Sistemul de învăţământ, aflat într-o reformă continuă în ultimii 23 de ani, va suferi începând cu 2015 noi modificări. În cazul în care ministrul Educaţiei se va schimba între timp, e posibil ca modificările să fie lovite de nulitate înainte să fie puse în aplicare. Nu ar fi o premieră.
Admiterea în liceu se va face, din 2015, cu media de minimum 5, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care a precizat că intervalul de doi ani până la intrarea în vigoare a reglementării este necesar pentru pregătirea acesteia. Anunţul a fost făcut de Remus Pricopie la prezentarea bilanţului anului şcolar 2012-3013 în Capitală. Media de admitere în liceu a fost calculată, până în anul şcolar 2013-2014, ca medie aritmetică dintre media notelor de la evaluarea naţională şi media generală a anilor de gimnaziu. Din anul şcolar 2013-2014, la calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75%, faţă de 50% în anii trecuţi, scăzând astfel la 25% ponderea notelor din ciclul gimnazial. Anul acesta, peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a, la prima etapă de repartizare în licee, cu medii sub 5, majoritatea acestora, respectiv 5.066, fiind repartizaţi în unităţi de învăţământ din mediul urban, iar 1.677, în licee din rural, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale.
O altă schimbare este legată de vârsta la care copii sunt încadraţi obligatorii în sistemul de învăţământ. Înscrierea la grădiniţă a copiilor de 5 ani va fi obligatorie începând din 2015. Potrivit ministrului Educaţiei, în prezent, ponderea de cuprindere în învăţământul preşcolar a acestei categorii de vârstă este de 98%. Astfel, potrivit lui Pricopie, toţi copiii în vârstă de 5 ani vor trebui înscrişi la grădiniţă, în grupa mare, din 2015.