Ministerul Finanţelor vine cu o nouă emisiune Fidelis la BVB

A.I.
Piaţa de Capital / 18 iunie 2021

Ministerul Finanţelor vine cu o nouă emisiune Fidelis la BVB

Perioada de subscriere este 22 iunie - 12 iulie

Este a patra ofertă de titluri de stat derulată de Ministerul Finanţelor la bursă în aproape un an - prin intermediul primelor trei oferte derulate în 2020 şi 2021,

Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie 6,1 miliarde lei

Ministerul Finanţelor (MF) lansează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată populaţiei, ajungând astfel la a patra ofertă publică de vânzare de titluri de stat Fidelis derulată pe piaţa noastră de capital în aproape un an, se arată într-un comunicat al BVB.

Perioada de subscriere este 22 iunie - 12 iulie, iar emisiunea este formată din trei tranşe. Două dintre acestea sunt denominate în lei, cu scadenţe de unu şi doi ani, respectiv 15 iulie 2022 şi 15 iulie 2023, dobânzile aferente fiind de 2,95% pe an în cazul celei cu maturitatea în 2022 şi 3,25% pe an pentru cea cu maturitatea în 2023. În ambele cazuri, valoarea nominlă a unui titlu este de 100 de lei, iar subscrierea minimă este de 5.000 de lei. Cea de-a treia tranşă, denominată în euro, are scadenţa în data de 15 iulie 2023 şi dobânda anuală de 1%. Valoarea nominală a unui titlu este de 100 de euro, subscrierea minimă fiind de 1.000 de euro.

Alexandru Nazare, Ministrul Finanţelor, a declarat: "Ministerul Finanţelor pune din nou la dispoziţia persoanelor fizice un instrument financiar de investiţii avantajos, prin intermediul Programului Fidelis. Dobânzile oferite, neimpozitarea câştigurilor de capital şi a veniturilor din dobânzi, precum şi lipsa comisioanelor la subscriere, fac din acest instrument un mijloc atractiv de economisire pentru persoanele fizice care dispun de excedente în lei sau euro".

Prin intermediul primelor trei oferte derulate începând cu luna iulie 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, 6,1 miliarde lei (aproape 1,3 miliarde euro).

Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a declarat: "În aproape un an de la lansarea primei oferte publice Fidelis din 2020 şi, judecând după sumele atrase, programul a dovedit că este unul foarte util atât pentru Ministerul Finanţelor, pentru piaţa de capital, dar mai ales pentru cei care aleg să-şi plaseze banii în aceste instrumente financiare. Titlurile de stat Fidelis oferă investitorilor un avantaj suplimentar, dinamism şi flexibilitate în administrarea portofoliilor, prin faptul că pot fi tranzacţionate oricând la Bursa de Valori Bucureşti. Statul, prin Ministerul Finanţelor, dovedeşte că ne este un partener în dezvoltarea pieţei de capital din România".

Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti, a afirmat: "Titlurile de stat sunt plasamente potrivite pentru investitorii care vor să îşi adauge în portofolii investiţii cu grad de risc foarte redus. Succesul emisiunilor Fidelis de până acum ne arată că din ce în ce mai mulţi oameni au înţeles utilitatea acestor titluri de stat şi şi-au plasat cu încredere banii. Titlurile de stat Fidelis sunt, totodată, şi o primă investiţie pe piaţa de capital pentru cei care nu au fost dispuşi să facă acest pas până acum".

Conform Ministerului Finanţelor, titlurile de stat destinate populaţiei sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa secundară interbancară. În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. Subscrierile se pot efectua şi prin intermediul Participanţilor Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiţii financiare sau instituţie de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti şi care a semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data de 12 iulie, iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent prin consultarea sindicatului de intermediere. Se estimează că data intrării la tranzacţionare a titlurilor este 16 iulie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Foarte slab dobânda oferită, și mai ales după faptul că precedenta emisiune a ajuns sa fie sub-unitară, nu cred că va avea șanse mari de succes. Mulți sau fript. Era mai logic o creștere a dobânzii nu o scădere așa de brutală,, la cea în euro mai ales că Romania stă foarte prost la balanța și la alte capitole de venituri.

    Oricum succes!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb