MINISTERUL DE FINANŢE RĂSPUNDE SCRISORII COMISIEI EUROPENE: "România se va încadra în ţinta de deficit şi va rămâne sub 3%"

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 martie 2017

"România se va încadra în ţinta de deficit şi va rămâne sub 3%"

CE i-a cerut ministrului nostru de finanţe să anunţe măsurile de readucere a deficitului bugetar în ţintele Pactului de Stabilitate

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) dă asigurări că se va încadra într-un deficit de 3% şi răspunde, astfel, oficialilor Comisiei Europene (CE), care au avertizat, printr-o scrisoare, că deficitul nostru bugetar ar urma să depăşească 3%.

România a primit doar o scrisoare formală din partea comisarilor europeni Valdis Dombrovskis şi Pierre Moscovici, în contextul publicării de către Comisia Europeană a rapoartelor privind situaţia economică şi socială din statele membre, însă nu cuprinde referiri la dezechilibre economice, ci o preocupare despre o eventuală depăşire a ţintei de deficit pentru anul 2017, a anunţat, ieri, Ministerul Finanţelor.

Acesta subliniază, citat de News.ro: "Prin scrisoarea transmisă, Comisia Europeană se arată preocupată de o eventuală depăşire a ţintei de deficit pentru anul 2017. Conform bugetului de stat aprobat de Parlamentul României, Guvernul şi-a asumat un deficit bugetar sub 3%, cu respectarea criteriilor de la Maastricht. Diferenţa dintre cele două abordări este rezultatul aplicării unor metodologii diferite de estimare".

Analiza Comisiei Europene face parte din procedura Semestrului European şi include o evaluare a dezechilibrelor care există încă în unele state membre. Conform acestor rapoarte, Comisia Europeană a constatat dezechilibre economice în 12 state membre UE, situaţia acestora urmând să fie în continuare monitorizată, în timp ce "României i s-a transmis doar o scrisoare formală, fără a fi identificate dezechilibre economice".

Potrivit Ministerului de Finanţe, scrisoarea Comisiei Europene reprezintă o procedură formală în cadrul unui dialog instituţional constructiv: "Eeste un exerciţiu de transparenţă pe care îl apreciem ca fiind parte din demersul normal de comunicare către un stat membru, în situaţia în care prognoza CE indică anumite riscuri".

Ministerul Finanţelor Publice subliniază că, deşi cele două părţi au opinii diferite privind prognoza economică pentru anul 2017, totuşi "Guvernul României s-a angajat să implementeze un Program de guvernare menit sa aducă dezvoltare sustenabilă, investiţii în infrastructură şi creare de noi locuri de muncă, cu respectarea unei ţinte de deficit de sub 3% din PIB".

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis şi Comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare Pierre Moscovici au trimis ministrului nostru de Finanţe Viorel Ştefan o scrisoare în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma să depăşească 3% în 2017, ajungând la 3,6%, respectiv la 3,9% în 2018 şi cer Executivului să anunţe măsuri clare pentru reducerea lui.

Documentul citat menţionează: "Comisia Europeană a dat publicităţii, recent, Prognoza de Iarnă care conţine şi proiecţiile bugetare ale României. Comisia a remarcat creşterea abruptă faţă de anul anterior a deficitului bugetului general consolidat, la 2,8% în 2016. Documentul estimează un deficit de 3,6% din PIB pentru anul 2017 şi unul de 3,9% din PIB pentru anul 2018. Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 şi 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit".

Potrivit scrisorii CE, România va înregistra "deviaţii semnificative" ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, iar balanţa structurală va suferi "noi deteriorări" în 2017 şi 2018. Această situaţie este provocată de în principal de relaxarea indusă de reducerea unor taxe, combinat cu creşteri de pensii şi salarii, spun oficialii CE.

"Comisia va reexamina modul în care România îşi respectă obligaţiile prevăzute de Pactul de Stabilitate şi de Creştere pe baza Previziunilor de Primăvară, care vor conţine datele bugetare pentru anul 2016, validate în aprilie de Eurostat şi de următorul Program de convergenţă al României, care este aşteptat înainte dee jumătatea lunii aprilie. Este important ca măsurile necesare respectării obligaţiilor privind criteriile de deficit şi căii de ajustare în vederea atingerii MTO să fie credibil anunţate înainte de acest moment", se mai arată în document.

Bugetul pentru 2017 este fundamentat pe o creştere economică de 5,2% şi un deficit bugetar de 2,99%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb