Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a devenit, la sfârşitul lunii trecute, membru al Global Carbon Capture and Storage (CCS) Institut, cu sediul la Canberra, Australia, arată un comunicat al ministerului.
Includerea MECMA în această iniţiativă multinaţională, constituită în scopul accelerării implementării şi dezvoltării tehnologiilor de captare şi stocare a dioxidului de carbon, la nivel mondial, reprezintă o oportunitate de a prelua experienţa altor organizaţii privind tehnologiile CCS în elaborarea unor proiecte româneşti. Primul dintre acestea este Proiectul demonstrativ privind captarea şi stocarea carbonului în România pentru blocul nr.6 de 330 MW la S.C. Complexul Energetic Turceni S.A., bloc existent, reabilitat, cu funcţionare pe lignit, pentru care MECMA elaborează şi promovează documentaţia aplicaţiei pentru obţinerea finanţării comunitare prin mecanismul NER-300.
Apartenenţa la Global CCS Institute presupune schimbul de cunoştinţe, informaţii şi expertiză referitor la dezvoltarea şi desfăşurarea proiectelor CCS la scară comercială, sigure, rentabile şi sustenabile din punct de vedere al mediului; tehnologii de captare, transport şi stocare a emisiilor de dioxid de carbon şi furnizarea de expertiză cu privire la costurile şi beneficiile asociate acestor soluţii, precum şi cerinţele operaţionale şi legislative necesare pentru atingerea succesului; metode pentru a conferi încrederea în tehnologiile CCS şi de a da un impuls internaţional necesar soluţionării problemei urgente privind schimbările climatice.