MINISTERUL FINANŢELOR ŞI INVESTITORII STRĂINI, ÎNTR-UN DIALOG AL SURZILOR: Da, da, nu, nu

MĂLINA BULAI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 septembrie 2011

Vicepreşedintele CIS, Şerban Toader, speră că propunerile mediului de afaceri privind modificarea Codului Fiscal vor fi luate în calcul în cele din urmă de autorităţi.

Vicepreşedintele CIS, Şerban Toader, speră că propunerile mediului de afaceri privind modificarea Codului Fiscal vor fi luate în calcul în cele din urmă de autorităţi.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a luat în calcul doar o mică parte dintre propunerile investitorilor străini privind modificarea Codului Fiscal, cu toate că majoritatea acestora au fost considerate ca fiind rezonabile, iar procesul consultativ a fost sub aşteptări, au declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, membrii Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham România) şi ai Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

Ionuţ Simion, vicepreşedinte AmCham, a declarat: "Am făcut 220 de propuneri, cu şase luni înainte de modificarea legislaţiei, aşa cum prevede legea, şi le-am prezentat Minis-terului Finanţelor Publice. Acestea au fost analizate în cadrul unor dis-cuţii tehnice. Din păcate, doar o mică parte au fost luate în calcul de Finanţe". Propunerile mediului de afaceri se refereau la câteva clarificări tehnice, dar şi la măsuri de politică fiscală necesare îmbunătăţirii sistemului fiscal.

Ionuţ Simion a mai precizat: "Când avem discuţii, cei de la minis-ter dau din cap < da, da >, dar când vine vorba de adoptarea propunerilor spun < nu, nu >. În ceea ce priveşte propunerile tehnice, atitudinea Ministerului Finanţelor ne bulversează pentru că acestea vin de la oameni care aplică legea. Credem că este foarte greu pentru cei de la minister să înţeleagă modul în care colegii lor de la ANAF înţeleg legea. Mi-e greu să înţeleg de ce nu adoptă aceste măsuri".

Avocatul Gabriel Biriş a spus: "Ei (n.r. Ministerul Finanţelor) nu vor să-şi asume responsabilităţi", iar de cele mai multe ori, nu înţeleg măsurile care le sunt prezentate de specialişti.

Şerban Toader, vicepreşedinte al CIS, speră că propunerile vor fi luate în calcul în cele din urmă de autorităţi: "Doar o mică parte dintre recomandări au fost preluate. Privim spre viitor cu optimism".

Ne dorim cât mai puţine ordonanţe adoptate fără consultarea mediului de afaceri şi ne exprimăm speranţa că şi restul propunerilor vor fi luate în considerare cu ocazia rescrierii Codului fiscal, care ar trebui să intre în vigoare la începutul anului viitor".

Ionuţ Simion: Creşterea colectării taxelor ar putea aduce 12 miliarde de euro la buget

Media europeană de colectare a taxelor şi impozitelor este de 42-44% din Produsul Intern Brut (PIB), în timp ce, în România, aceas-tă medie este cu 10% mai mică, potrivit lui Ionuţ Simion.

Reprezentanţii AmCham şi CIS spun că măsurile de modificare a Codului Fiscal propuse de investitorii străini au în vedere modernizarea sis-temului fiscal şi că nu se poate vorbi de noi taxe şi impozite dacă nu se îmbunătăţeşte gradul de colectare.

Ionuţ Simion, vicepreşedintele AmCham România, a declarat că o creştere de 10% a colectării taxelor în ţara noastră ar însemna o contribuţie de 12 miliarde de euro la bugetul de stat. Domnia sa, care este şi coordonatorul propunerilor de modificare a Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală elaborate de AmCham şi CIS, a adăugat: "Imaginaţi-vă câte autostrăzi s-ar putea construi cu banii aceştia".

