat pentru scurt timp la cumpărare în piaţa secundară în prima parte a lunii martie pentru a transmite un semnal cu privire la costurile de finanţare acceptabile din acest an în condiţiile în care România are de finanţat un deficit bugetar de 80 de miliarde de lei în 2021 şi deficite bugetare încă mari în anii viitori. Intrarea BNR pe piaţa secundară s-a întâmplat după o emisiune de obligaţiuni ratată a Ministerului de Finanţe ţinută luni, 8 martie.

La licitaţia de luni pentru obligaţiuni în valoare de 500 de milioane de lei, cu maturitatea octombrie 2027, Ministerul Finanţelor a împrumutat 633,1 milioane de lei la un randament mediu de 2,77%, mai mic cu 4 puncte de bază comparativ cu ultima licitaţie pe această scadenţă, din finalul lunii martie. Cererea a fost de 633,1 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor realizează împrumuturile pentru finanţarea deficitului aprobat prin buget de 7,16% din PIB şi pentru refinanţarea datoriei publice ce ajunge la scadenţă anul acesta. Amintim că pe 22 martie Guvernul a avut o scadenţă de peste 9 miliarde de lei, plată care a îmbunătăţit lichiditatea din sistemul bancar ce a înregistrat un deficit de 2 miliarde de lei în raport cu BNR în luna martie.

Analiştii BCR arată că obligaţiunile emise de România au beneficiat în ultimele zile de aplanarea conflictului politic şi de decizia de vinerea trecută privind ratingul ţării noastre.

"Obligaţiunile guvernamentale în lei au beneficiat în ultimele zile de calmarea situaţiei politice în cadrul coaliţiei şi de îmbunătăţirea perspectivei de rating S&P la stabilă de la negativă. Randamentele au scăzut uşor pe piaţa secundară, iar piaţa primară a fost martora unor licitaţii de succes, cu cerere înaltă din partea investitorilor - obligaţiuni cu scadenţa în octombrie 2023 şi octombrie 2027", arată analiştii.

Aceştia mai precizează că diferenţa de randament dintre obligaţiunile în lei pe 10 ani şi cele pe 3 ani a s-a redus faţă de săptămâna trecută cu -6,5 puncte de bază, ajungând la 85.4 puncte de bază. Totodată, diferenţialul de randament între titlurile suverane pe 10 ani în lei faţă de cele similare în zloţi polonezi a scăzut cu -16.4 puncte de bază în ultima săptămână până la 159.9 puncte de bază, potrivit specialiştilor BCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb