Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară din cadrul Ministerului Finanţelor a constatat că Sectorul 1 al Capitalei a fost prejudiciat cu suma de 243.896.931,56 lei, în derularea contractului încheiat cu Compania Romprest Service SA, în 2008, de delegare a serviciilor de salubritate. Banii reprezintă diferenţa între tarifele facturate de Romprest şi achitate de Primăria Sectorului 1, fără bază legală şi/sau contractuală, mult supradimensionate şi creşterea de tarife cu indicele preţurilor de consum, precum şi contravaloarea unor servicii şi produse, neînscrise în contract şi ale căror tarife/preţuri nu au fost stabilite urmare procedurii de atribuire a contractului şi/sau potrivit legii.
Aceasta este una dintre concluziile procesului-verbal de inspecţie nr.5093/I din 20 iulie 2021, întocmit de Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară, inspecţie solicitată la sfârşitul anului trecut de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Echipa de control a efectuat calculul prejudiciului de la data de 31 august 2016, perioada anterioară fiind verificată de către Curtea de Conturi a României, care a constatat şi ea un prejudiciu de 94 milioane lei.
"După Curtea de Conturi şi Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), o nouă instituţie a statului îmi dă dreptate. Astfel, timp de şase luni, Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară din cadrul Ministerului de Finanţe a verificat ce s-a întâmplat cu fondurile publice din Sectorul 1. Iar astăzi a sosit procesul-verbal al controlului şi recunosc că nu mă aşteptam ca dimensiunea furtului din bani publici în Sectorul 1 să fie la acest nivel", a declarat, ieri, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 Bucureşti.
Ea a spus că va înainta la Direcţia Naţională Anticorupţie raportul de control întocmit de funcţionarii Ministerului Finanţelor Publice.
"Cine trebuie să plătească pentru acest jaf din bani publici, trebuie să o facă. Politicieni, funcţionari şi diverse autorităţi care au ales să nu vadă realitatea. Nimic din ce facem nu este în zadar. Chiar dacă compania de salubrizare continuă şantajul, lăsând voit gunoiul pe străzile din Capitală, noi vom merge până la capăt" a precizat Clotilde Armand.
Conform raportului întocmit de Ministerul Finanţelor publice, contractul de delegare a serviciilor de salubrizare a fost atribuit printr-o procedură de licitaţie deschisă, dar pe care Primăria Sectorului 1 a pregătit-o şi derulat-o, în perioada 2007-2008, cu nerespectări flagrante ale prevederilor legale, în scopul explicit de a atribui contractul către Romprest, procedura nefiind altceva decât o formalitate. Inspectorii din cadrul Ministerului Finanţelor afirmă că respectivul contract a fost încheiat şi derulat în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale, inclusiv în ceea ce priveşte tarifele facturate de Romprest şi achitate de Primăria Sectorului 1 din fonduri publice fără bază legală şi/sau contractuală. Mai mult, Primăria Sectorului 1 a "aprobat" prin actul adiţional nr. 7/12.06.2012 "indexarea" tarifelor cu 0,515, adică cu 51,5%, termen/procedură inexistentă în legislaţia incidentă, în condiţiile în care, potrivit legii, aprobarea este atribuţia consiliului local şi nu a primarului. Practic, conform inspectorilor fiscali, prin semnarea Actului adiţional nr. 7, Romprest şi-a autoaprobat indexarea tarifelor, situaţia fiind identică şi în cazul Actului adiţional nr. 11/16.09.2019.
Inspectorii susţin că faptele respective au prejudiciat bugetul Primăriei Sectorului 1 cu suma de 243.896.931,56 lei şi că acţiunile respective pot întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de gestiune frauduloasă şi abuz în serviciu.
Mai mult, echipa de control din cadrul Ministerului Finanţelor Publice a dispus ca Primăria Sectorului 1 să recupereze, în următoarele şase luni, creanţa bugetară de 243.896.931,56 lei, de la Compania Romprest Service SA şi/sau de la persoanele răspunzătoare.
În urma acestui raport şi a situaţiei din Sectorul 1, primarul Clotilde Armand a solicitat, pentru a doua oară, prefectului Capitalei declararea stării de alertă în sector, din cauza munţilor de deşeuri de pe străzi. Potrivit documentului transmis de Comitetul local pentru situaţii de urgenţă, în Sectorul 1 ar fi 2700 de tone de gunoi stradal neridicat (resturi de mâncare, moloz, cauciucuri uzate, crengi de copaci, etc.).
"Inabilitatea celor două părţi, autoritatea locală şi firma de salubrizare, de a rezolva acest diferend, care se suprapune şi peste indisciplina unor cetăţeni, au generat această situaţie. Vom analiza dacă se poate rezolva situaţia alternativ, fără a declara starea de alertă. Dacă nu se poate, vom da curs cererii", a afirmat prefectul Alin Stoica.
Cu toate acestea, el a precizat că instaurarea stării de alertă în Sectorul 1 nu rezolvă problema contractuală existentă între Primărie şi firma de salubrizare, adăugând că problema respectivă se poate soluţiona pe cale amiabilă sau prin intermediul instanţei de judecată.
Cu privire la starea de lucruri din Sectorul 1 s-a pronunţat, ieri, şi Tanczos Barna, ministrul Mediului, care a declarat: "Este inadmisibil ca luni de zile să avem gunoaie pe stradă. Sectorul 1 este, practic, cel mai bogat sector, cea mai bogată unitate administrativ teritorială din România. Eu nu pot să accept ca un asemenea sector să nu fie în stare să-şi gestioneze această problemă. Alături de primărie, să vină şi Prefectura... Lege nu avem? Legea spune foarte clar ale cui sunt responsabilităţile. Eu văd, totuşi, că Sectorul 1 are bani. De ani de zile plăteşte serviciile de salubritate ale cetăţenilor... Dacă aceşti bani s-ar fi dus în investiţii în ultimii ani, cu siguranţă Sectorul 1 ar avea deja poate cel mai modern sistem din lume. Trebuie asumare de răspundere, decizii urgente şi soluţii pentru Sectorul 1. Altfel, riscăm să avem gunoaie peste tot, deşeuri la fiecare colţ de stradă, să avem acest pericol constant din punct de vedere al sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor".
Situaţia gunoaielor neridicate din sectorul 1 a redevenit critică în ultimele săptămâni, după ce numeroşi cetăţeni au reclamat riscul de îmbolnăvire din cauza mizeriei de pe străzi. De asemenea, în ultimele zile, conflictul dintre Clotilde Armand - primarul Sectorului 1 şi compania Romprest s-a acutizat, după ce edilul a înaintat către Direcţia Naţională Anticorupţie o plângere penală împotriva lui Bogdan Adimi, directorul general adjunct al firmei de salubritate, pentru abuz în serviciu.
De asemenea, primarul Sectorului 1 doreşte rezilierea contractului cu Romprest, pe motiv că operatorul practică tarife de câteva ori mai mari decât în alte oraşe pentru ridicarea deşeurilor.
Contractul cum Romprest a fost încheiat în iunie 2008 de liberalul Andrei Chiliman, în calitate de primar al Sectorului 1. Actul a fost semnat în aceeaşi zi în care Curtea de Apel Bucureşti a anulat întreaga procedură de achiziţie, dar contractul a rămas în vigoare deoarece nici o instituţie publică n-a cerut anularea lui în instanţă pe baza anulării procedurii.
În momentul semnării, valoarea estimată a contractului era de aproximativ 500 milioane euro, dar tarifele au fost modificate de-a lungul timpului.
Romprest a înaintat primăriei la începutul anului o estimare de buget de 240 de milioane de lei, pentru servicii de curăţare a străzilor, colectare şi depozitare a deşeurilor şi deszăpezire. Primarul Clotilde Armand a refuzat să mai plătească o serie de facturi pentru anul trecut, în valoare de peste 14 milioane de euro, pe motiv că tarifele practicate de companie sunt de 4-5 ori mai mari decât în alte oraşe şi a acuzat compania că a facturat lucrări neexecutate în realitate.
1. Să meargă în Justiție
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2021, 03:58)
Să meargă nebuna în Justiție cu acest raport și sa-și ceara dreptul, dacă crede că aceste creșteri de prețuri au fost stabilite necontractual și n-a semnat nimeni din primărie că le acceptă.
Deja situația gunoaielor e nesimțire crasă.
Sa ceară, nene, în Justiție rezilierea dacă are dreptate...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2021, 09:47)
Nu are rost sa ceara ceva de la justitie pentru ca ea este justitia. Cand zice ca este din Franta, bebelush alb, multi idioti cad pe spate. Daca nu o sa fie cum vrea ea, apeleaza la ambasadorii ingrijorati si la drulau si se face 'dreptatea' ei.
2. Civilizat ar fi
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2021, 13:48)
Civilizat ar fi ca nespălata USR sa adune drku gunoiul și apoi să se judece cât vrea ea cu Romprestu pe contract.
Bucureștiul a ajuns mai mizerabil ca Parisu.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2021, 22:06)
Incredibil ce comentarii de maimuțe nespălate! Bine ar fi sa se trezească romanii în 2024 și sa trimita tot jegul și mizeria la pubela de gunoi a istoriei. Măcar atât după 32 de ani de suportat aceasta plaga postcomunista, ce a supt sângele acestui popor fără absolut nici o jena.
3. fără titlu
(mesaj trimis de teo în data de 23.07.2021, 16:56)
hAules baules,
postacii ROmprest PNL au invatat sa scrie ,
bai nu va crede nimenea , sunteti mai jegosi ca si cosurile de gunoi pline de la noi din Sector.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Alex în data de 23.07.2021, 19:54)
Deci pare ca are dreptate Clotilde .