Gabriel Biriş: "România are nevoie de stimularea investiţiilor, nu de impozitarea lor"

Investitorii străini vor ca imobilele să fie impozitate ţinând cont de scopul utilizării acestora, nu de tipul de proprietari, respectiv persoane fizice sau juridice. Avocatul Gabriel Biriş a declarat: "Modul de aplicare a impozitelor pe clădiri creează dis-torsiuni concurenţiale între persoanele juridice şi cele fizice pentru că impozitele pot fi şi de 100 de ori mai mari pentru persoanele juridice faţă de cele plătite de persoanele fizice. Nu credem că impozitarea firmelor cu 1,5% din valoarea de piaţă a clădirii are vreun sens. Acesta este un impozit pe investiţie pentru că se aplică valorii contabile, iar 1,5% din valoarea de piaţă a clădirii este o cotă uriaşă pentru că se aplică unei baze foarte mare. România nu are nevoie de impozitarea investiţiilor, ci de stimularea investiţiilor".

Potrivit domnului Biriş, fiscalitatea sancţionează investiţia într-o clădire, iar o soluţie de rezolvare a aces-tei probleme ar putea fi introducerea impozitelor pe spaţiu (comercial sau locuibil), nu în funcţie de proprietar, cum este la momentul actual: "Valoarea impozitată fixă predeterminată, ajustată în funcţie de zonă, poate fi mult mai eficientă decât valoarea de piaţă."

Investitorii străini consideră că decizia de a mări impozitele pentru firmele care nu reevaluează clădirile este "ridicolă", întrucât piaţa imobiliară a scăzut.

"Măsura este ridicolă pentru că orice agent economic care îşi reevaluează imobilele deţinute o face în jos, pentru că din cauza crizei de pe piaţa imobiliară valorile activelor imobiliare s-au redus. Acest lucru va determina scăderea veniturilor bugetare", a declarat Ionuţ Simion.

Dan Schwartz: "Nu dorim să fim o naţiune de salariaţi, ci să ne exprimăm liber asupra mediului în care vrem să muncim"

Propunerile investitorilor străini care vizează impozitul pe profit au în vedere, printre altele, anumite reglări tehnice ale legislaţiei, dar şi măsuri de politică fiscală, care pot fi implementate fără impact asupra bugetului de stat. Printre acestea se numără permisiunea de a alege anul fiscal, precum şi acordarea anumitor scutiri firmelor în vederea încurajării regimului de holding.

În ceea ce priveşte impozitul pe venit, propunerile CIS şi AmCham România se referă la reglementarea mai clară a activităţilor dependente sau independente. "Este o zonă de incertitudine în Codul Fiscal, trebuie să se spună clar ce este activitatea dependentă sau independentă (...) Suntem în plin proces de tranziţie spre dezvoltarea spiritului antreprenorial. Aceste prevederi descurajează libera iniţiativă şi asumarea riscului", consideră reprezentanţii investitorilor.

Alte propuneri de modificare a Codului fiscal au vizat plafonarea bazei de calcul pentru TVA, extinderea plafonării asupra fondurilor de sănătate şi şomaj, armonizarea legislaţiei pentru accize şi TVA, precum şi soluţionarea problemelor identificate la impozitarea clădirilor.

Ministrul Finanţelor, surprins de declaraţiile oamenilor de afaceri

Gheorghe Ialomiţianu ne-a declarat: "Sunt suprins. Tocmai am avut săptămâna trecută o întâlnire cu reprezentanţi ai patronatelor şi ai IMM-urilor şi ne-au zis că este prima dată când la modificarea Codului fiscal se ţine cont şi de doleanţele lor. Toate noutăţile din Codul fiscal au fost adoptate după discuţii cu reprezentanţii oamenilor de afaceri. Chiar şi reprezentanţii profesiilor liberale ne-au spus că de 15 ani propun ca în ceea ce priveşte stingerea debitelor întâi să se plătească principalul şi apoi accesoriile. Şi ştergerea penalităţilor, tot propunerea oamenilor de afaceri este".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb